Інформація про розширене засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти 05 червня 2019 року

05 червня 2019, 14:30

05 червня 2019 року відбулося розширене засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. Головував: Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський О.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Кириленко І.Г., Констанкевич І.М., Кремінь Т.Д., Литвин В.М., народний депутат України Марченко О.О.

Також у засіданні Комітету взяли участь заступник Міністра освіти і науки України Рашкевич Ю.М., заступник Міністра освіти і науки України Стріха М.В., начальник відділу права на освіту та культуру Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Міцерук О.Г., заступник директора Департаменту – начальник відділу аудиту освіти, науки та інновацій Рахункової палати України Васильєва С.М., член Рахункової палати України Невідомий В.І., генеральний директор Директорату науки Міністерства освіти і науки України Чеберкус Д.В., генеральний директор Директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Шаров О.І., генеральний директор Директорату мистецької освіти Міністерства культури України Колос Т.М., т.в.о. директора Департаменту ЄС і НАТО Міністерства закордонних справ України Саєнко С.В., керівник секретаріату Комітету у справах ветеранів та осіб з інвалідністю Шамбір Н.В., державний експерт Директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Шикова О.М., директор Державної установи «Інститут харчових біотехнологій та геноміки НАН України», представник України в програмному комітеті Програми «Горизонт 2020» Блюм Я.Б., директор Інституту професійно-технічної освіти Національної академії педагогічних наук України Радкевич В.О., директор Департаменту кадрової політики, освіти і наук Укркоопспілки Войнаш Л.Г., керівник експертної групи Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства освіти і науки України Сич О.В., керівник експертної групи Директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Рибалко А.В., директор Верхньодніпровського коледжу Дніпровського державного аграрно-економічного університету Зелений В.М., директор Полтавського коледжу нафти і газу Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка Шумська Л.П., юрисконсульт Федерації металургів України Острогляд І.О., директор Сумського будівельного коледжу Гриценко В.П., директор Київського державного коледжу туризму та готельного господарства Матвієнко А.Т., головний експерт групи «Освіта» Реанімаційного пакету реформ Бахрушин В.Є., голова профспілки будівельників України Андреєв В.М., голова Правління громадського об’єднання «Всеукраїнська Асоціація працівників вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації», директор Київського коледжу будівництва, архітектури та дизайну Булгаков В.А., аналітик Центру аналізу та розробки законодавства Асоціації міст України Мозгова Л.А., журналіст газети «Освіта України» Шулікін Д.А., працівники секретаріату Комітету з питань науки і освіти, представники освітянської та наукової спільноти, громадських організацій та експерти. Загальна кількість учасників – понад 80 осіб.

 

Під час засідання Комітету з питань науки і освіти було розглянуто такі питання:

1. Про затвердження внесення до порівняльної таблиці проекту Закону України «Про фахову передвищу освіту» (реєстр. № 8321-д від 01.03.2019) додаткових пропозицій народних депутатів України.

Заслухавши інформацію Голови підкомітету з питань позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти та освіти дорослих Комітету з питань науки і освіти Констанкевич І.М. щодо пропозицій народних депутатів України до проекту Закону України «Про фахову передвищу освіту», який готується в Комітеті з питань науки і освіти до розгляду у другому читанні, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти вирішив інформацію Голови підкомітету з питань позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти та освіти дорослих Комітету з питань науки і освіти Констанкевич І.М. взяти до відома; відповідно до пункту четвертого частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» внести пропозиції народних депутатів України Констанкевич І.М. та Креміня Т.Д. до порівняльної таблиці зазначеного законопроекту та розглянути їх у встановленому порядку під час підготовки до другого читання.

 

2. Про друге читання проекту Закону про фахову передвищу освіту (реєстр. № 8321-д від 01.03.2019, н.д.О.Співаковський, І.Констанкевич, Т.Кремінь, І.Кириленко, В.Литвин, О.Скрипник, М.Поплавський).

14 травня 2019 року на пленарному засіданні Верховної Ради України було розглянуто такі законопроекти:

- проект Закону про фахову передвищу освіту (реєстр. № 8321 від 16.07.2018) (доопрацьований), поданий народними депутатами України Марченком О.О., Литвином В.М., Констанкевич І.М., Кириленком І.Г. та іншими (разом 257 суб’єктів);

- проект Закону про фахову передвищу освіту (реєстр. № 8321-1 від 08.05.2018), поданий народними депутатами України Кременем Т.Д., Бриченком І.В.;

- проект Закону про фахову передвищу освіту (реєстр. № 8321-д від 01.03.2019), поданий народними депутатами України Співаковським О.В., Констанкевич І.М., Кременем Т.Д., Кириленком І.Г., Литвином В.М., Скрипником О.О., Поплавським М.М.

За результатами розгляду законопроектів Верховна Рада України постановила прийняти за основу проект Закону України про фахову передвищу освіту (реєстр. № 8321-д), поданий народними депутатами України Співаковським О.В., Констанкевич І.М., Кременем Т.Д., Кириленком І.Г., Литвином В.М., Скрипником О.О., Поплавським М.М.

29 травня 2019 року завершився термін подання пропозицій суб’єктами законодавчої ініціативи з метою доопрацювання зазначеного законопроекту до другого читання. За цей період надійшло більше 300 пропозицій від народних депутатів України, а саме: Р.Є. Демчака, І.М. Констанкевич, Т.Д. Креміня, О.І. Кулініча, Ю.В. Левченка, В.М. Литвина, М.В. Люшняка, О.О. Марченка, О.Ю. Третьякова.

Робоча група, створена Комітетом з питань науки і освіти, за період з 28 по 31 травня 2019 року опрацювала надані пропозиції та підготувала текст законопроекту до другого читання.

За результатами розгляду законопроекту, підготовленого Комітетом до його розгляду у другому читанні, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про фахову передвищу освіту» (реєстр. № 8321-д від 01.03.2019), поданий народними депутатами України Співаковським О.В., Констанкевич І.М., Кременем Т.Д., Кириленком І.Г., Литвином В.М., Скрипником О.О., Поплавським М.М., прийняти в другому читанні та в цілому.

 

3. Про виконання заходів щодо врахування рекомендацій Рахункової палати за результатами аудиту ефективності виконання зобов’язань України у сфері міжнародного науково-технічного співробітництва і за Рамковою програмою Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020» (Рішення Рахункової палати від 11 вересня 2018 року № 23-5).

Заслухавши і обговоривши інформацію про виконання заходів щодо врахування рекомендацій Рахункової палати за результатами аудиту ефективності виконання зобов’язань України у сфері міжнародного науково-технічного співробітництва і за Рамковою програмою Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020» (Рішення Рахункової палати від 11 вересня 2018 року № 23-5), Комітет з питань  науки і освіти відзначає таке.

За дорученням Голови Верховної Ради України А.В. Парубія до Комітету з питань науки і освіти надійшло на розгляд Рішення Рахункової палати від 11 вересня 2018 року № 23-5 «Про розгляд Звіту про результати аудиту ефективності виконання зобов’язань України у сфері міжнародного науково-технічного співробітництва і за Рамковою програмою Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020». Зазначене Рішення містить відповідні рекомендації Рахункової палати Кабінету Міністрів України та Міністерству освіти і науки України.

Комітет з питань науки і освіти на виконання вказаного доручення Голови Верховної Ради України направив до Кабінету Міністрів України та Міністерства освіти і науки України звернення щодо надання інформації про вжиті заходи за результатами згаданого аудиту Рахунковою палатою.

Прем’єр-міністр України В. Гройсман доручив (доручення №39572/6/1-18 від 11.12.2018) Міністерству освіти і науки України, Міністерству фінансів України, Міністерству закордонних справ України відповідно до компетенції розглянути звернення Комітету та про вжиті заходи в установлений строк поінформувати Комітет і Кабінет Міністрів України.

Разом з тим, Комітет отримав відповідь лише від МОН України.

Міністерство освіти і науки України листом від 12.12.2019 № 1/10-3884 повідомило Комітет, що поінформувало Рахункову палату про виконання частини рекомендацій щодо вказаного аудиту та наказом від 03.12.2018 № 1332 затвердило План заходів Міністерства освіти і науки України щодо врахування рекомендацій Рахункової палати за результатами аудиту ефективності виконання зобов’язань України у сфері міжнародного науково-технічного співробітництва і за Рамковою програмою Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020» (далі – План заходів).

З часу прийняття зазначеного наказу Міністерства освіти і науки України пройшло пів року, окремі положення Плану заходів виконанні, разом з тим, деякі зауваження Рахункової палати потребують ще врахування або додаткового роз’яснення, низка проектів нормативних актів перебуває на погодженні.

З урахуванням проведеного обговорення народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти одностайно прийняли рішення:

1. Інформацію про виконання заходів щодо рекомендацій Рахункової палати за результатами аудиту ефективності виконання зобов’язань України у сфері міжнародного науково-технічного співробітництва і за Рамковою програмою Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020» (Рішення Рахункової палати від 11 вересня 2018 року № 23-5) взяти до відома, відзначивши актуальність вирішення порушених Рахунковою палатою питань для розвитку наукової сфери України та забезпечення здійснення нею ефективного міжнародного науково-технічного співробітництва.

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України забезпечити пришвидшення погодження та прийняття проектів нормативних актів, розроблених в рамках виконання заходів з рекомендацій Рахункової палати за результатами аудиту ефективності виконання зобов’язань України у сфері міжнародного науково-технічного співробітництва і за Рамковою програмою Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020».

3. Рекомендувати Міністерству освіти і науки України забезпечити повноцінне виконання Плану заходів щодо врахування рекомендацій Рахункової палати за результатами аудиту ефективності виконання зобов’язань України у сфері міжнародного науково-технічного співробітництва і за Рамковою програмою Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020» та протягом січня 2020 року надати до Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти та Рахункової палати звіт про стан їх виконання у 2019 році.

4. Рекомендувати Рахунковій палаті провести аналіз стану виконання у 2018-2019 роках рекомендацій Рахункової палати за результатами аудиту ефективності виконання зобов’язань України у сфері міжнародного науково-технічного співробітництва і за Рамковою програмою Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020» та за його результатами прийняти відповідне рішення.

 

4. Про клопотання щодо присвоєння почесного звання «Заслужений працівник освіти України» головному консультанту секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Луцькій Аллі Володимирівні.

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Олександра Співаковського щодо нагородження головного головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Луцької А.В., враховуючи вагомий особистий внесок в організацію і розвиток вітчизняної освіти, вдосконалення сучасної нормативно-правової бази освіти, успіхи у професійній діяльності, багаторічну державну службу, сумлінну працю в Апараті Верховної Ради України та у зв’язку з 60-річчям від дня народження, народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення просити керівництво Верховної Ради України порушити клопотання перед Президентом України про присвоєння почесного звання «Заслужений працівник освіти України», головному консультанту секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Луцькій Аллі Володимирівні.