Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 09 вересня 2019 року

09 вересня 2019, 14:00

 

09 вересня 2019 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Лукашев О.А., Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.М., Совсун І.Р., Гришина Ю.М.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій було розглянуто такі питання:

 

1. Про обрання голів двох підкомітетів: науки та інновацій; освіти впродовж життя та позашкільної освіти у складі Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій дев’ятого скликання.

Заслухавши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій – народні депутати України одноголосно прийняли рішення:

1. Обрати на посади голів підкомітетів такі кандидатури:

підкомітет з питань науки та інновацій т.в.о. Голови підкомітету Кириленка Івана Григоровича;

підкомітет з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти – Головою підкомітету Совсун Інну Романівну.

 

2. Про затвердження плану роботи Комітету з питань освіти, науки та інновацій на період другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Заслухавши інформацію Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака члени Комітету – народні депутати України одноголосно прийняли рішення:

1. Інформацію Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака про затвердження плану роботи Комітету на період другої сесії дев’ятого скликання взяти до відома.

2. Затвердити план роботи Комітету з питань освіти, науки та інновацій на період другої сесії дев’ятого скликання на наступному засіданні Комітету.

 

 

3. Різне:

Про затвердження складу робочої групи Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій з підготовки проекту Закону України “Про повну загальну середню освіту” (реєстр. № 0901 від 29.08.2019 р., внесений Кабінетом Міністрів України).

Відповідно до статті 106 Закону України “Про Регламент роботи Верховної Ради України” проект Закону України “Про повну загальну середню освіту”, який прийнято в першому читанні Верховною Радою України попереднього скликання є перехідним і потребує ухвалення остаточного рішення Верховною Радою України 9 скликання.

30 травня поточного року проект закону прийнято за основу (Постанова Верховної Ради України № 2731-VIII Про прийняття за основу проекту Закону України про повну загальну середню освіту(реєстр. № 10204). Зазначеною Постановою Комітету з питань науки і освіти було доручено підготувати зазначений проект закону до другого читання.

Необхідність прийняття акту обґрунтовується потребою в нормативному забезпеченні реформування системи повної загальної середньої освіти, розпочатого після прийняття базового Закону України “Про освіту” у 2017 році. Законопроект розроблено на виконання підпункту 2 пункту 6 розділу ХІІ Закону України Про освітущодо підготовки та подання на розгляд Верховної Ради України пропозицій, спрямованих на приведення чинних освітянських законів до базованого Закону України Про освіту.

Суб’єкт права законодавчої ініціативи, визначаючи мету проекту закону, звертає увагу на необхідність формування законодавчого підґрунтя для реформування системи повної загальної середньої освіти, що сприятиме підвищенню якості освіти у самій чисельній ланці вітчизняної освіти. Прийняття законопроекту сприятиме досягненню стратегічних цілей, зокрема, реалізації Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти “Нова українська школа” на період до 2029 року.

Враховуючи те, що ухвалення Закону України “Про повну загальну середню освіту” стосується: значної кількості громадян України та впливатиме на ключові  їх інтереси; питань функціонування місцевого самоврядування, прав і інтересів територіальних громад, місцевого та регіонального розвитку; збереження соціально-трудових прав працівників системи освіти, дітей та їх батьків тощо, народні депутати України – члени Комітету одноголосно прийняли рішення:

1. Схвалити склад робочої групи з підготовки проекту Закону України “Про повну загальну середню освіту” (реєстр. № 0901 від.29.08.2019), внесений Кабінетом Міністрів України.

2. Вважати, що склад робочої групи може бути доповненим за поданням народних депутатів України – членів Комітету.

3. Звернутися до відповідних центральних органів державної виконавчої влади з проханням про делегування до складу Робочої групи відповідальних працівників цих органів.