Про катастрофічний стан в сферах управління і регулювання охороною інтелектуальної власності та інноваційній діяльності в Україні, надто в контексті світової фінансової та економічної кризи, розповіли Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Володимир Полохало та директор Науково-дослідного центру судової експертизи з питань інтелектуальної власності Міністерства юстиції України Петро Крайнєв в прямому ефірі на телеканалі РАДА.

 

Стратегічні кроки та невідкладні заходи, які варто давно було зробити в цій сфері, містяться, зокрема, в Білій книзі «Інтелектуальна власність в інноваційній економіці України», опублікованій  парламентським видавництвом у кінці серпня цього року.

 

Це видання, що було підготовлене Комітетом Верховної Ради України з питань науки і освіти за участю провідних наукових інституцій і знаних вчених, отримали всі народні депутати, міністри, найвищі посадовці держави.

 

В книзі наводяться факти тотального порушення прав творців в Україні, вказуючи причини катастрофічного зменшення їх кількості, наводяться  свідченя своєрідного «інтелектуалоциду» нації, що й призвело до неспроможності вітчизняної економіки бути інноваційною та конкурентоспроможною на світовій арені. Так, за даними Рахункової палати України, в державі щороку збирається лише близько 30 млн. гривень нагороди, що за оцінками експертів складає 3% потенційної суми надходжень. Це пояснюється тим, що в Україні за використання авторського права збори сплачують лише 7% користувачів!

 

Сьогодні за різними оцінками в тіньовому сегменті вітчизняного ринку з розробки програмного забезпечення та комп’ютерних ігор працюють від 20 до 35 тисяч спеціалістів, продукція яких оцінюється в сотні мільйонів доларів. Якщо в країнах Європейського союзу нематеріальні активи становлять 50-85% вартості майна підприємств, то в Україні – менше 1%. За сімнадцять років незалежності Україна в середньому втрачала за оцінками експертів близько 2 мільярдів доларів США  щомісячно внаслідок того, що об’єкти інтелектуальної власності значною мірою не  ідентифіковані, не захищені охоронними документами, їх майнові права не оцінені, а творці і власник не визначені.

 

Отже, в той час як більшість розвинених країн зробили пріоритетом інноваційний розвиток економіки через створення цивілізованого інституту інтелектуальної власності, в Україні, яка посідає провідне місце в Європі за кількістю науковців, державна влада не використовувала і не використовує цей потужний потенціал, що наразі посилило наслідки негативних впливів світової економічної кризи на країну.

 

«Біла книга мала б стати дороговказом для органів державної влади, зокрема для Президента України, який своїм указом три роки тому створив вкрай неефективне Агентство з питань інновацій та інвестицій, а також для Міністерства освіти і науки України, якому підпорядкований Департамент інтелектуальної власності, які згідно з законом і повинні опікуватися творцями, винахідниками та вирішувати проблеми, пов’язані з їх діяльністю. Адже, книга показала реальні механізми виведення країни з кризи у сфері інтелектуальної власності і інноваційної діяльності, яка в Україні останнім часом набула майже незворотного характеру» підкреслив Полохало.

 

Однак, очікування творців та користувачів об’єктів права інтелектуальної власності, всієї наукової громадськості, що після виходу цієї книги розпочнеться невідкладне і докорінне реформування цієї сфери, виявилися марними.

 

Відповідаючи на запитання ведучої, що сьогодні гальмує вирішення порушених Білою книгою проблем, Володимир Полохало навів низку аргументів та свідчень, які дають підстави зробити висновок, що основним негативним чинником є корупційні схеми, брутальні зловживання та безкарність за порушення чинного законодавства. Володимир Полохало і Петро Крайнєв висловили, зокрема, здивування тим фактом, що майже протягом року ці офіційно задокументовані факти свідомо не помічають ті, хто має передовсім це робити за своїми повноваженнями - Віце-прем’єр-міністр з гуманітарних питань І.Васюник та Міністр освіти і науки України І.Вакарчук (підлеглі яких за допомогою окремих народних депутатів та інших високопосадовців намагалися навіть домогтися заборони розповсюдження «Білої книги»!).

 

В прямому ефірі на телеканалі «Рада» Петро Крайнєв зазначив, що оскільки можновладці не реагують на ці зловживання, то творці і науковці підготували «Білу книгу -2», яка через декілька днів побачить світ. В ній оприлюднюються як офіційні документи правоохоронних органів, Рахункової Палати України та Головного контрольно-ревізійного управління, так і документи громадських організацій, а також наводяться коментарі фахівців, які чітко вказують на те, хто «кришує» зловживання та корупційні схеми в сфері інтелектуальної власності, хто саботує виконання рішень парламентських і комітетських слухань, рішення Комітету з питань науки і освіти і Верховної Ради, хто блокує виконання відповідних доручень Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. Петро Крайнєв наголосив, що «Біла книга - 2» є реакцією на цілковите ігнорування з боку органів державної влади тих кризових явищ, які саме сьогодні так гостро постали в самій системі інтелектуальної власності, її управлінні, та «професіоналізмі» її керманичів. Книга показує конкретні шляхи подолання цих негативних явищ, а назви розділів говорять самі за себе - «Інтелектуальний капітал нації: 17 років деградації», ««Тінізація» та корупція у сфері інтелектуальної власності як загроза економічній безпеці України»,  «Авторське право та суміжні права: поглиблення кризи» тощо.

 

По-суті «Біла книга - 2» є своєрідним SOS- повідомленням для суспільства, політиків та владних структур щодо гостро критичних проблем у сфері інтелектуальної власності і інноваційної діяльності в Україні, нагального вирішення яких вимагають вітчизняні творці і науковці.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00