Вітання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій з нагоди Всесвітнього дня науки в ім’я миру та розвитку

10 листопада 2020, 08:00

Шановні науковці, дорогі друзі!

Від імені Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій щиро вітаємо всіх науковців та співвітчизників з нагоди Всесвітнього дня науки в ім’я миру та розвитку, який з 2002 року за ініціативою ЮНЕСКО світова спільнота щорічно відзначає 10 листопада. Заходи до цього свята спрямовані на забезпечення поінформованості громадян про важливість науки та про основні наукові досягнення.

Щороку визначається тематика свята. Цього року визначена тема: «Наука для суспільства та разом з ним». Особлива увага зосереджується на питанні боротьби з глобальною пандемією, викликаною COVID-19.

У своєму вітальному посланні Генеральний директор ЮНЕСКО пані Одре Азулепо підкреслила, що нинішня криза має остаточно переконати нас в екстреній необхідності поліпшення фінансування та підтримки наукових досліджень і наукового співробітництва. Це, безумовно, стосується природничих і точних наук, але рівною мірою також гуманітарних і соціальних наук. Адже сьогодні пандемія є комплексним соціальним явищем, що не зводиться виключно до епідеміологічних даних, якими б значущими вони не були. Наголошено, що наука здатна показати нам шлях боротьби з цим вірусом, і державна політика тільки виграє від активнішої інтеграції науки в цьому напрямі.

Ці слова співзвучні з позицією Комітету: економічне зростання України у кризовій ситуації можливе лише за умови всебічної підтримки вітчизняної науки, її широкого залучення до вирішення всього комплексу проблем, що стоять перед державою. Для цього Уряду потрібно сформувати основні стратегічні цілі і завдання розвитку країни, визначити пріоритети та програми їхньої реалізації, у тому числі терміново сформувати нові пріоритетні напрями розвитку науки і техніки та скасувати заборону на державні науково-технічні програми. Про необхідність та актуальність таких кроків йшлося під час наради народних депутатів України – членів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій з науковцями щодо проблемних питань державного супроводу наукової діяльності в Україні, яка відбулася 24 вересня цього року.

Загалом, відзначаючи Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку, хочемо звернути увагу кожної людини на важливість науки для нашого життя. Досить поглянути навколо себе і задуматися над природою того, чи іншого предмета – у кожному з них є робота дослідника, часточка науки. Тож важливість науки очевидна.

Бажаємо нашим ученим, працівникам наукової галузі, усім громадянам міцного здоров’я та перемоги над пандеміями, невичерпних джерел для творчості, сил та наснаги у праці, успіхів та благополуччя.

 

З повагою

Голова Комітету Верховної Ради України

з питань освіти, науки та інновацій                                                   Сергій БАБАК