УКРАЇНА ПОВИННА БУТИ АКТИВНИМ ГРАВЦЕМ НА   НАНОТЕХНОЛОГІЧНОМУ ПОЛІ

 

«Для того, щоб утвердитися у міжнародному науковому товаристві, Україна повинна бути активним гравцем на нанотехнологічному полі»,-  так заявила Лілія Гриневич, голова Комітету з питань науки і освіти, під час  виступу на Міжнародній  технологічній зустрічі «Нанотехнології та наноматеріали для бізнесу та виробничої сфери».

 

      22 листопада 2013 року у Великому конференц-залі Національної академії наук України відбулася  Міжнародна технологічна зустріч «Нанотехнології та наноматеріали для бізнесу і виробничої сфери», у якій взяли участь представники міністерств та органів влади, НАН України, науковці та розробники технологій, приватні інвестори та представники виробничої сфери. Цей захід організований у співпраці з Європейською мережею підприємств (EEN: Enterprise Europe Network) та  іншими регіональними і міжнародними професійними організаціями. Технологічна зустріч має на меті сприяти налагодженню контактів між представниками науки та бізнесу, що є вкрай гострою проблемою в Україні.

 

          На початку ХХІ століття однією з перспективних форм інтелектуального капіталу та стратегічним  напрямом економічного розвитку провідних країн стали нанотехнології. З ними світова спільнота пов’язує черговий технологічний прорив,  який буде мати більший ефект, ніж відкриття атомної енергії, освоєння космосу і створення мережі Інтернет  у ХХ ст. Голова Комітету з питань науки  і освіти Лілія Гриневич  звернула увагу присутніх на те, що  «без нанотехнологій  жодна держава  не зможе претендувати на конкурентний технологічний розвиток у світі».

 

         Лілія Гриневич зауважила, що «дослідження з нанотехнологій є затребуваними у світі, і обсяг інвестицій у них різко зростає. У той же час в Україні  створення  індустрії  наноматеріалів  та нанотехнологій лише задекларовано  стратегічним пріоритетним напрямом  інноваційної діяльності» (Закон  України «Про пріоритетні напрями   інноваційної діяльності в Україні»), позаяк фінансування Державної цільової науково-технічної програми «Нанотехнології та наноматеріали» за 4 роки  зменшилось у кілька разів.

 

          Народний депутат окреслила проблеми  виконання програми: 1)різке зменшення фінансування; 2) малий запит на нанотехнології з боку представників виробничої та промислової сфери; 3) недостатньо широке донесення до бізнесових кіл і урядових структур оперативної інформації про розроблені нанотехнології.

 

 Першими кроками до вирішення  проблем, на думку Лілії Гриневич, є максимальне врахування пропозицій НАН у державному бюджеті на 2014 рік, розроблення законопроекту «Про державне стимулювання розвитку вітчизняної наноіндустрії»  та  нового варіанту Закону  України «Про наукову і науково-технічну діяльність».

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00