Голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич взяла участь

у IX міжнародній конференції  «Київський діалог»

 

5-6 березня 2013 року в Києві відбулася дев'ята конференція «Київського діалогу» - «Гендерна політика: успіхи-невдачі-перспективи», на якій обговорювали проблемами гендерної рівності в політиці й суспільстві, зокрема в освіті й вихованні.

У своєму виступі під час конференції голова Комітету Лілія Гриневич зауважила, що в українському законодавстві залишається неузгодженими ще досить багато питань, які спричинюють проблему гендерної рівності. Це стосується, зокрема й сфери освіти. Існуючі проблеми потребують негайного вирішення.

 «Коли ми говоримо про гендерні проблеми в освіті, перш за все, мова йде про те, що не належному рівні працює громадянська освіта», - наголосила Лілії Гриневич, - «кожна дитина з раннього віку має усвідомлювати, що у неї є почуття людської гідності, і вона має право на захист своєї гідності з боку держави».

На думку Голови Комітету Лілії Гриневич, проблема має три складові. Перша складова – це гендерна стратифікація учительської професії. У початковій школі зараз майже 100% учителів – це жінки. В системі освіти загалом – чоловіків біля 16 %. Але значна частина з них займаються адмініструванням, а не викладанням.  «І якщо кажуть, що це проблема стереотипу мислення, ніби вчителювати – це жіноча професія, то я наголошую – це проблема соціального статусу вчителя. Це проблема належної оцінки праці вчителів з боку держави», - підкреслила Лілія Гриневич.

Друга складова – це зміст освіти, зміст шкільних підручників зокрема. «У змісті освіти мають закладатися основи рівних прав хлопчиків та дівчаток – право на вибір, на мрію, на професію, на почуття власної гідності. А також, гарантія та упевненість в захисті цього права», - упевнена народний депутат. 

Третя складова – це методики навчання. Лілія Гриневич вважає, що необхідно критично проаналізувати методики викладання, формулювання завдань у підручниках, щоб вони відповідали міжнародним стандартам рівного підходу у перевірці знань та викладанні.

Проблеми гендерної рівності в українській політиці та суспільстві – такі, як, дискримінація, негативні гендерні прояви в освіті, вихованні, домашнє гендерно обумовлене насильство, незахищені репродуктивні права жінок та демографічна криза, - все це необхідно вирішувати шляхом чітких стратегій та рекомендацій стосовно української гендерної політики з врахуванням європейського позитивного досвіду.

Конференція проходила у партнерстві та за підтримки Фонду ім. Фрідріха Наумана, Міжнародного Фонду “Відродження”, Фонду ім. Конрада Аденауера, Фонду ім. Гайнріха Бьолля, Фракції Зелених/Європейський Вільний Альянс в Європейському Парламенті, Міністерства Закордонних Справ Німеччини та ОБСЄ.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

02 травня 2024 11:00
25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00