Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 17 лютого 2021 року

17 лютого 2021, 15:00

17 лютого 2021 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Лукашев О.А., Колебошин С.В., Коваль О.В., Колюх В.В., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Павленко Р.М., Кириленко І.Г., Воронов В.А.

Також у засіданні брали участь Перший заступник міністра освіти і науки України Кизим М.О., Голова Державної служби якості освіти України Гурак Р.В., державний експерт директорату розвитку ринку праці та умов оплати праці Міністерства соціальної політики України Донська О.Б., провідний науковий співробітник відділу інноваційної політики, економіки і організації високих технологій Державної установи «Інститут економіки та прогнозування НАН України» Бойко О.М., радник при дирекції Державної наукової установи «Київський академічний університет» НАН та МОН України Антонюк О.В., Освітній омбудсмен Горбачов С.І., представники освітянської та наукової спільноти, громадських організацій та експерти. Всього близько 30 чоловік.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій було розглянуто питання:

 

1. Дистанційне навчання в умовах пандемії.

У порядку здійснення контрольних функцій відповідно до Закону України «Про комітети Верховної Ради України» Комітет з питань освіти, науки та інновацій на своєму засіданні заслухав і обговорив інформацію Голови Державної служби якості освіти України Гурака Р. В. про дистанційне навчання в умовах карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби та прийняв рішення:

Інформацію заступника Голови Державної служби якості освіти України Гурака Р. В. про дистанційне навчання в умовах карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби взяти до відома.

Рекомендувати Міністерству освіти і науки України разом з Державною службою якості освіти та Українським центром оцінювання якості освіти:

Розробити механізми моніторингу і контролю якості та результатів навчання учнів під час дії карантинних обмежень.

Звернути увагу на підходи та результати дистанційного навчання дітей з особливими освітніми потребами, забезпечити механізми надання якісних освітніх послуг спеціальними закладами освіти, а також в інклюзивних класах/групах під час дії карантинних обмежень.

 

2. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо активізації діяльності наукових парків (реєстр. № 4236 від 20.10.2020, КМУ).

Питання № 2 порядку денного щодо проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо активізації діяльності наукових парків» (реєстр. № 4236 від 20.10.2020, Кабінет Міністрів України) було знято з розгляду за рішенням народних депутатів України – членів Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

 

3. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розширення освітніх пільг для дітей медичних працівників, які померли внаслідок захворювання короновірусною хворобою (COVID-19) під час виконання професійних обов’язків» (реєстр. 4374 від 13.11.2020, н.д.Т.Батенко, С.Мінько, Я.Дубневич та інш.).

У законопроекті шляхом внесення змін до законів України «Про вищу освіту» та «Про фахову передвищу освіту» пропонується поширити пільги у вигляді державної цільової підтримки для здобуття вищої та фахової передвищої освіти на дітей визначеної в проекті категорії медичних працівників.

Як зазначається у п. 2 пояснювальної записки до законопроекту, метою його прийняття є «законодавче врегулювання питання розширення освітніх пільг для дітей медичних працівників, які померли внаслідок захворювання короновірусною хворобою (COVID-19) під час виконання професійних обов’язків».

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Гришиної Ю.М., враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти від 15 лютого 2021 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Міністерства фінансів України, Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розширення освітніх пільг для дітей медичних працівників, які померли внаслідок захворювання короновірусною хворобою (COVID-19) під час виконання професійних обов’язків» (реєстр.№ 4374 від 13.11.2020), внесений народними депутатами України Батенком Т.І., Міньком С.А., Дубневичем Я.В. та іншими народними депутатами України, повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

4. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання дітям медичних працівників державної цільової підтримки для здобуття фахової передвищої та вищої освіти» (реєстр. № 4374-1 від 13.11.2020, н.д.О.Дубінський).

У поданому законопроекті, який є альтернативним до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розширення освітніх пільг для дітей медичних працівників, які померли внаслідок захворювання короновірусною хворобою (COVID-19) під час виконання професійних обов’язків» (реєстр. № 4374 від 13.11.2020), пропонується поширити пільги у вигляді державної цільової підтримки для здобуття вищої та фахової передвищої освіти на дітей визначеної в проекті категорії медичних працівників.

Як зазначається у п. 6 пояснювальної записки до законопроекту, його реалізація «дозволить посилити соціальний захист дітей медичних працівників, у яких помер один із батьків внаслідок захворювання коронавірусною хворобою (COVID-19) під час виконання професійних обов’язків».

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Гришиної Ю.М., враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти від 15 лютого 2021 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Міністерства фінансів України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання дітям медичних працівників державної цільової підтримки для здобуття фахової передвищої та вищої освіти» (реєстр. № 4374-1 від 13.11.2020), внесений народним депутатом України Дубінським О.А., повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

5. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки дітей медичних працівників, які померли внаслідок інфікування коронавірусною хворобою (COVID-19) у зв’язку з виконанням професійних обов’язків» (реєстр. № 4374-2 від 30.11.2020, н.д.Н.Королевська, Ю.Солод, В.Мороз, В.Гнатенко.).

Зазначений законопроект є альтернативним до проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо розширення освітніх пільг для дітей медичних працівників, які померли внаслідок захворювання короновірусною хворобою (COVID-19) під час виконання професійних обов’язків” (реєстр. № 4374 від 13.11.2020), внесеного народними депутатами України Батенком Т.І., Міньком С.А., Дубневичем Я.В. та іншими народними депутатами України.

Відповідно до пункту 2 Пояснювальної записки метою законопроекту є закріплення на законодавчому рівні пільгових правил вступу до закладів вищої освіти та закладів фахової передвищої освіти для дітей медичних працівників, у яких помер один із батьків внаслідок інфікування коронавірусною хворобою (COVID-19) у зв’язку з виконанням професійних обов’язків, а також створення умов для оздоровлення та відпочинку таких дітей.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Гришиної Ю.М., враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти від 15 лютого 2021 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Міністерства фінансів України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки дітей медичних працівників, які померли внаслідок інфікування коронавірусною хворобою (COVID-19) у зв’язку з виконанням професійних обов’язків» (реєстр. № 4372-2 від 30.11.2020), внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю., Солодом Ю.В., Морозом В.В., Гнатенком В.С., повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

6. Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про дошкільну освіту» щодо забезпечення територіальної доступності дошкільної освіти» (реєстр. № 4604 від 16.01.2021, н.д.В.Неклюдов, С.Штепа, В.Арешонков та інш.).

Зазначеним законопроектом шляхом внесення змін до Закону України «Про дошкільну освіту» пропонується закріпити гарантоване право кожної дитини здобувати дошкільну освіту в закладі дошкільної освіти, що є найбільш доступним та найближчим до місця її проживання та визначити черговість зарахування дітей до закладів дошкільної освіти.

Головною метою законопроекту є створення сприятливих умов для першочергового зарахування до закладів дошкільної освіти осіб, що проживають в територіальних межах обслуговування таким закладом дошкільної освіти (п. 2 Пояснювальної записки проекту).

Проектом закону на законодавчому рівні пропонується запровадити принцип територіальної доступності за аналогією територіальної доступності повної загальної середньої освіти (частина 2 статті 8 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Воронова В.А., враховуючи рішення підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти від 15 лютого 2021 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства розвитку громад та територій України, Національної академії педагогічних наук України, Української асоціації районних та обласних рад, Асоціації міст України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про дошкільну освіту» щодо забезпечення територіальної доступності дошкільної освіти» (реєстр. № 4604 від 16.01.2021), внесений народними депутатами України Неклюдовим В.М., Штепою С.С., Арешонковим В.Ю. та іншими народними депутатами України (всього 22 народних депутатів України), прийняти за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій підготувати законопроект до другого читання.

 

7. Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення» щодо виплати допомоги особам, які здійснюють догляд за дітьми при закритті дошкільного закладу освіти та загальноосвітньої школи на період карантину» (реєстр. 4013 від 01.09.2020, н.д.Ю.Тимошенко, С.Соболєв, В.Івченко та інш.).

Законопроектом пропонується шляхом внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення» на законодавчому рівні запровадити надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину застрахованим особам у разі втрати ними частини заробітної плати або доходу внаслідок необхідності догляду за дітьми віком до 12 років включно, які не можуть відвідувати заклади дошкільної та загальної середньої освіти в результаті їх закриття на період карантину.

Допомогу по частковому безробіттю по догляду за дітьми при закритті закладів дошкільної та загальної середньої освіти на період карантину пропонується надавати за бажанням одному із працюючих батьків або інших осіб, які забезпечують виховання дітей, у розмірі не менше двократного розміру фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше чотирикратного розміру фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Передбачається, що сума цієї допомоги відшкодовується роботодавцю Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Воронова В.А., враховуючи рішення підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти від 15 лютого 2021 року, а також експертний висновок Міністерства освіти і науки України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про зайнятість населення» щодо виплати допомоги особам, які здійснюють догляд за дітьми при закритті дошкільного закладу освіти та загальноосвітньої школи на період карантину» (реєстр. № 4013 від 01.09.2020), внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Соболєвим С.В., Івченком В.С., Цимбалюком М.М., Лабунською А.В., Євтушком С.В., повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

8. Про проект Закону України «Про внесення змін до статті 47-1 Закону України «Про зайнятість населення» щодо виплати допомоги по частковому безробіттю особам, які здійснюють догляд за дітьми на самоізоляції або у разі закриття закладу освіти» (реєстр. № 4013-1 від 22.09.2020, н.д.Н.Королевська, В.Мороз, Ю.Солод).

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про зайнятість населення» щодо виплати допомоги по частковому безробіттю особам, які здійснюють догляд за дітьми на самоізоляції або у разі закриття закладу освіти.

Законопроектом, зокрема, пропонується:

1. Надавати допомогу по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, застрахованим особам у разі втрати ними частини заробітної плати або доходу внаслідок необхідності догляду за дитиною (дітьми) віком до 12 років (включно), яка не може відвідувати заклад дошкільної та загальної середньої освіти в результаті перебування класу (групи) на самоізоляції або припинення роботи відповідного закладу освіти.

2. Виключити з переліку документів, подання яких необхідне для отримання допомоги по частковому безробіттю довідку про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за останні шість місяців, що передують даті зупинення діяльності закладу освіти.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Воронова В.А., враховуючи рішення підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти від 15 лютого 2021 року, а також експертні висновки Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Міністерства соціальної політики України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про зайнятість населення» щодо виплати допомоги по частковому безробіттю особам, які здійснюють догляд за дітьми на самоізоляції або у разі закриття закладу освіти» (реєстр. № 4013-1 від 22.09.2020), внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю., Морозом В.В., Солодом Ю.В., повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

9. Про проект Закону України «Про захист дітей від виникнення та наслідків, спричинених втратою слуху» (реєстр. № 3134 від 28.02.2020, н.д.О.Юрченко).

Законопроект розроблено з метою запровадження обов’язкового скринінгу слуху (швидкий тест, який вказує на наявність або відсутність показань для повного аудіологічного обстеження з метою виявлення втрати слуху) новонароджених дітей та дітей, які зараховуються до дошкільних закладів освіти та в перший клас загальноосвітнього закладу, визначення компетенції органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, закладів охорони здоров’я у питаннях, пов’язаних зі скринінгом слуху, слухопротезування, реабілітації.

Відповідно до Пояснювальної записки метою законопроекту є забезпечення права дітей на охорону здоров’я, право на освіту, належне виховання та розвиток шляхом забезпечення на законодавчому рівні загальнообов’язкової перевірки слуху (скринінг) всіх новонароджених дітей, а також дітей які зараховуються до закладів освіти. Також законопроектом пропонується закріпити право кожної виявленої дитини з втратою слуху на слухопротезування у найкоротші строки.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Воронова В.А., враховуючи рішення підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти від 15 лютого 2021 року, а також експертні висновки Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства соціальної політики України, Національної академії педагогічних наук України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про захист дітей від виникнення та наслідків, спричинених втратою слуху» (реєстр. № 3134 від 28.02.2020), внесений народним депутатом Юрченком О.М., повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання; висновок Комітету надіслати Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, який визначено головним із підготовки законопроекту до розгляду Верховною Радою України.

 

10. Про доопрацювання проектів законів України «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо рівних прав на здобуття якісної освіти» (реєстр. № 4477 від 10.12.2020), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення наукового і методичного забезпечення освітнього процесу» (реєстр. 4477-1 від 24.12.2020) (відповіно до частини другої статті 110 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України»).

На розгляд Верховної Ради України народним депутатами України було внесено законопроекти, які покликані вдосконалити наукове і методичне забезпечення освітнього процесу, зокрема щодо встановлення чітких вимог до якості навчальної літератури, що використовуються у закладах дошкільної, позашкільної, повної загальної середньої, професійної (професійно-технічної) освіти, та механізму перевірки дотримання цих вимог, а саме:

проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо рівних прав на здобуття якісної освіти» (реєстр. № 4477 від 10.12.2020), внесений групою народних депутатів Совсун І.Р. та іншими (всього 7 народних депутатів України);

проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення наукового і методичного забезпечення освітнього процесу» (реєстр. 4477-1 від 24.12.2020 р.), внесений групою народних депутатів України Гришиною Ю.М. та іншими (всього 24 народних депутати України).

За результатами розгляду вищезазначених законопроектів на засіданні підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях 15.02.2021 року було ухвалене рішення щодо необхідності відкладення розгляду законопроектів та підготовки іншого, узгодженого проекту.

Для підготовки якісного і узгодженого тексту законопроекту варто залучити суб’єктів права законодавчої ініціативи законопроектів за реєстраційними номерами 4477 та 4477-1, народних депутатів України-членів Комітету з питань освіти, науки та інновацій, представників відповідних центральних органів виконавчої влади, наукових установ тощо.

Враховуючи викладене, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України одностайно прийняли рішення:

1. Відкласти розгляд проектів законів України «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо рівних прав на здобуття якісної освіти» (реєстр. № 4477 від 10.12.2020), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення наукового і методичного забезпечення освітнього процесу» (реєстр. 4477-1 від 24.12.2020) (відповідно до частини другої статті 110 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України»).

2. Створити Робочу групу з підготовки узгодженого Закону України щодо вдосконалення наукового і методичного забезпечення освітнього процесу, встановлення чітких вимог до якості навчальної літератури.

3. В процесі підготовки законопроектів врахувати окремі положення проектів законів України «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо рівних прав на здобуття якісної освіти» (реєстр. № 4477 від 10.12.2020), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення наукового і методичного забезпечення освітнього процесу» (реєстр. 4477-1 від 24.12.2020).