Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти: «Надбавки та доплати педагогічним працівникам, що встановлені чинним законодавством, не можуть бути зменшені з метою економії коштів»

27 травня 2019, 14:51

 

Під час засідання погоджувальної, яке відбулося 27 травня 2019 року, Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти зосередив увагу своїх колег на чотирьох важливих питаннях.

Перш за все, Олександр Співаковський звернувся до колег з проханням якнайшвидше розглянути у сесійній залі проект Постанови Верховної Ради України «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Збалансований розвиток людського капіталу в Україні: завдання освіти і науки» реєстр. № 10326. На цих парламентських слуханнях понад 500 фахівців обговорили шляхи вирішення головних проблем у сфері освіти і науки, які мають забезпечити збереження і збалансований розвиток людського капіталу в Україні. В рекомендаціях враховані та систематизовані пропозиції народних депутатів України, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, освітян, науковців, представників бізнесу, профспілкових та громадських організацій, експертів, що були висловлені під час та після цих парламентських слухань. У рекомендаціях чітко визначено завдання, які потрібно вирішити в найближчій перспективі, і вони мають стати дороговказом для всіх гілок влади в Україні.

По-друге, Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти повідомив стан підготовки до першого читання законопроекту реєстр. № 10204 «Про повну загальну середню освіту» та до другого читання законопроекту реєстр. № 8321-д «Про фахову передвищу освіту». Олександр Співаковський акцентував увагу на необхідності ухвалення обох законопроектів, щоб в конструкції побудови освітнього простору були базовий закон «Про освіту», закони «Про повну загальну середню освіту» та «Про фахову передвищу освіту».

По-третє, Олександр Співаковський звернувся до Уряду з проханням забезпечити рівні критерії розподілу між місцевими бюджетами додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків на утримання закладів освіти та охорони здоров’я враховуючи, що є міські ОТГ, на території яких є сільські населені пункти.

Крім того, додав, що виступає проти перегляду в сторону зменшення розміру надбавок та доплат педагогічним працівникам та їх виплат відповідно до наявного освітнього ресурсу. Надбавки та доплати педагогічним працівникам, що встановлені чинним законодавством, не можуть бути зменшені з метою економії коштів.