З ініціативи Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, Полтавської обласної державної адміністрації, та за участю Міністерства освіти і науки України, Міністерства аграрної політики України 19 листопада 2008 року в місті Полтава відбувся Всеукраїнський круглий стіл на тему “Основні завдання та напрями реформування системи вищої аграрної освіти України”.

 

У круглому столі взяли участь Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Полохало В.І., Голова підкомітету з питань органів виконавчої влади Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Петренко В.М., заступник Голови Полтавської державної адміністрації з питань соціальної політики, освіти та охорони здоров’я Мякушко Н.С., заступник Голови облдержадміністрації з питань роботи агропромислового комплексу Андрієнко В.В., заступник Міністра аграрної політики України Гадзало Я.М., ректори та директори провідних вищих навчальних закладів аграрного профілю Полтавської, Сумської, Луганської, Чернігівської, Черкаської та Харківської областей.

 

Під час «круглого столу» порушувалися питання законодавчого та нормативно-правового забезпечення розвитку вищої аграрної освіти, зокрема звучали пропозиції до проекту нової редакції Закону України «Про вищу освіту», Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність». Також, обговорювалися питання розвитку наукової та інноваційної складової в діяльності вищих навчальних закладів аграрного профілю, формування державного замовлення на підготовку кадрів вищої кваліфікації.

 

Голова Комітету Володимир Полохало наголосив, що «нинішня система аграрної освіти розрахована на планове сільське господарство часів Радянського Союзу, більш того, працює в складних умовах відсутності належного матеріально-технічного, фінансового, інформаційного  та кадрового забезпечення, тому потребує негайного комплексного реформування».

 

Зокрема, він підтримав активну позицію ректорів-аграріїв щодо недоцільності передачі ВНЗ аграрного профілю до відання Міністерства освіти і науки України та підкреслив, що «на сучасному етапі така передача є економічно невиправданою, оскільки призведе до розриву налагоджених зв’язків аграрної освіти з галуззю».

 

У ході роботи «круглого столу» підкреслювалась необхідність розробки коротко- і середньострокових прогнозів потреби у кваліфікованих кадрах у галузевому, регіональному і професійному розрізі.

 

Учасники заходу висловили свою надію та сподівання, що ця подія стане поштовхом до спільного вирішення проблем у сфері науки та вищої освіти.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00