ВІДБУЛОСЯ ВИЇЗНЕ ЗАСІДАННЯ

КОМІТЕТУ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ У ЖИТОМИРСЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

         14 листопада відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, на якому розглянуто питання «Про практику застосування Житомирською обласною державною адміністрацією законодавства в реалізації державної політики у сфері освіти та забезпечення права громадян на якісну дошкільну, загальну середню та позашкільну освіту».

 

        

        

Перед засіданням члени Комітету відвідали Черняхівську  загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів, загальноосвітню школу № 15 та школу хореографічного мистецтва «Сонечко» м. Житомира, обласний інститут післядипломної педагогічної освіти.

 

 

        

У відділі освіти Черняхівської райдержадміністрації відбувся круглий стіл за участю освітянського активу району з проблем профільного навчання, а в інституті післядипломної педагогічної освіти - змістовна зустріч з педагогічним активом області, на якій було обговорено нагальні питання роботи дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних, а також вищих навчальних закладів, розглянуто можливі шляхи її вдосконалення. Житомирські освітяни внесли чимало цінних пропозицій щодо вдосконалення законодавства про освіту, які враховуватимуться Комітетом.

 

 

         За підсумками засідання члени Комітету відзначили позитивні тенденції розвитку освітянської галузі Житомирщини. Зокрема, значну роботу проведено з відновлення мережі дошкільних навчальних закладів; створено 76 освітніх округів, розвивається мережа опорних шкіл; реальні успіхи є у розвитку позашкільної освіти у містах.

 

        

 

У той же час, як відзначалось на засіданні Комітету, багато питань залишаються невирішеними. Так, у міських дошкільних навчальних закладах на 100 місцях виховується 130 дітей; мережа загальноосвітніх навчальних закладів потребує вдосконалення, при тому, що навчальні заклади І ступеня повинні залишатися у тих селах, де живуть діти; близько третини шкіл області знаходяться у пристосованих приміщеннях, а будівництво деяких нових навчальних закладів триває десятиліттями; харчування учнів 1-4 класів та дітей пільгових категорій не відповідає фізіологічним нормам; не комп’ютеризовано початкові школи та третину шкіл І-ІІ ступенів; через недостатність фінансування не розвивається мережа закладів позашкільної освіти, особливо у сільській місцевості; потребує модернізації матеріально-технічна база професійно-технічної освіти області.

 

 

Голова Комітету, народний депутат Лілія Гриневич відзначила, що для Житомирщини, як і для всієї держави в цілому, характерний значний розрив між якістю загальної середньої освіти у містах та сільській місцевості, що пітверджують результати зовнішнього незалежного оцінювання. “Частка випускників міських шкіл, які отримують високі бали ЗНО, у 2-3 рази вищі, ніж частка випускників сільських шкіл. Навпаки, сільські випускники переважають у нижчих діапазонах результатів ЗНО. Високі результати з англійської мови отримує в 3,5 разів більша частка випускників міських, ніж сільських шкіл”, - повідомила народний депутат. 

         “Освіта, замість того щоб долати бідність, відтворює її”, - наголосила голова Комітету Лілія Гриневич. За її словами, ключовою метою нового законодавства про освіту має бути перетворення середньої освіти з чинника соціальної нерівності у чинник соціального просування кожного громадянина.

 

 

За наслідками засідання Комітетом будуть прийняті відповідні рекомендації. Зокрема, враховуватимуться пропозиції учасників, що у новому законі про освіту необхідно запровадити новий механізм фінансування загальноосвітніх навчальних закладів, розташованих у сільській місцевості. Також, на думку учасників круглого столу, необхідно змінити формулу розрахунків при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів для фінансування дошкільної освіти.

Учасники засідання вважають за доцільне розробити чітку нормативну базу, необхідну для безпечної експлуатації шкільних автобусів, а також внести зміни до Бюджетного Кодексу у частині запровадження фінансування позашкільних навчальних закладів із загального фонду Бюджету, а також прискорити розробку положень про ліцей-інтернат, гімназію-інтернат, колегіум-інтернат (відповідно до Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» від 4 липня 2013 року №398-VІІ).

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00