Вітання до 80-ї річниці створення системи професійно-технічної освіти в Україні

01 жовтня 2020, 09:00

Шановні профтехосвітяни!

 

Це слово об’єднує і згуртовує значний прошарок громадян нашої країни: учнів, викладачів і майстрів виробничого навчання, керівників та працівників усіх служб закладів професійної (професійно-технічної) освіти, випускників закладів професійно-технічної освіти, а також ветеранів!

 

Прийміть найщиріші вітання з нагоди знаменних подій у житті професійно-технічної освіти – 80-ї річниці створення в Україні державної системи підготовки кваліфікованих робітничих кадрів та 25-річчя заснування Всеукраїнської асоціації працівників професійно-технічної освіти.

Суспільство стало відчувати потребу у людях, які мають спеціальну підготовку для виконання трудових функцій ще до нашої ери, тому професійна (у сучасному розумінні) підготовка осіб на усій земній кулі сягає своїм корінням ще початку доби мідного віку.

Проте створення самої системи освітніх закладів, які працюють за одними правилами, з відповідними стандартизованими вимогами до результатів навчання – це надбання ХХ століття, яке на території нашої країни продемонструвало досвід функціонування унікальної системи підготовки робітничих кадрів.

Створення в країні системної підготовки державних трудових резервів було започатковано в переддень важких випробувань – напередодні найжахливішої в історії людства війни.

Створена система підготовки кваліфікованих робітничих кадрів відіграла важливу роль не лише в роки війни, а й  в період відновлення зруйнованої країни, і в період розбудови та зміцнення економіки держави на відповідному етапі.

Українська держава успадкувала розвинену систему професійно-технічної освіти, головним завданням якої завжди було і буде забезпечення всіх галузей економіки країни необхідним людським капіталом та реалізація прав особистості на здобуття освітніх і професійних кваліфікацій.

На сьогодні професійна(професійно-технічна) освіта створює умови для професійної самореалізації особистості відповідно до покликань, інтересів, здібностей та забезпечення потреб суспільства і держави у кваліфікованих робітниках. Професійна (професійно-технічна) освіта сьогодні дає можливість реалізувати принцип навчання впродовж життя, вона пропонує професійну і допрофесійну підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації для молоді та дорослого населення.

За період свого розвитку професійна (професійно-технічна) освіта України забезпечила підготовку мільйонів високопрофесійних робітників і спеціалістів, виховала плеяду відомих діячів науки і техніки, тисячі випускників закладів професійної(професійно-технічної) освіти поповнили ряди Збройних Сил України та стали справжніми захисниками незалежності нашої держави.

Державна політика у сфері професійної (професійно-технічної) освіти спрямована на розвиток і модернізацію закладів освіти, удосконалення змісту освіти, адже це – інвестиції в особистість, яка творить успішну державу

Бажаю всім працівникам і здобувачам професійної освіти нових звершень, подальшої творчої праці, незгасної енергії у повсякденній відповідальній та продуктивній діяльності на благо народу та в ім’я України.

Миру, добра, благополуччя, здоров’я вам профтехосвітяни!

 

Голова Комітету

Верховної Ради України

з питань освіти, науки та інновацій                                           СЕРГІЙ БАБАК