У місцевих бюджетах коштів на заробітну плату освітянам вистачить на 7,5 – 8 місяців

Комітет з питань науки і освіти провів 10 липня виїзне засідання в Чернігівській області. Члени комітету зустрілись із представниками дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладів та освітянських профспілок Чернігівщини, а також  побували у Ріпкинській загальноосвітній школі №2, Чернігівському вищому професійно-технічному училищі побутового обслуговування.

Освітяни Ріпкинського району порушили проблеми, які стосуються реалізації програми «Шкільний автобус». В місцевому освітньому окрузі до опорної школи приїздять на навчання діти з 17 навколишніх сіл. Тут наголошують, що не врегульовано питання із закупівлею пального та запасних частин для автобусів, частина з яких уже застаріла; не вистачає кваліфікованих водіїв відповідної категорії; не передбачено посаду вихователя, який супроводжує школярів у дорозі. 

За словами голови Комітету Лілії Гриневич, проблеми освітян Чернігівщини, на фоні хронічного державного недофінансування галузі, є типовими для всієї України. Особливо критичною є ситуація у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, які не можуть скористатись заробленими коштами.

«Держказначейство не виплачує впродовж 2-3 місяців зароблені профтехучилищами кошти.  Подібна проблема і у вищих навчальних закладах. Ми сьогодні пересвідчились, що у місцевих бюджетах коштів на виплату заробітної плати освітянам вистачить лише на 7,5 – 8 місяців», - наголосила Лілія Гриневич.

За словами першого заступника голови Комітету Олександра Сича, освітяни сьогодні опинились в парадоксальній ситуації, коли «один державний орган не дає грошей, а інший – за це карає». 

«Якість освіти не є пріоритетом державної політики. Про це свідчать необґрунтовані цифри вартості навчання одного учня, які розраховуються не з потреб, а за залишковим принципом. Зараз на утримання одного учня у сільській школі закладено  – 7,5 тисяч гривень. Хоча насправді, за підрахунками директорів сільських шкіл,  ця цифра сягає від 11,5 до майже 30 тисяч гривень», - наголосила Лілія Гриневич.

Як зазначив голова підкомітету, народний депутат Ростислав Павленко: «Державний підхід до освіти та освітян повинен бути змінений, інакше ми й надалі будемо говорити про проблеми і щоразу більш серйозні». 

«Кошти в освіті необхідно наближати до споживача, як це роблять в усьому світі. Бо на місцях краще знають, що необхідно закупити, і можуть безпосередньо відповідати перед людьми за якість того продукту, який вони придбали. А нині ми маємо централізовані закупівлі шкільних автобусів, які не пристосовані до українських погодних та дорожніх реалій, чи централізовані закупівлі підручників низької якості»,  – підкреслила Лілія Гриневич.

         За результатами виїзного засідання Комітету з питань науки і освіти до Кабінету Міністрів будуть направлені рекомендації. Пропозиції чернігівської освітянської громади будуть враховані у нових законодавчих ініціативах.

 

    

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 травня 2024 05:00
02 травня 2024 11:00
25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12