Плідна співпраця Національної академії наук України та Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти є запорукою зростання конкурентоспроможності народного господарства та економічного розвитку України.

        Про це йшлося під час зустрічі Голови Комітету Володимира Полохала та президента Академії Бориса Патона, що, зокрема, обговорювали  питання законодавчого забезпечення розвитку науки та активізації ролі Академії в інноваційних процесах.

        Володимир Полохало зазначив, що держава має максимально сприяти розвитку Академії та підвищенню її ролі у науці та інноваційній діяльності України. Підкреслювалось, що Уряд здійснив певні заходи щодо підвищення статусу Академії і посилення її впливу на прийняття державних рішень. Сьогодні Академія задіяна в прийнятті рішень Кабінету Міністрів, вчені Академії залучені до складу Колегій та науково-технічних рад  міністерств. Зокрема Урядом, за поданням НАН України, визначено перелік найважливіших напрямів наукових досліджень. 

       Під час зустрічі підкреслювалось, що й досі залишається ряд невирішених питань. Недостатнє фінансування науки призводить до того, що молодь не зацікавлена в роботі в наукових установах. Зазначалось, що молодь в Академії є ключовим фактором, але утримати її можна лише підвищивши заробітну плату та забезпечивши вчених житлом. Зокрема, на земельних ділянках НАН будується жило різними компаніями.

        Володимир Полохало наголосив, що Комітет вже здійснив певні заходи щодо вирішення вищезазначених питань і далі готовий співпрацювати з Академією в цьому напрямі. 

За ініціативою Комітету Кабінетом Міністрів підготовлено пропозиції щодо внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність». Комітет планує надіслати їх до всіх міністерств, академій наук, ВНЗ для їх розгляду та підготовки обґрунтованих змін до Закону.  Зараз така робота проводиться у ході підготовки змін до Закону «Про вищу освіту» і важливим є те, щоб ці два закони опрацьовувалися разом.

        Зокрема проведено слухання в Комітеті щодо стану регулювання і управління у сфері розвитку, правової охорони і захисту інтелектуальної власності та інноваційної діяльності. Згідно з чинним законодавством, Національна академія наук України може  створювати підприємницькі структури, але не може управляти корпоративними правами держави, не може відкривати поточні рахунки в банках. Володимир Полохало зазначив, що на законодавчому рівні слід створити ефективні умови залучення майнових можливостей НАН у реалізації інноваційних проектів та розробок Академії.

   Зокрема, було обговорено питання міжнародного співробітництва. Комітет сприятиме  співробітництву на парламентському рівні з  Німеччиною та Росією в питаннях науково-технічного розвитку.

   Під час зустрічі зазначалось, що Академія підтримує діяльність Комітету та всі його рішення щодо розвитку науки та інноваційної діяльності в Україні. В свою чергу, Академія запропонувала свої пропозиції щодо розвитку цих сфер.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00