Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 04 вересня 2019 року

04 вересня 2019, 15:00

04 вересня 2019 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Лукашев О.А., Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.М., Совсун І.Р., народний депутат України Гришина Ю.М.

Також на засіданні були присутні: народний депутат України восьмого скликання Кремінь Т.Д., керівник експертної групи з питань комунікацій та організаційно-методичного забезпечення стратегічного планування Директорату інновацій та трансферу технологій Міністерства освіти і науки України Чернюк В.І., представник Уповноваженого з дотримання прав дитини та сім’ї Філіпішина А.А., журналіст газети «Освіта України» Шулікін Д.А.

На початку засідання Голова Комітету представив кожного члена Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій було розглянуто такі питання:

 

1.  Про предмети відання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій дев’ятого скликання.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 29 серпня 2019 року № 19-IX Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання Верховна Рада України постановляє:

1. Відповідно до статті 89 Конституції України, статті 5 Закону України "Про комітети Верховної Ради України" утворити комітети Верховної Ради України дев'ятого скликання:

14) Комітет з питань освіти, науки та інновацій;

2. Відповідно до частини другої статті 5 Закону України "Про комітети Верховної Ради України" встановити, що до складу кожного з комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання може входити не менше 5 і не більше 34 народних депутатів України.

3. Затвердити згідно із частиною першою статті 5 Закону України "Про комітети Верховної Ради України" предмети відання комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання :

14) Комітет з питань освіти, науки та інновацій:

 

освіта;

наука, науково-технічна діяльність та наукові парки;

правовий статус та соціальний захист наукових, педагогічних і науково-педагогічних працівників;

інноваційна діяльність, розвиток високих технологій (крім питань, які віднесені до предметів відання інших комітетів);

засади здійснення наукових і науково-технічних експертиз;

Заслухавши інформацію Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака про предмети відання Комітету з питань освіти, науки та інновацій, народні депутати України – члени Комітету одноголосно прийняли рішення інформацію взяти до відома.

 

2. Про розподіл повноважень між Першим заступником Голови Комітету, заступниками Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Заслухавши інформацію Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, народні депутати України – члени Комітету одноголосно прийняли рішення:

Затвердити розподіл повноважень між першим заступником Голови Комітету та заступником Голови Комітету за напрямами діяльності Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій:

- перший заступник Голови Комітету Лукашев Олександр Анатолійович – наука, науково-технічна діяльність та наукові парки; інноваційна діяльність, розвиток високих технологій (крім питань, які віднесені до предметів відання інших комітетів); засади здійснення наукових і науково-технічних експертиз;

- заступник Голови Комітету Колебошин Сергій Валерійович – освіта; правовий статус та соціальний захист наукових, педагогічних і науково-педагогічних працівників.

 

3. Про створення підкомітетів у складі Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій дев’ятого скликання.

Заслухавши інформацію Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, народні депутати України – члени Комітету одноголосно прийняли рішення створити у складі Комітету такі підкомітети:

1) підкомітет з питань раннього розвитку та дошкільної освіти;

2) підкомітет з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях;

3) підкомітет з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти;

4) підкомітет з питань вищої освіти;

5) підкомітет з питань науки та інновацій;

6) підкомітет з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти.

 

4. Про обрання голів та членів підкомітетів у складі Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій дев’ятого скликання.

Заслухавши та обговоривши інформацію Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення:

1. Обрати на посади голів підкомітетів такі кандидатури:

підкомітет з питань раннього розвитку та дошкільної освіти – народного депутата України Воронова Володимира Анатолійовича;

підкомітет з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях – народного депутата України Лис Олену Георгіївну;

підкомітет з питань професійно-технічної та фахової передвищої освітинародного депутата України Коваль Ольгу Володимирівну;

підкомітет з питань вищої освіти – народного депутата України Колюха Валерія Вікторовича.

2. Затвердити у складі підкомітетів, відповідно до ст.37 Закону України “Про Комітети Верховної Ради України”, таких народних депутатів України:

підкомітет з питань дошкільної освіти у складі 5 осіб: Бабака Сергія Віталійовича, Коваль Ольгу Володимирівну, Колебошина Сергія Валерійовича, Лис Олену Георгіївну, Піпу Наталію Романівну;

підкомітет з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях у складі 9 осіб: Бабака Сергія Віталійовича, Грищука Романа Павловича, Коваль Ольгу Володимирівну, Колебошина Сергія Валерійовича, Колюха Валерія Вікторовича, Лис Олену Георгіївну, Лукашева Олександра Анатолійовича, Піпу Наталію Романівну, Совсун Інну Романівну;

підкомітет з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти у складі 10 осіб: Бабака Сергія Віталійовича, Воронова Володимира Анатолійовича, Грищука Романа Павловича, Коваль Ольгу Володимирівну, Колебошина Сергія Валерійовича, Колюха Валерія Вікторовича, Лис Олену Георгіївну, Лукашева Олександра Анатолійовича, Піпу Наталію Романівну, Совсун Інну Романівну;

підкомітет з питань вищої освіти у складі 11 осіб: Бабака Сергія Віталійовича, Воронова Володимира Анатолійовича, Грищука Романа Павловича, Коваль Ольгу Володимирівну, Колебошина Сергія Валерійовича, Колюха Валерія Вікторовича, Лис Олену Георгіївну, Лукашева Олександра Анатолійовича, Павленка Ростислава Миколайовича, Піпу Наталію Романівну, Совсун Інну Романівну;

підкомітет з питань науки та інновацій у складі 10 осіб: Бабака Сергія Віталійовича, Воронова Володимира Анатолійовича, Грищука Романа Павловича, Кириленка Івана Григоровича, Коваль Ольгу Володимирівну, Колюха Валерія Вікторовича, Лукашева Олександра Анатолійовича, Павленка Ростислава Миколайовича, Піпу Наталію Романівну, Совсун Інну Романівну;

підкомітет з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти у складі 10 осіб: Бабака Сергія Віталійовича, Воронова Володимира Анатолійовича, Грищука Романа Павловича, Кириленка Івана Григоровича, Коваль Ольгу Володимирівну, Колюха Валерія Вікторовича, Лукашева Олександра Анатолійовича, Павленка Ростислава Миколайовича, Піпу Наталію Романівну, Совсун Інну Романівну.

Обрання голів двох підкомітетів: з питань науки та інновацій; з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти члени Комітету вирішили перенести на наступне засідання.

 

5. Про запровадження в роботі «Методичних рекомендацій щодо процедури підготовки та проведення засідань Комітету Верховної Ради України з питань  освіти, науки та інновацій».

Заслухавши інформацію Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, народні депутати України – члени Комітету одноголосно прийняли рішення ухвалити «Методичні рекомендації щодо процедури підготовки та проведення засідань Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій» і рекомендувати їх для використання в роботі народними депутатами України – членами Комітету та працівниками секретаріату Комітету.

 

6. Про затвердження пропозицій Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій до проекту Порядку денного другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Заслухавши інформацію Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, народні депутати України – члени Комітету одноголосно прийняли рішення затвердити пропозиції Комітету до проекту Порядку денного другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та надіслати до Апарату Верховної Ради України перелік законопроектів для узагальнення та підготовки зведених пропозицій.

 

7. Про підготовку плану роботи Комітету з питань освіти, науки та інновацій на період другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Заслухавши інформацію Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Віталійовича Бабака, народні депутати України – члени Комітету одноголосно прийняли рішення інформацію взяти до відома; народним депутатам України – членам Комітету надати пропозиції до плану роботи до 09 вересня 2019 року; затвердити план роботи Комітету з питань освіти, науки та інновацій на період другої сесії дев’ятого скликання на наступному засіданні Комітету.

 

8. Звіт про роботу Комітету з питань науки і освіти та Секретаріату за період діяльності Верховної Ради України восьмого скликання.

Заслухавши інформацію Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Віталійовича Бабака, керівника секретаріату Комітету Бориса Григоровича Чижевського, народні депутати України – члени Комітету одноголосно прийняли рішення інформацію щодо Звіту про роботу Комітету з питань науки і освіти та Секретаріату за період діяльності Верховної Ради України восьмого скликання взяти до відома.

 

9. Різне.

Заслухавши інформацію Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Віталійовича Бабака, народні депутати України – члени Комітету одноголосно прийняли рішення інформацію про склад Робочої групи Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій з підготовки проекту Закону України «Про повну загальну середню освіту» (реєстр. № 0901 від 29.08.2019) взяти до відома та затвердити склад Робочої групи на наступному засіданні Комітету.

 

Народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій вирішили продовжити організаційне засідання Комітету та провести його у понеділок, 09 вересня 2019 року, о 14:00 год.