Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 02 вересня 2020 року

02 вересня 2020, 15:00


02 вересня 2020 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Лукашев О.А., Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Коваль О.В., Колюх В.В., Грищук Р.П., Гришина Ю.М., Воронов В.А., Кириленко І.Г., Лис О.Г., Павленко Р.М.

Також у засіданні брали участь т.в.о. Міністра освіти і науки України Шкарлет С.М., заступник Міністра освіти і науки України Вітренко А.О., заступник Міністра освіти і науки України Селецький А.М., в.о. директора Департаменту фінансування державних і загальнодержавних видатків Міністерства освіти і науки України Ткаченко О.Л., перший заступник Міністра культури та інформаційної політики України Карандєєв Р.В., заступник начальна Управління – начальника відділу моніторингу прав дитини та сім’ї Управління з дотримання прав дитини та сім’ї Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Михайленко В.М., заступник директора з наукової роботи Інституту математики Національної академії наук України Антонюк О.В., головний експерт ГО «Реанімаційний пакет реформ» Бахрушин В.Є., начальник Науково-дослідної частини Сумського державного університету Курбатов Д.І., представник Уповноваженого Верховної Ради України з дотримання прав дитини та сім’ї Філіпішина А.А., радник Міністра цифрової трансформації України Завгородній Д.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій було розглянуто такі питання:

 

1. Про концепцію реформування оплати праці педагогічних працівників закладів освіти.

У порядку здійснення контрольних функцій відповідно до Закону України «Про комітети Верховної Ради України» та відповідно до рішення Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій від 16 червня 2020 року, розробити до 15 липня 2020 року механізм підвищення оплати праці педагогічним працівникам, яке було ухвалене за результатами розгляду проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення справедливості у питанні оплати праці педагогічним працівникам закладів дошкільної і позашкільної освіти (реєстр. № 2180 від 25.09.2019) та проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення справедливості у питанні оплати праці педагогічним працівникам (реєстр. № 2180-1 від 11.10.2019), а також відповідно до рішення Комітету від 15 липня 2020 року повторно розглянути зазначене питання, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій на своєму засіданні 02 вересня 2020 року заслухав та обговорив інформацію т.в.о. Міністра освіти і науки України С. Шкарлета «Про концепцію реформування оплати праці педагогічних працівників закладів освіти» та одностайно прийняли рішення:

1.  Інформацію т.в.о. Міністра освіти і науки України С.М. Шкарлета «Про концепцію реформування оплати праці педагогічних працівників закладів освіти» взяти до відома.

2.  Звернутись до Уряду України з пропозицією ввести з 2021 року в дію постанову Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 року № 882 та передбачити для її реалізації в проекті Державного бюджету України на наступний 2021 рік відповідні кошти.

3.  Рекомендувати Міністерству освіти і науки України доопрацювати представлену на засіданні Комітету концепцію реформування оплати праці педагогічних працівників закладів освіти в частині перегляду структури заробітної плати (надбавок і окладу) вчителя, яка б стимулювала його до професійного розвитку.

 


2. Про стан виконання рішень Комітету:

 

2.1. Про план роботи Міністерства освіти і науки України на ІІ-ге півріччя 2020 року та результати аудиту виконання плану за І півріччя.

Заслухавши у порядку здійснення Комітетом Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій контролю за виконанням своїх рішень інформацію тимчасово виконуючого обов’язки Міністра освіти і науки України Шкарлета С.М. «Про план роботи Міністерства освіти і науки України на ІІ-ге півріччя 2020 року та результати аудиту виконання плану за І півріччя», Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій відзначає таке.

Комітетом Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій у порядку здійснення контрольних функцій 01 липня поточного року було розглянуто питання «Про план роботи Міністерства освіти і науки України на ІІ-ге півріччя 2020 року» (протокол № 37). За результатами розгляду цього питання Комітет рекомендував Міністерству освіти і науки України доопрацювати план роботи Міністерства освіти і науки України на ІІ-ге півріччя 2020 року з урахуванням аудиту виконання плану роботи Міністерства за І півріччя поточного року, а також пропозицій Комітету та надати його Комітету.

Міністерство освіти і науки України опрацювало зазначене Рішення Комітету та внесло зміни до Оперативного плану Міністерства на 2020 рік з урахуванням звіту про його виконання у І півріччі поточного року (Наказ Міністерства освіти і науки України від 30.07.2020 № 982 «Про внесення змін до Оперативного плану Міністерства освіти і науки України на 2020 рік, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 27 грудня 2019 року № 1640») і надало його Комітету листом від 10.08.2020 № 1/10-2603.

За інформацією Міністерства освіти і науки України під час доопрацювання Оперативного плану Міністерства на 2020 рік було враховано пропозиції народних депутатів України – членів Комітету, висловлені під час засідання Комітету, а також положення нової Програми діяльності Кабінету Міністрів України, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 № 471, пріоритетні завдання на виконання указів Президента України та імплементацію законів України у сферах загальної середньої, фахової передвищої й вищої освіти, науки, науково-технічної та інноваційної діяльності.

З урахуванням наведеної інформації та широкого обговорення порушеного питання народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення Інформацію «Про план роботи Міністерства освіти і науки України на ІІ-ге півріччя 2020 року та результати аудиту виконання плану за І півріччя» взяти до відома.

 

2.2. Про розробку Інструктивно-методичних рекомендацій щодо практичного виконання норм та положень Закону України “Про повну загальну середню освіту” в частині створення районних, міських (районних у містах) центрів професійного розвитку педагогічних працівників шляхом реорганізації науково-методичних (методичних) установ (центрів, кабінетів) та організації й забезпечення відбору працівників до зазначених центрів на конкурсних засадах.

Відповідно до частини першою статті 14 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» щодо здійснення контрольних функцій у частині практики застосування законодавчих актів у діяльності державних органів, їх посадових осіб з питань, віднесених до предметів відання комітетів та заслухавши інформацію т.в.о. Міністра освіти і науки України Шкарлета С.М., народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення Інформацію Міністерства освіти і науки України щодо розробки та впровадження Інструктивно-методичних рекомендацій про створення районних, міських (районних у містах) центрів професійного розвитку педагогічних працівників шляхом реорганізації науково-методичних (методичних) установ (центрів, кабінетів) та організації й забезпечення відбору працівників до зазначених центрів на конкурсних засадах взяти до відома.

 

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини (реєстр. № 2771 від 17.01.2020, І.Констанкевич, М.Потураєв, Є.Кравчук та інші).

Законопроектом пропонується внести зміни до законів України “Про культуру”,Про професійних творчих працівників та творчі спілки”, “Про освіту”, “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про місцеві державні адміністрації”, “Про засади державної регіональної політики”, “Про державні цільові програми”, “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг”, “Про авторське право і суміжні права”, “Про Суспільне телебачення і радіомовлення України” з метою імплементації положень Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини задля підсилення зусиль з охорони нематеріальної культурної спадщини, як зазначено у Пояснювальній записці, “на національному рівні, включення охорони нематеріальної культурної спадщини до пріоритетів державної політики у сфері культури та освіти, залучення до охорони нематеріальної культурної спадщини місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, створення дієвих механізмів забезпечення життєздатності нематеріальної культурної спадщини України та підвищення обізнаності про неї, підтримки носіїв нематеріальної культурної спадщини у їхній справі збереження, практикування та передачі нематеріальної культурної спадщини України наступним поколінням, захисту нематеріальної культурної спадщини від недобросовісного використання та збереження і актуалізації аудіо- і відео- фондів”, які містять записи елементів та практик нематеріальної культурної спадщини”.

Законопроектом вносяться зміни до Закону України “Про освіту”. Зокрема до статті 5 та статті 6,  якими пропонується встановити, що “освіта є державним пріоритетом, що забезпечує інноваційний, соціально-економічний і культурний розвиток суспільства, збереження нематеріальної культурної спадщини України” (ч. 1 ст. 5), а також те, що виховання поваги до нематеріальної культурної спадщини є однієї з засад державної політики у сфері освіти та одним з принципів освітньої діяльності.

Заслухавши народного депутата України, заступника голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Колебошина С.В., враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 13 липня 2020 року, а також враховуючи експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Міністерства фінансів України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури, молоді та спорту України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини» (реєстр. № 2771 від 17.01.2020), поданий народними депутатами України Констанкевич І.М., Потураєвим М.Р., Кравчук Є.М. та іншими, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та доопрацювати його до другого читання з врахуванням пропозицій Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Міністерства освіти і науки України щодо змін до Закону України «Про освіту», запропонованих цим законопроектом та направити Рішення до Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, визначеного головним щодо розгляду цього законопроекту.

 

4. Звіт про роботу Комітету з питань освіти, науки та інновацій за період третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Заслухавши інформацію Голови Комітету – народного депутата України Сергія Бабака про роботу Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій за третю сесію ІХ скликання народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення Інформацію про роботу Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій за третю сесію ІХ скликання взяти до відома.

 

5. Різне.

5.1. Про затвердження Плану заходів з підготовки та проведення слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій «Рік акредитації освітніх програм за новою процедурою: підсумки, проблеми, перспективи» (7 жовтня 2020 року).

Заслухавши і обговоривши питання стану і перспектив якості вищої освіти України, у тому числі акредитації освітніх програм, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення:

1. Внести до Плану роботу Комітету на період четвертої сесія Верховної Ради України IX скликання (серпень 2020 року - січень 2021 року) проведення 07 жовтня 2020 року слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій «Рік акредитації освітніх програм за новою процедурою: підсумки, проблеми, перспективи».

2. Затвердити План заходів із підготовки та проведення 07 жовтня 2020 року слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій «Рік акредитації освітніх програм за новою процедурою: підсумки, проблеми, перспективи».

3. Затвердити на наступному засіданні Комітету з питань освіти, науки та інновацій склад робочої групи з підготовки та проведення зазначених слухань у Комітеті.

 

5.2. Про внесення змін до плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на період четвертої сесії дев’ятого скликання.

Заслухавши інформацію Голови Комітету – народного депутата України Сергія Бабака Про внесення змін до плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на період четвертої сесії дев’ятого скликання, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення Інформацію Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабака С.В. щодо внесення змін до плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на період четвертої сесії дев’ятого скликання взяти до відома та затвердити запропоновані зміни і доповнення до плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на період четвертої сесії дев’ятого.