Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти 29 травня 2019 року

29 травня 2019, 18:03

29 травня 2019 року відбулося розширене засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. Головував: Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський О.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Кремінь Т.Д., Скрипник О.О., Кириленко І.Г., Литвин В.М., Констанкевич І.М.

Також у засіданні Комітету взяли участь Міністр освіти і науки України Гриневич Л.М., директор Департаменту освіти і науки Харківської обласної державної адміністрації Карпова Л.Г., Президент громадської організації «Асоціація керівників шкіл України», завідувач відділу економіки та управління загальною середньою освітою Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України Онаць О.М., вчений секретар відділення загальної середньої освіти Національної академії педагогічних наук України Мальований Ю.І., Президент асоціації керівників закладів нового типу «Відроджені гімназії» Турянський Я.В., експерт Українського інституту майбутнього Скиба М.В., завідуючий відділу Інституту історії України Національної академії педагогічних наук України Удод О.А., журналіст газети «Освіта України» Шулікін Д.А., працівники секретаріату Комітету з питань науки і освіти, представники освітянської та наукової спільноти, громадських організацій та експерти. Всього понад 60 чоловік.

 

Під час засідання Комітету з питань науки і освіти було розглянуто таке питання:

1.              Проект Закону про повну загальну середню освіту(реєстр. № 10204 від 05.04.2019, КМУ).

Відповідно до статті 93 Конституції України 05 квітня 2019 року Кабінет Міністрів України подав на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про повну загальну середню освіту». Головним Комітетом із підготовки законопроекту до розгляду Верховною Радою України визначено Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти.

Необхідність прийняття акту обумовлюється потребою в нормативному забезпеченні реформування системи загальної середньої освіти, розпочатого після прийняття Закону України «Про освіту» у 2017 році.

Законопроект розроблено на виконання підпункту 2 пункту 6 розділу ХІІ Закону України «Про освіту» щодо підготовки та подання на розгляд Верховної Ради України пропозицій, спрямованих на приведення чинних освітянських законів до Закону України «Про освіту».

Суб’єкт права законодавчої ініціативи, визначаючи мету проекту закону, звертає увагу на необхідність законодавчого підґрунтя для реформування системи загальної середньої освіти, що сприятиме підвищенню якості освіти у самій чисельній ланці вітчизняної освіти. Прийняття проекту сприятиме досягненню стратегічних цілей, зокрема Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року.

15 травня 2019 року (протокол № 108) Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти розглянув питання «Про підготовку та затвердження робочої групи з доопрацювання проекту Закону України «Про повну загальну середню освіту» (реєстр. № 10204 від 05.04.2019 року), внесений Кабінетом Міністрів України. Відповідно до Рішення Комітету затверджено склад робочої групи з доопрацювання законопроекту, підкомітетом з питань дошкільної, загальної середньої, інклюзивної освіти (Кремінь Т.Д.) узагальнено пропозиції та зауваження до законопроекту (на цей час вже понад 170 поправок та зауважень), які надійшли на адресу Комітету від органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, наукових установ, громадських освітянських організацій тощо. Розпочато роботу із залучення до складу роботи робочої групи представників відповідних органів державної та регіональної виконавчої влади та місцевого самоврядування, освітянських громадських організацій, профспілок, наукових установ, експертів, педагогічних працівників-практиків тощо.

Враховуючи вищевикладене, та беручи до уваги виступи учасників розширеного засідання Комітету, народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України «Про повну загальну середню освіту» (реєстр. № 10204 від 05.04.2019 року), поданий Кабінетом Міністрів України прийняти за основу.