Виступ Максима Луцького  на Дев’ятнадцятому засіданні Комітету з парламентського співробітництва між Україною та ЄС

(м. Страсбург, Французька республіка)

на тему

«Парламентські вибори в Україні та їх вплив на внутрішньополітичну ситуацію»

 

 

 

Невід'ємне право громадянина демократичної держави – вільно обирати владу. Неодмінний обов'язок демократичної держави – забезпечити своїм громадянам можливість реалізувати це право. З цією метою 17 листопада 2011 року Президент України Віктор Янукович підписав ухвалений Верховною Радою України новий закон «Про вибори народних депутатів». За цей документ проголосували 366 народних депутатів із 450 обраних. Цей закон став консенсусом між парламентською більшістю та депутатами інших фракцій.  Новий закон про вибори народних депутатів не дозволить фальсифікувати вибори. Критикують його, на моє глибоке переконання, тільки ті, хто боїться чесної боротьби на виборах.

 

Відповідно до нового законодавства встановлено п'ятивідсотковий прохідний бар'єр і змішану (пропорційно-мажоритарну систему). 225 депутатів обираються за пропорційною системою в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій і 225 депутатів обираються за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах. На нашу думку, підвищення прохідного бар’єру дозволить уникнути потрапляння до найвищого законодавчого органу політичних проектів, які можуть бути створені виключно під вибори. 

 

Запроваджуючи в Україні пропорційно-мажоритарну систему ми керувалися необхідністю підвищення відповідальності кожного конкретного депутата. Ми переконані, що такі зміни реально закриють дорогу до Парламенту популістам, які конструктивну роботу підміняють гаслами та фальшивою опікою за людьми.

 

Крім того, 5 квітня цього року Конституційний суд заборонив одночасне балотування в Раду по мажоритарному округу і за партійним списком. Таким чином, до початку виборчої кампанії усунуті всі огріхи закону про вибори народних депутатів. Норма про подвійне балотування загрожувала політичній стабільності в країні, адже вона по суті була дискримінаційною: той, хто балотується і в окрузі і за партійним списком, безсумнівно, знаходиться в більш виграшній ситуації (у його розпорядженні набагато більше ресурсів), ніж кандидат, який обрав один із запропонованих варіантів. Примітно, що даної статті не було в законопроекті, який аналізувала Венеціанська комісія, в іншому випадку вона обов'язково б зробила зауваження. Тому ми переконані, що рішення Конституційного суду про заборону подвійного балотування і про скасування правила для українців, які живуть за кордоном,  обирати депутатів-мажоритарників від м.Києва забезпечать чесну конкурентну боротьбу кандидатів в народні депутати України, а також надійно захистять права виборців.

 

У рамках законодавства зроблено все можливе, щоб чітко гарантувати політичні права для всіх кандидатів. У зв'язку з рішенням Конституційного суду про скасування реформи 2004 року Верховна Рада внесла зміни до регламенту своєї роботи. Ми вважаємо, що ліквідація статусу «коаліція» і «опозиція» дала імпульс для демократизації Парламенту. Визначено день, коли опоненти можуть формувати порядок денний, заслуховувати звіти міністрів і глав відомств. Депутат став вільнішим: сформовано кілька депутатських груп з числа позафракційних членів парламенту. Вони отримали законне право на захист власної політичної позиції. 

Підкреслюю, що завдяки активній роботі усіх гілок влади, усім політичним партіям та кандидатам у народні депутати від мажоритарних округів законодавством створені рівні умови для проведення передвиборчої агітації. Створено також і умови для роботи міжнародних спостерігачів.  Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ рекомендувало направити в Україну на вибори до Верховної Ради 700 спостерігачів: 100 довготермінових і 600 короткотермінових. Також запрошені спостерігачі ПАРЄ, НАТО та Європарламенту. Україна гарантує їм режим найбільшого сприяння для моніторингу виборів.

 

Ми також забезпечимо максимально комфортні умови для журналістів у передвиборчий період і безпосередньо під час самих виборів.

 

Хочу запевнити Вас, що Україна забезпечень проведення на всіх рівнях відкритих, прозорих та чесних виборів. 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00