21 грудня 2018 року з ініціативи Міжнародної Асоціації позашкільної освіти; Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, інженерно-педагогічного факультету, кафедри позашкільної освіти; Видавничої групи «Шкільний світ»; Інституту екології економіки і права; Міжнародного центру балтійсько-чорноморських досліджень та консенсусних практик відбулася прес-конференція представників влади, вчених і практиків «Позашкільна освіта – 2018: десять перемог»

21 грудня 2018, 13:40

Учасниками прес-конференції стали представники Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, Державної служби якості освіти України, відомств, працівники органів управління освітою, закладів вищої і позашкільної освіти, громадськість та журналісти.

Від Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти у прес-конференції взяла участь консультант секретаріату Комітету Малигіна І.В, яка оголосила вітання Першого заступника Голови Комітету Олександра Співаковського такого змісту: «Від імені Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти вітаємо Вас з презентацією досягнень і перемог позашкільної освіти у 2018 р., нагородженням почесними відзнаками «Лідер позашкільної освіти – 2018».

Позашкільна освіта як невід’ємний складник системи освіти, забезпечує розвиток здібностей дітей та молоді, особистісну і професійну реалізацію кожної особистості, відкриває істотні можливості для розвитку людського капіталу.

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти завжди підтримував і підтримує позашкільну освіту у напрямі законодавчого забезпечення, активну співпрацю з громадськістю, вченими і практиками.

Надзвичайно приємно, що Міжнародна асоціація позашкільної освіти і Видавнича група «Шкільний світ» започаткували і проводять акцію підведення підсумків року у галузі позашкільної освіти і відзначення найважливіших подій.

Прийняття у 2018 р. Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг» (№ 2541-VIII) стало своєчасним кроком на шляху розвитку позашкілля, підтримки інклюзивного навчання у закладах позашкільної освіти, забезпечення доступності дітей з особливими освітніми потребами до позашкільної освіти.

Впевнені, що спільними зусиллями Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, науковців, представників виконавчої влади, закладів позашкільної освіти, громадськості, позашкільна освіта України буде розвиватися і відкривати все більше можливостей для юних українців.

Вітаємо представників позашкільної освіти з високими досягненнями і перемогами 2018 р. і бажаємо подальших успіхів і звершень!».

Основною метою заходу була презентація досягнень і перемог позашкільної освіти у 2018 році, нагородження почесними відзнаками «Лідер позашкільної освіти – 2018».

Увага зосередиться на презентації основних перемог позашкільної освіти у 2018 р., серед яких основними є: підтримка і розвиток інклюзивного навчання у закладах позашкільної освіти, забезпечення доступності дітей з особливими освітніми потребами до позашкільної освіти, прийняття Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг» (№ 2541-VIII); створення Державної служби якості освіти України, проведення Всеукраїнської акції «Ідеальна школа очима дітей»; розвиток державно-громадського управління, активна співпраця громадськості з Міністерством освіти і науки України, підготовка документу «Стратегія розвитку позашкільної освіти»; акредитація МОН України освітньо-професійної програми з позашкільної освіти у НПУ імені М.П. Драгоманова (Сертифікат про акредитацію УД №11007058); започаткування відзначення Дня позашкілля 25.09.2018 р., проведення V Ювілейної міжнародної науково-практичної конференції «Наукова еліта у розвитку держав»; співпраця у поширенні здобутків позашкільної освіти у медіапросторі України; впровадження STEM-підготовки у закладах позашкільної освіти; підтримка національних традицій, організація експозицій і виставок та ін.