Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 15 грудня 2021 року

15 грудня 2021, 15:00

 

15 грудня 2021 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Лукашев О.А., Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Павленко Р.М.

Також у засіданні брали участь Перший заступник Міністра освіти і науки України Вітренко А.О., Голова Державної служби статистики України Вернер І.Є., Генеральний директор Директорату соціального захисту прав осіб з інвалідністю Міністерства соціальної політики України Полякова О.Ю., Генеральний директор з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства розвитку громад та територій України Шаршов С.І., начальник відділу освіти Департаменту видатків бюджету гуманітарної сфери Міністерства фінансів України Бондаренко А.В., начальник управління конкурентної політики Міністерства економіки України Білянський О.І., начальник відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту видатків бюджету органів влади Міністерства фінансів України Галамага В.М., державний експерт експертної групи Директорату адресної соціальної підтримки населення та розвитку соціального інспектування з питань житлових субсидій та пільг Міністерства соціальної політики України Портна Н.В., державний експерт експертної групи з питань захисту прав окремих соціальних груп та людей похилого віку Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей Міністерства соціальної політики України Шевченко Р.В., представники освітянської та наукової спільноти, громадських організацій та експерти.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

 

1. Про затвердження пропозицій Комітету з питань освіти, науки та інновацій до проекту плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2022 рік.

Заслухавши та обговоривши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака та відповідно до доручення Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля № 52699/0/1-21 від 15.11.2021 року надати узгоджені пропозиції до Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2022 рік, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення:

1. Затвердити перелік законопроектів, які пропонуються до Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2022 рік.

2. Направити пропозиції до Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2022 рік Голові Верховної Ради України Р. Стефанчуку та Прем’єр-міністру України Д.Шмигалю.

 

2. Про конкурси на присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим та призначення іменних стипендій Верховної Ради України для молодих вчених – докторів наук.

Верховна Рада України 3 листопада 2021 року прийняла Постанову № 1851-IX “Про внесення змін до деяких постанов Верховної Ради України щодо нагородження відзнаками Верховної Ради України у сфері освіти і науки”, якою також внесено зміни до постанов Верховної Ради України від 05.02.2019 № 2675-VIII “Про Премію Верховної Ради України молодим ученим” та № 2676-VIII “Про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук”. Зокрема, уточнено відповідні положення про відзнаки Верховної Ради України у сфері освіти і науки, збільшено кількість самих відзнак, передбачено можливість залучення через Службу безпеки України до конкурсу наукових робіт на премії та стипендії молодих учених у галузі національної безпеки і оборони та в інших сферах, що пов’язані з дослідженнями, які містять таємну інформацію, а також забезпечено ширше використання потенціалу молодих докторів наук щодо здійснення ними законотворчої діяльності.

На виконання п. 7 Постанови № 1851-IX та з метою врахування пропозицій об’єднаної Конкурсної комісії з присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим та іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук необхідно оновити відповідні інструкції щодо конкурсів, які були затверджені Рішенням Комітету з питань освіти, науки та інновацій від 03.12.2019 (протокол № 13б) із змінами від 21.01.2021 (протокол № 52), а також оновити склад об’єднаної Конкурсної комісії з присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим та іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук, та картки експертної оцінки.

Підкомітет з питань науки та інновацій Комітету на своєму засіданні 13 грудня 2021 року розглянув запропоновані зміни щодо відзначення молодих учених та рекомендував Комітету затвердити їх з урахуванням пропозицій від міністерств, Національної академії наук України, галузевих академій наук та експертів.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, а також з урахуванням обговорення цього питання народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення:

1. Інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Комітету В.В. Колюха про конкурси на присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим та призначення іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук взяти до відома.

2. Затвердити Інструкцію з оформлення і подання документів на присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим та порядку їх розгляду.

3. Затвердити Інструкцію з оформлення і подання документів на здобуття іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук, порядку їх розгляду та звітування стипендіатів.

4. Затвердити персональний склад об’єднаної Конкурсної комісії з присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим та іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук.

5. Затвердити Картку експертної оцінки наукової роботи на присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим.

6. Затвердити Картку експертної оцінки подання на здобуття іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук.

7. Визнати такими, що втратили чинність:

1) Додаток 1 – Інструкція з оформлення і подання документів на присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим та порядку їх розгляду, затверджений Рішенням Комітету з питань освіти, науки та інновацій від 03.12.2019, протокол № 13б, із змінами відповідно до Рішення Комітету від 21.01.2021, протокол № 52;

2) Додаток 2 – Інструкція з оформлення і подання документів на здобуття іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук, порядку їх розгляду та звітування стипендіатів, затверджений Рішенням Комітету з питань освіти, науки та інновацій від 03.12.2019, протокол № 13б, із змінами відповідно до Рішення Комітету від 21.01.2021, протокол № 52;

3) Додаток 3 – Картка експертної оцінки наукової роботи на присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим, затверджений Рішенням Комітету з питань освіти, науки та інновацій від 03.12.2019, протокол № 13б, із змінами відповідно до Рішення Комітету від 15.07.2020, протокол №39;

4) Додаток 4 – Картка експертної оцінки подання на здобуття іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук, затверджений Рішенням Комітету з питань освіти, науки та інновацій від 03.12.2019, протокол № 13б;

5) Додаток – Персональний склад об’єднаної Конкурсної комісії з присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим та іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук, затверджений Рішенням Комітету від 15.07.2020, протокол № 39.

8. Застосувати зміни відповідно до пунктів 2-6 цього Рішення для проведення конкурсних відборів робіт, починаючи з подань 2022 року, а також для звітування стипендіатів у 2022 році відповідно до пункту 3 цього Рішення.

9. Надіслати це Рішення до Служби безпеки України для розроблення та в установленому порядку затвердження особливостей подань та розглядів матеріалів конкурсних робіт, які містять або можуть містити відомості, що становлять державну таємницю.

10. Надіслати це Рішення до Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, національних галузевих академій наук, відповідних центральних органів виконавчої влади для ознайомлення з ними, використання у роботі та інформування вчених (наукових, науково-технічних, технічних) рад підвідомчих структур.

 

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо позбавлення Кабінету Міністрів України невластивих повноважень (реєстр. № 5052 від 09.02.2021, КМУ).

Як зазначено в пояснювальній записці, метою проекту Закону є “посилення спроможності Уряду до стратегічного планування та формування державної політики шляхом його розвантаження від розгляду відомчих, операційних та технічних питань”.

Кабінет Міністрів України пропонує звільнити його від невластивих повноважень, що обмежують можливість зосередитися на обговоренні стратегічно важливих питань та формуванні державної політики у сферах, віднесених до компетенції Уряду.

Законопроектом пропонується внести низку змін до 30 законодавчих актів щодо позбавлення Уряду 54 повноважень та покладення їх на центральні органи виконавчої влади, інші державні органи відповідно до компетенції. Також пропонується перерозподілити деякі повноваження органів виконавчої влади.

В частині повноважень Комітету пропонується покласти на центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки затвердження положення про порядок реалізації права на академічну мобільність (зміни до ст. 13 Закону України “Про вищу освіту”) та визначення переліку категорій і педагогічних звань педагогічних (зміни до ст. 50 Закону України “Про освіту”).

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, враховуючи рішення підкомітету з питань науки та інновацій від 13 грудня 2021 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, Національної академії правових наук України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення:

Запропонувати визначитись щодо прийняття проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо позбавлення Кабінету Міністрів України невластивих повноважень” (реєстр. № 5052 від 09.02.2021), поданого Кабінетом Міністрів України, Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Направити це рішення до Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

 

4. Проект Закону про внесення змін до розділу ІІ “Прикінцеві положення” Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення” (реєстр. № 5486-1 від 24.05.2021, н.д.В. Івченко).

Мета проекту Закону, як зазначено в пояснювальній записці до нього, полягає у створенні необхідних правових, економічних та соціальних передумов для вступу в дію Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення”.

Законопроектом пропонується:

1) відстрочити набрання чинності Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення” до 1 вересня 2022 року.

2) встановити додаткові умови набрання ним чинності:

- набрання чинності Законом України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо створення у складі спеціальних фондів державного та місцевих бюджетів Фонду розвитку сільських територій, кошти з якого спрямовуватимуться на видатки розвитку: інфраструктури, енергозбереження, освіти та медицини у сільській місцевості та реалізацію державних програм розвитку малих і середніх сільськогосподарських товаровиробників;

- затвердження Кабінетом Міністрів України на день набрання чинності Законом № 552-IX Порядку здійснення фінансової підтримки громадян (у тому числі осіб, які  здійснюють ведення особистого селянського господарства),  юридичних осіб (у тому числі фермерських господарств), для придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею до 500 га.

Також проект пропонує поширити дію Порядку, який має ухвалити Уряд на виконання Закону № 552-IX, на фізичних осіб, які здійснюють ведення особистого селянського господарства, а також обмежити до 500 га граничну площу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, на придбання яких громадянами і юридичними особами має бути спрямована фінансова підтримка держави відповідно до цього Порядку.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, враховуючи рішення підкомітету з питань науки та інновацій від 13 грудня 2021 року, а також експертні висновки Міністерства освіти і науки України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України, Національної академії наук України, Національної аграрних наук України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до розділу ІІ “Прикінцеві положення” Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення” (реєстр. № 5486-1 від 24.05.2021), поданий народним депутатом України Івченком В., за результатами розгляду першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Направити Рішення Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

 

5. Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо стимулювання інноваційної діяльності бюджетних установ (реєстр. № 5529 від 20.05.2021, КМУ).

Метою проекту законопроекту, як зазначено в пояснювальній записці до нього, є вдосконалення механізму державної підтримки інноваційної діяльності державних наукових установ (крім державних наукових установ оборонно-промислового комплексу), державних університетів, академій, інститутів за пріоритетними напрямами інноваційної діяльності.

Частиною третьою статті 60 Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” передбачено, що

“3. Доходи, отримані у вигляді частини прибутку від діяльності господарського товариства (дивіденди), а також доходи, отримані від розпорядження частками (акціями) у статутних капіталах господарських товариств, отримані державною науковою установою, державним університетом, академією, інститутом, що повністю фінансується за рахунок коштів державного бюджету, є власними надходженнями такої наукової установи, закладу вищої освіти та використовуються ними на виконання своїх статутних завдань та виплату винагороди творцям об’єктів права інтелектуальної власності.”

Проектом акта пропонується надати можливість державним науковим установам (крім державних наукових установ оборонно-промислового комплексу), державним університетам, академіям, інститутам власні надходження у вигляді дивідендів (доходу), нарахованих на акції (частки) господарських товариств у статутних капіталах яких є майнові права інтелектуальної власності, виключні майнові права на які належать державним науковим установам (крім державних наукових установ оборонно-промислового комплексу), державним університетам, академіям, інститутам зараховувати в наступних пропорціях:

30 відсотків – до доходів спеціального фонду державного бюджету;

70 відсотків – до доходів загального фонду державного бюджету”.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, Першого заступника Міністра освіти і науки України Андрія Вітренка, враховуючи рішення підкомітету з питань науки та інновацій від 13 грудня 2021 року, а також експертні висновки Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, Національної академії правових наук України, Вченої ради Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”, Ради проректорів з наукової роботи закладів вищої освіти та директорів наукових установ Міністерства освіти і науки України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо стимулювання інноваційної діяльності бюджетних установ” (реєстр. № 5529 від 20.05.2021), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.

Направити Рішення Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

 

6. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державну допомогу суб’єктам господарювання” та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення контролю та моніторингу державної допомоги суб’єктам господарювання (реєстр. № 5648 від 10.06.2021, н.д.Р.Підласа, Д.Наталуха, Д.Арахамія, Г.Лічман).

Згідно з пояснювальною запискою метою проекту Закону є приведення національного законодавства до правил контролю і моніторингу державної допомоги, що закріплені Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони (далі – Угода про асоціацію) та, відповідно, acquis ЄС, а також удосконалення встановленого правового регулювання з метою ефективного функціонування системи контролю і моніторингу державної допомоги.

На думку авторів проекту Закону, його прийняття забезпечить:

- виконання міжнародних зобов’язань, передбачених Угодою про асоціацію;

- удосконалення встановленого правового регулювання з метою ефективного функціонування системи контролю і моніторингу державної допомоги;

- наближення національного законодавства у сфері державної допомоги до законодавства ЄС;

- зменшення кількості повідомлень, що надходять до Антимонопольного комітету;

- зменшення навантаження Антимонопольного комітету;

- концентрацію уваги Антимонопольного комітету на більш складних та масштабних справах;

- організацію ефективного розподілу повноважень для виконання функцій контролю і моніторингу державної допомоги.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, враховуючи рішення підкомітету з питань науки та інновацій від 13 грудня 2021 року, а також експертні висновки Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Антимонопольного комітету України, Національної академії наук України, Національної академії правових наук України, Інституту законодавства Верховної Ради України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про державну допомогу суб’єктам господарювання” та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення контролю та моніторингу державної допомоги суб’єктам господарювання” (реєстр. № 5648 від 10.06.2021), поданий народними депутатами України Підласою Р.А. та іншими народними депутатами України, за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.

Направити Рішення Комітету та висновки Національної академії наук України, Національної академії правових наук України, Інституту законодавства Верховної Ради України до Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку.

 

7. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про освіту” щодо забезпечення захисту мовних прав національних меншин (реєстр. № 6015 від 09.09.2021, н.д.Н.Шуфрич, В.Німченко).

Відповідно до п. 2 Пояснювальної записки законопроекту його метою є “забезпечення захисту мовних прав національних меншин шляхом незастосування окремих положень статті 7, які стосуються навчання в закладах освіти в межах тих територій, на яких поширена регіональна мова або мова меншини та за рішенням відповідної місцевої ради застосовуються заходи, спрямовані на використання регіональних мов або мов меншин”.

Комітет у межах своєї компетенції розглянув законопроект та відзначає, що ним пропонується викласти в новій редакції ст. 7 Закону України “Про освіту” та передбачити, що мовою освітнього процесу в закладах освіти окрім державної мови, є також регіональна мова або мова меншин, якщо заклади освіти розташовані на територіях, на яких поширена регіональна мова або мова меншин та за рішенням відповідної місцевої ради застосовуються заходи, спрямовані на використання регіональних мов або мов меншин.

Відповідно до пропонованих змін до статті 7 Закону України “Про освіту” держава гарантує кожному громадянинові України право на здобуття формальної освіти на всіх рівнях (дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої), а також позашкільної та післядипломної освіти регіональною мовою або мовою меншин в державних і комунальних закладах освіти, якщо заклади освіти розташовані на територіях, на яких поширена регіональна мова або мова меншин та за рішенням відповідної місцевої ради застосовуються заходи, спрямовані на використання регіональних мов або мов меншин та ін.

Заслухавши та обговоривши інформацію заступника голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Колебошина, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 13 грудня 2021 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства закордонних справ України, Національної академії правових наук України, Інституту законодавства Верховної Ради України, Уповноваженого із захисту державної мови, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про освіту” щодо забезпечення захисту мовних прав національних меншин” (реєстр. № 6015 від 09.09.2021), поданий Шуфричем Н.І., Німченком В.І., за результатами розгляду у першому читанні відхилити.

 

8. Проект Постанови про забезпечення виконання Закону України “Про освіту” щодо підвищення посадових окладів для педагогічних працівників (реєстр. № 6033 від 10.09.2021, н.д.Ю.Тимошенко, О.Абдуллін, С.Тарута, М.Цимбалюк та інші).

Відповідно до п. 2 Пояснювальної записки проекту Постанови її метою є виконання норми Закону України “Про освіту”.

Комітет розглянув проект Постанови та відзначає, що ним пропонується доручити Кабінету Міністрів України невідкладно прийняти рішення про виконання Закону України “Про освіту” щодо підвищення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії до чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб протягом 2022 року, та відповідно посадових окладів інших педагогічних працівників, а також надати Верховній Раді України інформацію про виконання даної Постанови Верховної Ради України.

Заслухавши та обговоривши інформацію заступника голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Колебошина, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 13 грудня 2021 року, а також експертні висновки Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про забезпечення виконання Закону України “Про освіту” щодо підвищення посадових окладів для педагогічних працівників (реєстр. № 6033 від 10.09.2021), поданий н.д.Тимошенко Ю.В., Абдулліним О.Р., Тарутою С.О., Цимбалюком М.М. та іншими, за результатами розгляду у першому читанні повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

 

9. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою (реєстр. № 6282 від 04.11.202, КМУ).

Відповідно до п. 1 Пояснювальної записки законопроекту його метою є “розмежування повноважень сільських, селищних, міських рад та їх виконавчих органів, районних та обласних рад, органів виконавчої влади за принципом субсидіарності у зв’язку із зміною адміністративно-територіального устрою України та приведення у відповідність до бюджетного законодавства, що сприятиме формуванню спроможного та ефективного місцевого самоврядування, дозволить забезпечити доступність і покращити якість надання публічних послуг жителям, сприятиме приведенню українського законодавства у відповідність до Європейської хартії місцевого самоврядування”.

Проектом Закону пропонується внести зміни до цілої низки законів, у тому числі до законів України “Про фахову передвищу освіту”, “Про повну загальну середню освіту”, “Про освіту”, “Про дошкільну освіту”, “Про позашкільну освіту”, щодо:

визначення та розмежування повноважень сільських, селищних, міських рад та їх виконавчих органів, районних та обласних рад, районних та обласних державних адміністрацій;

виключення норм щодо повноважень органів місцевого самоврядування міст районного значення, міст обласного значення, міст республіканського значення, об’єднаних територіальних громад.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти від 13 грудня 2021 року, а також експертні висновки Міністерства освіти і науки України, Національної академії правових наук України, Інституту законодавства Верховної Ради України, ЦК профспілки працівників освіти і науки України, Української асоціації районних та обласних рад, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою” (реєстр. № 6282 від 04.11.2021), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

Направити Рішення Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

 

10. Про затвердження внесення до порівняльної таблиці проекту Закону України про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо оприлюднення щорічного звіту керівника закладу вищої освіти та цільових показників діяльності закладу вищої освіти (реєстр. № 5685-д) (друге читання) додаткових пропозицій і поправок народних депутатів України – членів Комітету.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Комітету з питань освіти, науки та інновацій Юлії Гришиної про додаткові пропозиції народних депутатів України – членів Комітету до проекту Закону України “про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо оприлюднення щорічного звіту керівника закладу вищої освіти та цільових показників діяльності закладу вищої освіти” (реєстр. № 5685-д від 04.11.2021), який готується в Комітеті з питань освіти, науки та інновацій до розгляду у другому читанні, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення:

1. Інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Комітету з питань освіти, науки та інновацій Гришиної Ю.М. взяти до відома.

2. Відповідно до пункту четвертого частини першої статті 15 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” внести пропозиції народних депутатів України – членів Комітету, що додаються, до порівняльної таблиці до другого читання проекту Закону України про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо оприлюднення щорічного звіту керівника закладу вищої освіти та цільових показників діяльності закладу вищої освіти (реєстр. № 5685-д від 04.11.2021 р.) та розглянути їх в установленому порядку під час підготовки зазначеного законопроекту до другого читання.

 

11. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо оприлюднення щорічного звіту керівника закладу вищої освіти та цільових показників діяльності закладу вищої освіти (реєстр. № 5685-д від 04.11.2021, н.д.С.Бабак та інші), (друге читання).

Метою законопроекту є забезпечення створення прозорої та відкритої системи моніторингу досягнення цільових показників діяльності закладу вищої освіти, які визначені у контракті з обраним керівником закладу вищої освіти.

На виконання пункту 2 Постанови Верховної Ради України від 17 листопада 2021 р. № 1896-ІХ “Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Закону України Про вищу освітущодо оприлюднення щорічного звіту керівника закладу вищої освіти та цільових показників діяльності закладу вищої освітиКомітет з питань освіти, науки та інновацій доопрацював до другого читання законопроект з урахуванням зауважень і пропозицій народних депутатів України – суб’єктів права законодавчої ініціативи.

Під час підготовки до другого читання надійшло 24 пропозиції та поправки, з них 21 поправка від 7 народних депутатів України та 3 поправки від народних депутатів України – членів Комітету з питань освіти, науки та інновацій. З них Комітетом враховано всього 15 пропозицій та поправок, зокрема враховано - 6, враховано редакційно - 7, враховано частково - 2, відхилено - 9.

Зокрема, у редакції, підготовленій до другого читання, уточнено назву законопроекту та передбачено, що щорічний звіт керівника закладу вищої освіти підлягає внесенню в Єдину державну електронну базу з питань освіти та оприлюднюється в Реєстрі субєктів освітньої діяльності Єдиної державної електронної бази з питань освіти та на офіційному веб-сайті закладу вищої освіти. Окрім того, передбачено, що цей Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування.

Авторами законопроекту визначено, що реалізація його положень не потребуватиме додаткових витрат із Державного бюджету України.

Розглянувши порівняльну таблицю до проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо оприлюднення щорічного звіту керівника закладу вищої освіти та цільових показників діяльності закладу вищої освіти” (реєстр. № 5685-д від 04.11.2021) (друге читання), народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо оприлюднення щорічного звіту керівника закладу вищої освіти та цільових показників діяльності закладу вищої освіти” (реєстр. № 5685-д від 04.11.2021) за результатами розгляду прийняти в другому читанні та в цілому.

 

12. Проект Закону про учасників Революції Гідності та сім'ї Героїв Небесної Сотні (реєстр. № 4363, н.д.А.Остапенко, О.Арсенюк).

Відповідно до п. 2 Пояснювальної записки законопроект вирішить цілу низку завдань, пов’язаних із відзначенням внеску осіб, які проявили громадянську мужність, патріотизм у відстоюванні конституційних засад демократії, прав і свобод людини під час масового громадського руху протесту. Також законопроект визначає перелік заходів, пов’язаних із соціальною підтримкою вищезазначених осіб, у тому числі забезпечення соціальної адаптації, здобуття освіти, підвищення кваліфікації (перекваліфікації) тощо. Зокрема, законопроектом передбачається впровадження компенсації вартості навчання в державних та приватних вищих навчальних закладах за відповідним рівнем професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти; право на професійну орієнтацію та часткову оплату послуг з перекваліфікації або підвищення кваліфікації.

Заслухавши та обговоривши інформацію заступника голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Колебошина, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 13 грудня 2021 року, а також експертні висновки Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства оборони України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про учасників Революції Гідності та сім’ї Героїв Небесної Сотні” (реєстр. № 4363 від 12.11.2020), поданий н.д.Остапенком А.Д., Арсенюком О.О., за результатами розгляду у першому читанні повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

Направити Рішення Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

 

13. Проект Закону про внесення змін до статті 8 Закону України "Про оплату праці" щодо підвищення розміру оплати праці працівникам бюджетних установ освіти, науки, охорони здоров’я, культури та деяких інших бюджетних установ (реєстр. № 3035а, н.д.Ю.Тимошенко, М.Цимбалюк, І.Крулько, І.Кириленко).

Відповідно до п. 2 Пояснювальної записки законопроекту його метою є “підвищення рівня посадових окладів працівників бюджетної сфери та відновлення для них прозорої системи оплати праці”.

Комітет розглянув законопроект та відзначає, що ним передбачено визначення посадових окладів працівників бюджетних установ освіти, науки, охорони здоров’я, культури та інших бюджетних установ відповідно до Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери з урахуванням розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду на рівні мінімальної заробітної плати.

Заслухавши та обговоривши інформацію заступника голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Колебошина, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 13 грудня 2021 року, а також експертні висновки Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до статті 8 Закону України “Про оплату праці” щодо підвищення розміру оплати праці працівникам бюджетних установ освіти, науки, охорони здоров’я, культури та деяких інших бюджетних установ” (реєстр. № 3035а від 28.08.2020), поданий народним депутатом України Тимошенко Ю.В. та іншими народними депутатами України, за результатами розгляду у першому читанні повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

Рішення Комітету направити до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

 

14. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо державної статистичної діяльності (реєстр. № 5108, КМУ).

Відповідно до п. 1 Пояснювальної записки законопроекту його метою є “створення правових умов для отримання органами державної статистики об'єктивної статистичної інформації про соціально-демографічний стан населення країни. Одержання такої інформації допоможе дати оцінку ефективності проведених державних реформ у минулому, спрогнозувати соціально-економічний розвиток країни та внести корективи в тих сферах державної політики, де це необхідно”.

Проектом Закону пропонується внести зміни до Закону України “Про державну статистику”, якими визначити, що до програми перепису населення в обов’язковому порядку включаються запитання, які стосуються, у тому числі, напряму освіти, а також зміни до статей 64 та 72 Закону України “Про освіту”, якими уточнити повноваження центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки щодо освітньої статистики та складові освітньої статистики тощо.

Заслухавши та обговоривши інформацію заступника голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Колебошина, Голови Державної служби статистики України Ігоря Вернера, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 13 грудня 2021 року, а також експертні висновки Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Міністерства освіти і науки України, Державної служби статистики України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо державної статистичної діяльності” (реєстр. № 5108 від 19.02.2021), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

Направити Рішення Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку.