Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти: «Ми маємо спільно знайти необхідні рішення, як на законодавчому так і виконавчому рівнях, для того, щоб наша молодь не виїжджала за кордон, а на всій території України ми мали збалансовану освіченість»

18 березня 2019, 13:45

Під час засідання погоджувальної ради, яке відбулося 18 березня 2019 року, Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти зосередив увагу своїх колег на трьох важливих питаннях.

Перш за все, Олександр Співаковський висловив занепокоєння щодо спроби ревізії Закону «Про освіту» та звернув увагу на роль, мету та завдання даного Закону. Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти зазначив, що Закон «Про освіту» - це насамперед закон можливостей. Це закон, який вперше визначив, що учень і вчитель – це партнери. Це Закон, який визначив, що дитина, закінчуючи школу, буде знати три мови: свою рідну мову, українську мову, як державну і, як мінімум, англійську мову. Але саме ці норми чомусь бажають переглянути… Олександр Співаковський додав, що нам потрібно займатися імплементацією Закону «Про освіту», оскільки ми обіцяли хоча б чотири прожиткових мінімуми для вчителя, який тільки отримав педагогічну спеціальність. Тому що та зарплата, яка сьогодні є у вчителя, не витримує жодної критики і не є адекватною оцінкою його важливої праці. Також, Олександр Співаковський зазначив, що цей Закон дає великі можливості для розвитку освітянської сфери.

По-друге, Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти просив терміново внести на розгляд Верховної Ради України Закон «Про фахову передвищу освіту», який має на меті врегулювати всі правові аспекти діяльності технікумів і коледжів. Крім того, Олександр Співаковський додав, що необхідно також приймати другий спеціальний закон - Закон «Про професійну(професійно-технічну) освіту» та наступний у черзі спеціальний Закон «Про повну загальну середню освіту», який вже підготовлений профільним Міністерством освіти і науки України, схвалений Кабінетом Міністрів України, і у найближчий час буде внесений до Верховної Ради України.

По-третє, Олександр Співаковський запросив колег, народних депутатів взяти участь у парламентських слуханнях на тему: «Збалансований розвиток людського капіталу в Україні: завдання освіти і науки», що відбудуться 10 квітня 2019 року. Перший заступник Голови Комітету з питань науки та освіти закликав свої колег забути про ті розбіжності, які є, і займатись освітою, займатись молоддю нашої держави та розпочати активний пошук рішень, як на законодавчому так і виконавчому рівнях, для того, щоб наша молодь не виїжджала за кордон, а на всій території України ми мали збалансовану освіченість.