14 березня 2012 року проведено парламентські слухання на тему:

«Освіта в сільській місцевості: кризові тенденції та шляхи їх подолання»

У зазначеному заході взяли участь понад 400 осіб. Серед них: представники центральних органів державної виконавчої влади, Ради Міністрів  Автономної Республіки Крим, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних державних адміністрацій, обласних рад та інших органів місцевого самоврядування, науковці, керівники управлінь та відділів науки і освіти, працівники дошкільних,  загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів, розташованих у сільській місцевості, представники громадських організацій, які опікуються питаннями освіти. 

За дорученням Уряду України з доповіддю виступив Перший заступник  Міністра освіти і науки, молоді та спорту України Суліма Є.М.

Позицію з зазначеного питання від профільного Комітету представив Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Луцький М.Г., який звернув увагу учасників на актуальності, важливості і складності обговорюваного питання.

Аналізуючи тенденції кризових явищ в системі освіти в сільській місцевості Голова Комітету наголосив, що «протягом останніх років ми спостерігаємо постійну тенденцію щодо збільшення малокомплектних  і зменшення учнівського контингенту; збільшення кількості учнів в загальноосвітніх навчальних закладах у сільській місцевості, які навчаються за індивідуальною формою навчання; зниження рівня соціально-педагогічного та психологічного супроводу навчально-виховного процесу у сільській місцевості; погіршання рівня забезпечення навчальних закладів на селі якісними педагогічними кадрами; обмеження доступу учнів загальноосвітніх навчальних закладів в сільській місцевості до позашкільної освіти; недосконалість чинної законодавчої бази тощо».

У обговоренні питання взяли участь 23 учасника парламентських слухань. Серед них народні депутати – члени Комітету Верховної Ради України Самойлик К.С. – секретар Комітету, Курило В.С. – голова підкомітету з питань фахової освіти, Оробець Л.Ю. – голова підкомітету з питань базової освіти.

На завершення заходу Голова Комітету Максим Луцький подякував учасникам слухань за професійну і відверту розмову. «Сьогодні ми отримали великий масив конструктивних пропозицій, які обов’язково будуть вивчені, узагальнені, обговорені на засіданні Комітету. Дуже сподіваюсь, що доопрацьований проект Рекомендацій буде підтриманий народними депутатами України, а Постанова Верховної Ради України сприятиме подоланню кризових тенденцій в системі освіти в сільській місцевості», - наголосив Голова Комітету.

Підсумки парламентських слухань підвів головуючий на засіданні Заступник голови Верховної Ради України Томенко М.В.

Стенограму парламентських слухань розміщено на веб-сайті Верховної Ради України.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

02 травня 2024 11:00
25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00