Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти: «Я вважаю наше студентство найкращим у світі, і тому воно не піде шляхом «жовтих жилетів», як це сталось у окремих країнах, але, на жаль, знайдуться сили, які будуть використовувати голодних студентів задля збурення загальної ситуації»

17 грудня 2018, 14:43

У своєму виступі на Погоджувальній Раді 17 грудня 2018 року Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський подякував Голові Верховної Ради України Андрію Парубію за включення до порядку денного на цьому пленарному тижні законопроекту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу” (реєстр. № 8584 від 10.07.2018 р.), внесеного народними депутатами України Білозір О.В., Співаковським О.В., Констанкевич І.М. та іншими.

Вже втретє Перший заступник Голови Комітету просив включити до розкладу засідань цього пленарного тижня Проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» (щодо використання об'єктів та майна державних і комунальних закладів освіти)» (реєстр. № 8334 від 02.05.2018 р.), метою якого є забезпечення освітнього процесу належними умовами для праці та здобуття освіти, організації і супроводження освітнього процесу та функціонування закладів освіти. Законопроект надає можливість освітнім закладам отримувати додаткові фінансові ресурси та створити необхідні соціально-побутові умови для працівників та студентів шляхом надання в оренду нерухомого майна, яке перебуває на їх балансі.

Олександр Співаковський попередив усіх учасників засідання про те, що вже з лютого 2019 року заклади вищої освіти та коледжі будуть позбавлені можливості харчувати своїх студентів, якщо цей Проект Закону не буде прийнято.

Все більше місцевих прокуратур та регіональних відділень Фонду державного майна України вважають, що передача тимчасово вільних приміщень для розташування об’єктів громадського харчування не відноситься до профільної діяльності університетів, визначеної базовим Законом України «Про освіту», а значить, їх діяльність по припиненню відповідних угод правочинів здійснюється у межах чинного законодавства. Як наслідок, не надаються дозволи на передачу в оренду приміщень для розташування об’єктів громадського харчування та подаються численні позови до суду про розірвання раніше укладених договорів.

Олександр Співаковський зазначив: «Я вважаю наше студентство найкращим в світі, і тому воно не піде шляхом «жовтих жилетів», як це сталось у окремих країнах, але, на жаль, знайдуться сили, які будуть використовувати голодних студентів задля збурення загальної ситуації».

Далі Перший заступник Голови Комітету наголосив на тому, що існує критична необхідність термінового розгляду проектів постанови «Про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів» (реєстр. № 9319 від 22.11.2018) та постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради України студентам вищих навчальних закладів» щодо зміни розміру іменних стипендій Верховної Ради України (реєстр. № 9171 від 05.10.2018).

«Якщо ми на цьому пленарному тижні не проголосуємо за ці дві Постанови, то кошти, які передбачені в цьому бюджетному році, не будуть видані під ці премії. Це буде означати, що вперше за десять років каденція нашої Верховної Ради не забезпечить фінансовим ресурсом відповідні премії для тих, хто створює майбутнє нашої країни», – повідомив Олександр Співаковський.