Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в урочистій обстановці вручив премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2018 рік та щорічні премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійних (професійно-технічних), дошкільних та позашкільних закладів освіти

10 червня 2019, 10:45

7 червня 2019 року Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в урочистій обстановці у конференцзалі Верховної Ради України за участі народних депутатів України – представників Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександра Співаковського та Тараса Кременя, першого заступника Керівника – керуючого справами Апарату Верховної Ради України Петра Боднара, представників Апарату Верховної Ради України та журналістів вручив премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2018 рік та щорічні премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійних (професійно-технічних), дошкільних та позашкільних закладів освіти (https://www.youtube.com/watch?v=9fuZN6xPmEU).

Голова Парламенту України відзначив, що ще у 2006 році Верховна Рада України за ініціативи Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти ухвалила Постанову «Про встановлення щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів». Верховна Рада України ставила за мету визначити і підняти роль та авторитет педагога в суспільстві, підвищити престижність праці вчителя, вихователя, керівника гуртка. Вручення цієї Премії уже стало доброю традицією. Цього року ця Премія вручається вже вдесяте. Усього за 10 років присуджено 283 таких Премій Верховної Ради України.

Серед лауреатів цьогорічної Премії 2018 року: 17 педагогічних і науково-педагогічних працівників, які представляють систему загальної середньої освіти; 5 – професійну (професійно-технічну освіту); 3 – дошкільну освіту; 3 – позашкільну освіту. Вкрай важливим є те, наголосив Голова Верховної Ради України, що серед лауреатів Премії є вчителі закладів загальної середньої освіти, керівники гуртків закладів позашкільної освіти, вихователі дитячих садків, представники закладів освіти не лише великих міст, а й педагоги з районних центрів, з сільських населених пунктів.

Андрій Парубій підкреслив, що фундаментальна наука розпочинається з освіти, тому особлива увага сьогодні – педагогам, необхідно зміцнити і покращити українську систему освіти, наблизити її до європейських стандартів та зробити конкурентоспроможною на світовому рівні. Голова Парламенту зазначив - щоб зробити Україну кращою, Верховна Рада України проводить фундаментальні та дуже нелегкі реформи. Такого досвіду реформ не мала жодна держава у світі. Ніяка держава у світі не проводила реформи в той час, коли на її землях стояли ворожі танки і окупаційні війська, - наголосив Андрій Парубій (https://iportal.rada.gov.ua/news/Top-novyna/172765.html).

Голова Верховної Ради глибоко переконаний, що однією з найуспішніших реформ України, які мали підтримку в суспільстві, є освітня реформа. У час війни освіта відіграє особливо велику роль. Колись Бісмарк сказав, що війну перемагає не солдат і не військовий, війну перемагає вчитель і парафіяльний священник. Від того як ми виховаємо молоде покоління і залежить на скільки ми зможемо бути сильними, - відзначив А. Парубій.

«Безпека сьогодні, це не тільки військова безпека, це не тільки автомати, танки і артилерія, це, перш за все, безпека нашої ідентичності, це перш за все самоусвідомлення себе державою і нацією. Бо ця війна йде не так за територію, ця війна йде за серця і уми людей. І тільки вчитель зможе своєю душею, своїм вкладом виховати громадянина, який ніколи не стане жертвою інформаційної агресії Російської федерації, чи будь якою іншого агресора, чи окупанта», - сказав Голова Парламенту.

Андрій Парубій відзначив, що Верховна Рада України активно проводить роботу з вдосконалення освітньої галузі і наближення її до стандартів ЄС. Так 6 червня 2019 року Верховна Рада України прийняла в цілому Закон України «Про фахову передвищу освіту» (проект реєстр. №8321-д), 30 травня 2019 року прийнято в першому читанні за основу і готується до другого читання проект Закону про повну загальну середню освіту (проект реєстр. № 10204).

Голова Парламенту також наголосив, що з метою сприяння розвитку вітчизняної науки і техніки, підвищенню престижу наукового працівника та його ролі в суспільстві Верховна Рада України з 1 січня 2008 року заснувала Премію найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок.

З 2008 по 2018 рік  Верховною Радою України щорічно встановлюється  20 таких Премій.

На здобуття цієї Премії за 2018 рік було висунуто 56 робіт 77 науковцями з 16 областей України і м. Києва.

За результатами проведеного конкурсу Верховною Радою України присуджено 20 Премій Верховної Ради України молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок.

Андрій Парубій привітав молодих науковців – «нашу наукову надію»: «Хочу сьогодні подякувати молодим українським ученим і за активну позицію, і за вашу невичерпну енергію та творчий потенціал, за ваші уміння та знання для розв’язування актуальних завдань, які стоять перед вітчизняною наукою та державою».

Зі свого боку Верховна Рада України з року в рік робить все можливе для того, щоб максимально підтримати молодих учених. Верховна Рада України у цьому році суттєво підтримала молодих вчених і прийняла зміни до відзнак молодих вчених – премій та стипендій, які вдосконалили процедури висування, відбору і нагородження лауреатів премії та стипендії Верховної Ради України, приблизно у шість разів збільшили розмір грошової винагороди, а також наполовину кількість премій молодим вченим, підвищили вік претендентів – докторів наук.

«Запевняю – ми і надалі будемо приділяти особливу увагу інтелектуальній еліті нації, еліті якою ви і є. Я хочу привітати всіх лауреатів премій Верховної Ради України та побажати вам міцного здоров’я, мирного неба, натхнення, успіхів, благополуччя та плідної роботи в ім’я України! Вітаю щиро! Вітаю вас сердечно!», - сказав Андрій Парубій.

Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський у своєму вітальному слові підкреслив важливість професії вчителя у житті кожної дитини. Він повідомив, що провів плідну зустріч з лауреатами премій, на якій було обговорено багато нагальних питань науки і освіти, проблем учителів та молодих науковців (https://www.facebook.com/spivakovsky.alexander/videos/pcb.1158710934301241/1158702877635380/?type=3&theater).

Олександр Співаковський наголосив на необхідності скорішого повернення суспільством боргу перед вчителем, відзначив, що Комітет з питань науки і освіти вирішує багато нагальних завдань на шляху реформування системи освіти в Україні. Наразі особливого значення набуває розгляд між першим та другим читанням законопроекту «Про повну загальну середню освіту» та його прийняття Верховною Радою України.

Апарат Верховної Ради України та Секретаріат Комітету з питань науки і освіти організував для лауреатів Премії екскурсію будівлями Верховної Ради України та інші заходи з ознайомлення з роботою Верховної Ради України та Комітету з питань науки і освіти. Пряму трансляцію урочистого заходу здійснював телеканал «Рада».

Фото Максима Короденка з газети «Освіта України» з урочистого заходу у світлинах від 7 червня 2019 року за посиланням:- https://www.facebook.com/OsvitaUkrainy/posts/2373468872737522, архів для завантаження - https://fex.net/s/spevrae.

Інші фото: https://drive.google.com/open?id=1kgdRsZUEA_ALMoBCvUmvHr2v4NyY2y2z