Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 12 вересня 2019 року

12 вересня 2019, 14:15

12 вересня 2019 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету Лукашев О.А., Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.М., Совсун І.Р., Гришина Ю.М., народний депутат України Мотовиловець А.В.

Також на засіданні були присутні Президент Національної академії педагогічних наук України Кремень В.Г., Президент Національної академії правових наук України Петришин О.В., Віцепрезидент Національної академії наук України Загородній А.Г., головний учений секретар Національної академії аграрних наук України Адамчук В.В., головний учений секретар Національної академії медичних наук України Міхньов В.А., начальник управління з питань державного майна та підприємств Міністерства освіти і науки України Костенко О.І., керуючий справами Національної академії медичних наук України Шипоренко В.П., в.о. начальника відділу мистецької науки і освіти апарату президії Національної академії мистецтв України Буценко О.А., проректор з науково-педагогічної роботи (перспективний розвиток), професор кафедри фінансів Київського національного університету імені Тараса Шевченка Рожко О.Д., голова громадської організації «Асоціація приватних закладів освіти м.Києва» Барматова І.В.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій було розглянуто такі питання:

 

1. Проєкт Закону про оренду державного та комунального майна (реєстр. № 1055 від 29.08.2019, н.д.О.Мовчан, Р.Підласа, О.Шуляк, Д.Костюк, В.Криклій, В.Безгін, О.Шипайло, А.Жупанин).

Відповідно до доручення Верховної Ради України щодо першочергового розгляду законопроектів, визначених Президентом України як невідкладні, Комітет розглянув проєкт Закону про оренду державного та комунального майна (реєстр. № 1055 від 29.08.2019 року), поданий народними депутатами України Мовчаном О.В., Підласою Р.А., Шуляк О.О., Костюком Д.С., Безгіним В.Ю., Шипайлом О.І., Жупаниним А.В., та відзначає наступне.

Зазначеним законопроєктом пропонується викласти в новій редакції Закон України «Про оренду державного та комунального майна», у якому встановити новий порядок переді в оренду державного та комунального майна шляхом продажу права оренди на майно державної та комунальної власності на електронному аукціоні в електронній торговій системі.

Як зазначають автори законопроєкту № 1055 у Пояснювальній записці, його прийняття суттєво удосконалить, спростить і скоротить процедури оренди державного і комунального майна, зробить прозорим та відкритим процес передачі в оренду державного та комунального майна, сприятиме залученню широкого кола інвесторів до оренди державного і комунального майна; підвищить економічну ефективність проведення аукціону права оренди та збільшить надходження до державного та місцевого бюджетів.

Заслухавши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака та враховуючи висновки Головного науково-експертного управління Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, Міністерства фінансів України, Фонду державного майна України, Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, Національної академії педагогічних наук України, Національної академії правових наук України, Національної академії аграрних наук України, Національної академії медичних наук України, Громадської організації «Асоціація розвитку освітньої політики», Громадської Спілки «Асоціація приватних закладів освіти України», народні депутати України – члени Комітету одноголосно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України поданий законопроєкт відхилити та направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку.

 

2. Проєкт Закону про оренду державного та комунального майна (реєстр. № 1055-1 від 06.09.2019, н.д.А.Мотовиловець, О.Мовчан, Р.Підласа).

Відповідно до доручення Верховної Ради України щодо першочергового розгляду законопроектів, визначених Президентом України як невідкладні, Комітет розглянув проєкт Закону про оренду державного та комунального майна (реєстр. № 1055-1 від 06.09.2019 року), поданий народними депутатами України Мотовиловцем А.В., Мовчаном О.В., Підласою Р.А.

Зазначеним законопроєктом пропонується викласти в новій редакції Закон України «Про оренду державного та комунального майна», у якому встановити новий порядок переді в оренду державного та комунального майна шляхом продажу права оренди на майно державної та комунальної власності на електронному аукціоні в електронній торговій системі.

Як зазначають автори законопроєкту реєстр. № 1055-1 у Пояснювальній записці, його прийняття суттєво удосконалить, спростить і скоротить процедури оренди державного і комунального майна, зробить прозорим та відкритим процес передачі в оренду державного та комунального майна, сприятиме залученню широкого кола інвесторів до оренди державного і комунального майна; підвищить економічну ефективність проведення аукціону права оренди та збільшить надходження до державного та місцевого бюджетів.

Заслухавши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака, народного депутата України Андрія Мотовиловця, обговоривши даний законопроєкт та враховуючи висновки Головного науково-експертного управління Верховної Ради України, Фонду державного майна України, Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, Національної академії правових наук України, Національної академії аграрних наук України, Національної академії медичних наук України, народні депутати України – члени Комітету одноголосно прийняли рішення:

1. Рекомендувати Верховній Раді України поданий законопроєкт прийняти за основу, включивши до тексту законопроекту при підготовці до другого читання наступні зміни:

-  доповнити частину першу статті 15 новим абзацом такого змісту: «заклади освіти усіх форм власності, що мають ліцензію на провадження освітньої діяльності і на момент прийняття Закону мали діючі договори оренди»;

-  частину другу статті 18 після абзацу третього доповнити абзацом четвертим наступного змісту «укладені закладами освіти усіх форм власності, що мають ліцензію на провадження освітньої діяльності і на момент прийняття Закону мали діючі договори оренди»;

2.  Доручити головному Комітету підготувати його до другого читання з урахуванням необхідності розгляду висловлених зауважень і пропозицій Головного науково-експертного управління, а також пропозицій і зауважень від інших організацій і установ;

3.  Направити рішення Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку.

 

3. Різне:

Щодо Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні (реєстр. № 1059 від 29.08.2019, н.д.О.Шуляк).

Заслухавши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака та голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти Інни Совсун, народні депутати України – члени Комітету одноголосно прийняли рішення провести 16 вересня 2019 року засідання робочої групи стосовно питання стимулювання інвестиційної діяльності в Україні.