Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 10 лютого 2021 року

10 лютого 2021, 15:00

10 лютого 2021 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Лукашев О.А., Піпа Н.Р., Колебошин С.В., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Павленко Р.М., Кириленко І.Г., Воронов В.А., народний депутат України Констанкевич І.М.

Також у засіданні брали участь заступник Міністра освіти і науки України Гарбарук І.М., генеральний директор директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України Шумік І.В., в.о. директора департаменту – начальник відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України Ткаченко О.Л., представники освітянської та наукової спільноти, громадських організацій та експерти. Всього понад 30 чоловік.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій було розглянуто питання:

 

1.  Про проект Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту» (реєстр. 4207 від 12.10.2020, н.д.І.Констанкевич, Т.Батенко, С.Рудик та інші).

2.  Про проект Закону України «Про професійну освіту» (реєстр. № 4207-1 від 26.10.2020, н.д.О.Коваль, С.Бабак, С.Колебошин та інші).

3.  Про затвердження складу робочої групи для підготовки проекту Закону України «Про професійну освіту» в редакції Комітету з питань освіти, науки та інновацій (відповідно до частини другої статті 110 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України»).

 

Питання 1-3 народними депутатами України – членами Комітету було прийнято рішення розглядати одночасно.

На розгляд Верховної Ради України народними депутатами України було внесено законопроекти, які покликані законодавчо врегулювати функціонування сфери професійної (професійно-технічної) освіти, а саме:

- проект Закону про професійну (професійно-технічну) освіту (реєстр. № 4207 від 12.10.2020), внесений народними депутатами України Констанкевич І.М., Батенком Т.І., Рудиком С.Я. та іншими;

- проект Закону про професійну освіту (реєст. № 4207-1 від 26.10.2020), внесений народними депутатами України Коваль О.В., Бабаком С.В., Колебошиним С.В. та іншими.

За результатами розгляду вищезазначених законопроектів на засіданні Комітету з питань освіти, науки та інновацій було прийнято рішення відкласти їх розгляд та, відповідно, підготувати інший законопроект, який буде внесено на розгляд Верховної Ради України народними депутатами – членами Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

До підготовки якісного тексту законопроекту необхідно долучити фахівців, компетентних у питаннях професійної освіти, які комплексно бачать проблеми цього складника освіти, володіють знаннями щодо європейських стандартів у цій сфері та мають державницький підхід до розвитку освіти та забезпечення прав громадян України на доступ до якісної професійної освіти.

Враховуючи вищезазначене, народними депутатами України – членами Комітету з питань освіти, науки та інновацій було одностайно прийнято рішення:

1. Відкласти розгляд проектів законів про професійну (професійно-технічну) освіту (реєстр. № 4207 від 12.10.2020), внесеного народними депутатами України Констанкевич І.М., Батенком Т.І., Рудиком С.Я. та іншими, а також про професійну освіту (реєст. № 4207-1 від 26.10.2020), внесеного народними депутатами України Коваль О.В., Бабаком С.В., Колебошиним С.В. та іншими.

2. Затвердити склад робочої групи з підготовки проекту Закону України «Про професійну освіту», який буде внесений на розгляд Верховної Ради України народними депутатами – членами Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

3. В процесі підготовки законопроекту про професійну освіту врахувати окремі положення проектів законів про професійну (професійно-технічну) освіту (реєстр. № 4207 від 12.10.2020) та про професійну освіту (реєст. № 4207-1 від 26.10.2020).

4. Вважати, що склад робочої групи може бути доповненим за поданням народних депутатів України – членів Комітету.

5. Звернутися до відповідних центральних органів державної виконавчої влади з проханням про делегування до складу робочої групи відповідальних працівників цих органів.

6. Контроль за виконанням Рішення Комітету покласти на підкомітет з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти (Коваль О.В.).

 

4. Про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (реєстр. № 4101-д від 11.11.2020, н.д.Д.Гетманцев).

Законопроект підготовлений Комітетом Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики за результатами опрацювання альтернативних згідно з частиною першою статті 100 Регламенту Верховної Ради України проектів законів про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень (реєстр. № 4101 від 15.09.2020), поданий Кабінетом Міністрів України; про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень (реєстр. № 4101-1 від 01.10.2020), внесений народним депутатом України Железняком Я.І.; про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень (реєстр. № 4101-2 від 01.10.2020), внесений народними депутатами України Заблоцьким М.Б., Совою О.Г., Петруняком Є.В.; про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень (реєстр. № 4101-3 від 01.10.2020), внесений народними депутатами України Гетманцевим Д.О. та іншими з урахуванням зауважень і пропозицій до них, наданих Головним науково-експертним управлінням Верховної Ради України.

Згідно з пояснювальною запискою метою прийняття законодавчого акту є “забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2021 році шляхом підвищення ефективності використання економічних ресурсів країни, а також усунення недоліків чинного законодавства”.

Автори проекту № 4101-д зазначають, що реалізація норм законопроекту дозволить збільшити надходження податків і зборів до державного бюджету.

Однак, Комітет з питань освіти, науки та інновацій звертає увагу, що до законопроекту № 4101-д, як до проектів №№ 4101, 4101-1, 4101-2, 4101-3, не надано фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки), яке вимагається відповідно до норм Бюджетного кодексу України (частина перша статті 27) та Регламенту Верховної Ради України (частина третя статті 91).

До проекту Закону реєстр. № 4101-д надійшли пропозиції від Міністерства освіти і науки України, науково-експертний висновок, підготовлений фахівцями Державної установи “Інститут економіки та прогнозування” Національної академії наук України.

Заслухавши заступника Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій С.В. Колебошина та спираючись на експертні висновки Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення:

1. Інформацію про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (реєстр № 4101-д від 11.11.2020), внесений народним депутатом України Гетманцевим Д.О., взяти до відома.

2. Рекомендувати народним депутатам України – членам Комітету підготувати та в установленому порядку подати пропозиції і поправки до другого читання до проекту цього Закону України.

3. Направити це рішення та висновки Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України до Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

 

5. Про внесення змін до плану роботи Комітету з питань освіти, науки та інновацій на період п’ятої сесії дев’ятого скликання.

Заслухавши інформацію Голови Комітету – народного депутата України Бабака С.В. про внесення змін до плану роботи Комітету з питань освіти, науки та інновацій на період п’ятої сесії дев’ятого скликання, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення інформацію про внесення змін до плану роботи Комітету з питань освіти, науки та інновацій на період п’ятої сесії дев’ятого скликання взяти до відома.