ОЛЕКСАНДР СИЧ: «ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНА ОСВІТА ПОТРЕБУЄ КОМПЛЕКСНОЇ СТРАТЕГІЇ ПОРЯТУНКУ»

 

На переконання народного депутата України, першого заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександра Сича, система професійно-технічної освіти в Україні потребує комплексної стратегії порятунку. Про це він заявив 12 лютого 2014 року під час виїзного засідання Комітету, що відбулося на базі київського Міжрегіонального вищого професійного училища зв’язку з аналізу практики застосування Міністерством освіти і науки України, Міністерством фінансів України, регіональними органами виконавчої влади Закону України «Про професійно-технічну освіту» в частині фінансового забезпечення професійно-технічних навчальних закладів і установ професійно-технічної освіти.

Як відзначив у своєму виступі Олександр Сич, відповідальність за нинішню катастрофічну ситуацію в галузі значною мірою несе чинна влада, яка фактично самоусунулася від життєзабезпечення галузі. Це, зокрема, обумовлено рішенням, яке приймалося в 2011 році Кабінетом Міністрів одноосібно, коли фінансування закладів професійно-технічної освіти «повісили» на місцеві бюджети, виснажені поборами і нездатними нести такий тягар.

«До чого це призвело можна судити на прикладі рідної мені Івано-Франківщині – за 3 роки кількість навчальних закладів професійно-технічної освіти в області зменшилася на 8%! При цьому, за ці ж три роки не було виділено жодної копійки на капітальне будівництво, ремонт приміщень, придбання техніки й обладнання (у тому числі, комп’ютерів). Більше того, впродовж 2011-2012 рр. недофінансування цих закладів склало близько 12% щороку, а в 2013 році – вони недоотримали 40% коштів, передбачених у бюджеті! Не дивно, що у підсумку кількість випускників, працевлаштованих за професією за ці роки, зменшилася на третину – з 4,2 до 3 тисяч осіб!», – наголосив Олександр Сич.

За словами депутата, не кращою є ситуація в закладах, якими безпосередньо опікується Міносвіти. «Впродовж 2011-2013 років не фінансувалася навіть Державна цільова програма розвитку професійно-технічної освіти», зауважив він.

На думку Олександра Сича, важко вибудовувати стратегію порятунку галузі без розуміння суті проблем і ретельної «роботи над помилками». «Ідея «багатоканального фінансування» галузі заслуговує на підтримку, втім, вона жодним чином не має підміняти реальну відповідальність держави за фінансування капітальних видатків, обладнання і видання методичної літературиідеться про справу національного значення!», наголосив депутат.

 Олександр Сич підкреслив, що за всіма фактами недофінансувань і зловживань із використанням бюджетних коштів професійно-технічної освіти, а також затримок оплати з боку Держказначейства мають бути проведені ретельні розслідування, а винні – притягнені до відповідальності.

Окрім того, наголосив депутат, якщо держава прагне залучати роботодавців до участі у фінансовій та матеріально-технічній підтримці професійно-технічних навчальних закладів, то це не можна робити без жодних гарантій врахування їх інтересу, в тому числі щодо забезпечення якості та кількості їхнього замовлення. «Вихід з проблеми не в адмініструванні,  не в закріпаченні, а в заохоченні – роботодавця слід залучати на партнерських засадах, як рівного», – підкреслив Олександр Сич.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

02 травня 2024 11:00
25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00