Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Володимир Полохало переконаний, що нова редакція Закону України «Про вищу освіту» має першочергове значення в процесі адаптації системи української вищої школи до європейських стандартів.

       «Існує термінова необхідність законодавчого врегулювання вищої освіти, враховуючи ті нові завдання, що постали перед Україною у зв’язку з європейськими інтеграційними процесами та напрямками входження до Болонського процесу».

       Тема про законодавче забезпечення інтеграції дослідницької і освітньої складових діяльності вищої школи України була порушена на круглому столі, що відбувся 27 травня 2008 року в Академії педагогічних наук України. В роботі круглого столу взяли участь президент АПН України Василь Кремень, Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Володимир Полохало та його заступник Дмитро Табачник, члени Ради ректорів Київського регіону, академіки НАН і галузевих академій України.

      Учасники обговорювали різноманітні проблеми щодо адаптації українського законодавства в галузі освіти і науки в руслі Болонського процесу та Лісабонської стратегії. Зокрема, говорили про розвиток науково-дослідницького та інноваційно-творчого потенціалу вищої школи, критерії якості освітньої та наукової діяльності у вищій школі, її автоматизацію та демократизацію, вдосконалення підготовки наукових та науково-педагогічних кадрів тощо.

       Круглий стіл є важливою складовою у підготовці до комітетських слухань18 червня, темою яких є «Удосконалення законодавчого забезпечення розвитку вищої освіти в Україні в контексті підготовки нової редакції Закону України «Про вищу освіту». Метою проведення комітетських слухань є всебічне обговорення проекту нової редакції Закону України, розробленого Міністерством освіти і науки України. Ще в січні Комітет рекомендував Міністерству розробити нову редакцію Закону України і зараз цей процес знаходиться на завершальному етапі.

       Як зазначив Володимир Полохало, Комітет має на меті розглянути систематизовані пропозиції, рекомендації та правки щодо нової редакції Закону України «Про вищу освіту», які  прозвучали на круглому столі та будуть внесенні народними депутатами України. «Сьогодні весь депутатський склад Верховної Ради України стурбований станом вищої освіти та не залишається осторонь».

        В умовах, коли освіта розглядається як головний фактор соціально-економічного прогресу, а переваги країн визначаються технічними інноваціями та конкурентоспроможним застосуванням знань, ситуація в державі залишається невтішною. Наприклад, Україна на останньому місці в Європі по впровадженню інновацій в промисловість, що складає лише 12%.

Більш того, продовжується виїзд наукових та науково-педагогічних працівників в інші країни, що іншими словами є «відтіком інтелекту за кордон».

       Голова Комітету підкреслив, що ліквідувати негативні тенденції в галузі вищої освіти слід не змінюючи стару термінологію новою, а наповнюючи законодавство новим змістом. «Одна лише назва нічого не змінює» сказав він.

       Крім того Полохало наголосив, що інтеграційні процеси мають як великі переваги, так і ризики втрати національних культур і традицій. «Банальне запозичення іншого досвіду, тільки погіршить ситуацію. Ми безперечно маємо враховувати кращий досвід, бути в контексті Болонського процесу, але при цьому не втратити свої власні здобутки».

       Таким чином, наголос слід поставити на підвищення значущості національної освіти шляхом її модернізації, а цього можна досягнути лише за наявності належної законодавчої бази.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00