Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 22 вересня 2021 року

22 вересня 2021, 15:00

22 вересня 2021 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Лукашев О.А., Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.П.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

 

1. Про проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про охорону дитинства” щодо посилення соціального захисту багатодітних і прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу” (реєстр. № 5574 від 27.05.2021).

Згідно з пунктом 2 Пояснювальної записки до законопроекту основною метою його “є відновлення і посилення рівня соціального захисту багатодітних і прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу в частині надання пільг”.

Зазначеним проектом Закону України пропонується:

1) встановити обов’язок місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування забезпечувати пільговий проїзд учнів, вихованців, студентів із багатодітних сімей, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу до місця навчання і додому у порядку та розмірах, визначених органами місцевого самоврядування, із визначенням відповідних видатків у місцевих бюджетах, а також на власний розсуд вирішувати питання щодо пільгового проїзду інших учнів, вихованців, студентів і педагогічних працівників;

2) виключити норму, яка передбачає надання окремих пільг багатодітним і прийомним сім’ям та дитячим будинкам сімейного типу залежно від сукупного доходу сім’ї.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Олени Лис, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 20 вересня 2021 року, а також експертні висновки Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства фінансів України, Національної академії педагогічних наук України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про охорону дитинства” щодо посилення соціального захисту багатодітних і прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу” (реєстр. № 5574 від 27.05.2021), поданий народним депутатом України Королевською Н.Ю. та іншими народними депутатами України направити суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

2. Про проект Постанови про заходи, направлені на захист дитинства і материнства та подолання демографічної кризи в Україні (реєстр. № 5684 від 18.06.2021).

Відповідно до Пояснювальної записки проекту Постанови його метою є “відновлення належного соціального захисту сімей з дітьми, забезпечення охорони материнства і дитинства та вжиття заходів для подолання демографічної кризи в Україні”.

Комітет у межах своєї компетенції розглянув проект Постанови та відзначає, що ним пропонується шляхом розроблення Кабінетом Міністрів України законопроектів і нормативно-правових актів врегулювати низку питань, у тому числі які стосуються сфери освіти. Зокрема:

відновити соціальні гарантії для дітей і молоді щодо пільгового харчування, проїзду та оздоровлення;

відновити права на здобуття освіти на пільгових умовах, у тому числі права на безоплатне навчання для дітей з багатодітних сімей;

запровадити систему підтримки студентських сімей з дітьми, зокрема, щодо надання знижок в оплаті за навчання, дисконтованих цільових кредитів на оплату навчання;

вирішити проблеми влаштування дітей до дошкільних закладів освіти та перевантаженості цих закладів.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Олени Лис, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 20 вересня 2021 року, а також експертні висновки Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства фінансів України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови «Про заходи, направлені на захист дитинства і материнства та подолання демографічної кризи в Україні» (реєстр. № 5684 від 18.06.2021), поданий народним депутатом України Королевською Н.Ю. та іншими іншими народними депутатами України, за наслідками розгляду в першому читанні направити суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

3. Про внесення змін до плану роботи Комітету з питань освіти, науки та інновацій на період шостої сесії дев’ятого скликання.

Заслухавши інформацію Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення інформацію Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабака С.В. щодо внесення змін до плану роботи Комітету на період шостої сесії дев’ятого скликання взяти до відома та внести відповідні зміни до плану роботи Комітету.

 

4. Про роботу підкомітетів Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

Заслухавши інформацію Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення інформацію Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабака С.В. про роботу підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій взяти до відома.