Лілія Гриневич зареєструвала законопроект

про зміни до закону «Про вищу освіту»

Народний депутат, голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич зареєструвала законопроект №2297а-1 «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» (щодо адаптації системи вищої освіти до європейських вимог). Цей законопроект є альтернативним до зареєстрованого народним депутатом Олегом Кулінічем.

«Законопроект від депутата провладної фракції хоча й має в назві  своєчасне формулювання, проте, не пропонує реальні кроки для входження до європейського освітнього простору, а вносить лише косметичні зміни. Тому ми зареєстрували альтернативний законопроект в якому визначили такі кроки», - підкреслила голова комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич.

За словами народного депутата від фракції «Батьківщина» законопроект №2297 а-1 розширює права громадян на доступ до вищої освіти.

Законопроектом, внесеним Лілією Гриневич законодавчо закріплено ЗНО, як форму вступних випробувань. Пропонується введення зовнішнього та внутрішнього оцінювання якості освіти, передбачено створення  незалежних  агенцій для цього. Запроваджено електронну форму навчання, визначені норми для практичної підготовки студентів. Конкретизовано зміст державного стандарту, окрім того до його розробки повинні залучатись роботодавці. Законопроектом також дозволяється вишам затверджувати навчальні плани і програми, самостійно видавати підручники і посібники, приймати рішення про навчання за літературою, яка видана в інших країнах. Самостійно розпоряджатися власними надходженнями тощо. 

Згідно законопроекту ВНЗ, які мають статус університету, академії, консерваторії, можуть присвоювати ступінь доктора філософії, вчені звання старшого наукового співробітника та  доцента. Також закріплено статус дослідницьких університетів, які мають право присвоювати науковий ступінь доктора наук та вчене звання професора.

Законопроектом удосконалено процедуру обрання, затвердження та звільнення з посади керівника ВНЗ, розширено права органів студентського самоврядування. Також передбачено, що засновники вищих навчальних закладів не мають права обмежувати автономні права закладу, гарантовані Конституцією та передбачені законами України.

У законопроекті значно розширено права осіб, які здобувають  вищу освіту, у  тому числі на вибір навчальних дисциплін та вступ на здобуття магістра на основі рівня бакалавра з іншої галузі.

Окрема стаття  законопроекту  стосується академічної мобільності студентів та докторантів. Нею передбачено, що вищий навчальний заклад може визнавати і зараховувати кредити, здобуті під час навчання в іншому навчальному закладі, за результатами навчання.

Згідно законопроекту Вчена рада ВНЗ, може самостійно визнавати дипломи зарубіжних викладачів, яких запрошує до співпраці ВНЗ.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

02 травня 2024 11:00
25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00