Голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич взяла участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Роль батьків у запровадженні інклюзивної форми навчання дітей з особливими освітніми потребами»

 

15 листопада 2013 року Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілія Гриневич взяла участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Роль батьків у запровадженні інклюзивної форми навчання дітей з особливими освітніми потребами», яку проводив ВГО НТІ «Інститут соціальної політики» спільно з Інститутом корекційної педагогіки та психології НПУ ім. М. Драгоманова, за підтримки Міністерства соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України, Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України та Міжнародного Фонду "Відродження".

 

У конференції взяли участь фахівці з 11 регіонів України: Миколаївська, Дніпропетровська, Львівська, Кіровоградська, Вінницька, Харківська, Донецька, Одеська, Волинська, Київська області та м. Київ.

Серед учасників конференції були: батьки дітей з особливими освітніми потребами; науковці; вчителі; корекційні педагоги, фахівці ПМПК, психологи, реабілітологи, соціальні педагоги, методисти, адміністратори системи освіти, директори навчально-реабілітаційних центрів; представники громадських організацій осіб з інвалідністю; студенти Інституту корекційної педагогіки та психології НПУ ім. М. Драгоманова.

У своєму виступі-зверненні до учасників конференції Голова Комітету зазначила, що найцінніше, що є в людини – це життя і свобода. Недаремно найбільші покарання в усіх суспільствах в усі часи - це покарання позбавленням життя і позбавленням волі.

Символом несвободи є стіна. Фізичний бар’єр, який обмежує простір, обмежує рух, обмежує світ, закриває горизонт. Такі стіни вибудувані у нашому суспільстві перед десятками тисяч людей з особливими потребами.

Сьогодні на розгляді Верховної Ради України перебуває чотири законопроекти, що спрямовані на покращення законодавства у питанні можливості отримання освіти дітьми з особливими освітніми потребами та з інвалідністю.

Серед них два законопроекти подані спільно Комітетами Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів  та з питань науки і освіти: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про освіту щодо організації інклюзивного навчання» (2878 від 18.04.2013 (09.10.2013 прийнятий за основу); «Про внесення змін до Закону України "Про дошкільну освіту" щодо доступності навчання для дітей з особливими освітніми потребами та дітей з інвалідністю (2594а від 15.07.2013). А також законопроект, що надійшов від Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Закону України "Про освіту" щодо особливостей доступу інвалідів до освітніх послуг » (3350 від 03.10.2013).

Директор Інституту корекційної педагогіки та психології Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова,  академік Синьов В.М.  наголосив на тому, що педагоги України звертаються з проханням недопущення фактів масового закриття спеціальних шкіл-інтернатів та необхідності збереження закладів корекційної освіти.

Завідувач кафедри ортопедагогіки та реабілітології цього університету професор Шевцов А. Г. накреслив шляхи отримання спеціальних знань та підвищення компетенції батьків у сфері виховання своїх дітей з особливими освітніми потребами, розв’язання проблеми конструктивного діалогу між батьками та фахівцями.

 «Як голова комітету з науки і освіти, - сказала Лілія Гриневич, - я чудово розумію, що тільки освіта дає нові можливості і відкриває нові горизонти. Тільки освіта інтегрує суспільство, формує суспільство як єдину спільноту. Я чекаю на активну участь батьків у законотворчому процесі. Існує багато проблем і ще більше завдань, тож давайте разом аналізувати ситуацію і разом думати, що можна робити щоб зруйнувати в нашому суспільстві всі стіни, які розділяють його».

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00