Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти  на виїзному засіданні, яке відбулося 13 червня 2012 року на базі Кіровоградської льотної академії Національного авіаційного університету розглянув питання про стан і перспективи організаційно-правового забезпечення освітньої політики щодо підготовки спеціалістів для авіації.

            

         Відкриваючи засідання Голова Комітету М.Г. Луцький наголосив, що розмова має відбутися в контексті оцінки  реальних змін в економіці країни, зокрема в авіаційній галузі, а також змін, пов’язаних з прийняттям нової редакції Закону України «Про вищу освіту», який повинен забезпечити якісне правове регулювання відносин у сфері вищої освіти, створення єдиного освітнього простору в державі, інтеграцію вищої школи України в Європейський простір вищої освіти, розширення доступу до здобуття вищої освіти громадянами України та створення реальної автономії вищих навчальних закладів.

           В засіданні взяли участь голова Кіровоградської обласної держадміністрації Сергій Ларін, голова облради Микола Ковальчук, представники МОН і Державіаційної служби України, керівники авіаційних навчальних закладів, керівники провідних авіаційних компаній, представники бізнесу. В засіданні Комітету взяв участь  льотчик-випробувача   Авіаційного   науково-технічного  комплексу імені О.К. Антонова, м. Київ, Герой  України О.В.Галуненко.

           Відзначалося, що наявність висококваліфікованого персоналу, здатного забезпечити високий рівень експлуатації повітряних суден цивільної авіації є одним із найважливіших факторів підвищення конкурентноспроможності  і формування позитивного іміджу України в умовах глобалізації економіки та суспільних відносин. Зростання українського ринку авіаперевезень потребує суттєвого збільшення і оновлення парку літаків та підготовленого авіаційного персоналу. За даними Державіаслужби щорічна потреба пілотів становить 50-57 чол. Окрім того всі навчальні заклади повинні перейти на підготовку відповідно до європейських вимог. З середини 90-х років їх діяльність стала малоефективною,  відчутно скоротилося фінансування на підготовку льотного складу, не оновлювалася матеріально-навчальна база, через зволікання із вирішенням питань оплати праці і пенсійного забезпечення навчальні заклади поступово почали втрачати висококваліфікований інструкторський склад.

              Комітет визначив першочергові кроки поліпшення організаційно-правового забезпечення освітньої політики щодо підготовки спеціалістів для авіації. В першу чергу це стосується перегляду навчальних планів і програм теоретичної підготовки та приведення їх у повну відповідність до міжнародних вимог, підвищення професійного рівня викладацького складу авіаційних навчальних закладів і надання їм статусу навчального закладу з особливими умовами навчання, у збільшення обсягів бюджетного фінансування,  придбання навчальних тренажерів і літаків, вирішення питань оплати праці і пенсійного забезпечення.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00