Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти 05 грудня 2018 року

05 грудня 2018, 18:05

05 грудня 2018 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. Головував: Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський О.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Кириленко І.Г., Литвин В.М., Кремінь Т.Д., Скрипник О.О., Констанкевич І.М.

Також у засіданні Комітету взяли участь Заступник Міністра освіти і науки України Хобзей П.К., начальник відділу ефективності та інформаційно-технічного супроводження Департаменту регулювання зовнішньоекономічної діяльності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Красуля О.І., заступник виконавчого директора Федерації металургів України Колеснікова О., аналітик Центру аналізу та розробки законодавства Асоціації міст України Мозгова Л.А., працівники секретаріату Комітету з питань науки і освіти, представники освітянської та наукової спільноти, громадських організацій та експерти.

 

Під час засідання Комітету з питань науки і освіти було розглянуто такі питання:

 

1.              Проект Постанови про підготовку та відзначення у 2019 році 25-річчя від дня заснування Національного університету «Острозька академія» як наступника першого вищого навчального закладу України та Східної Європи – Острозької слов’яно-греко-латинської академії (реєстр. № 9043 від 05.09.2018, н.д.І.Луценко, О.Співаковський, І.Подоляк, В.Єленський, М.Іонова).

Метою зазначеного проекту Постанови Верховної Ради України є відзначення глибоких історичних, культурних та духовних традицій української освіти, а також сучасних досягнень Національного університету «Острозька академія».

Прийняття цього акту стане знаменною подією в освітньому житті нашої країни, засвідчить велику роль Острозької академії у розвитку освіти в Україні та підтримку унікального національного закладу вищої освіти з боку держави.

Національний університет «Острозька академія» (далі – НаУОА) – наступник першого вищого навчального закладу України та Східної Європи – Острозької слов’яно-греко-латинської академії, яка була заснована у м. Острозі в 1576 р. відомим меценатом, політичним, культурним діячем князем Василем-Костянтином Острозьким та його племінницею княжною Гальшкою Острозькою. Першим ректором академії був Герасим Смотрицький – видатний освітній та культурний діяч, педагог, письменник-полеміст.

Прийняття зазначеної постанови Верховної Ради України дасть можливість створити належні умови для подальшої успішної діяльності Національного університету «Острозька академія», розбудови університетського містечка інноваційного типу, сприятиме інноваційному поступу Рівненського регіону, матиме позитивний резонанс в Україні та за кордоном, забезпечить належну увагу до освітньої та історико-культурної спадщини нашого народу.

Реалізація проекту Постанови, за пропозицією її авторів, потребує додаткового фінансування з Державного бюджету України в обсязі 33 534 700 грн.

Зважаючи на вищезазначене та за результатами обговорення, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти одноголосно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови прийняти за основу та в цілому та направити рішення Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності.

 

2.              Проект Постанови про заходи із забезпечення захисту сімейних цінностей та інституту сім’ї в Україні (реєстр. № 8521 від 22.06.2018, н.д.П.Унгурян, О.Білозір, О.Дехтярчук, В.Яніцький та інші).

Проектом Постанови Верховної Ради України передбачається здійснення на загальнодержавному рівні заходів щодо формування засад державної сімейної політики, забезпечення захисту сімейних цінностей та інституту сім’ї.

Як зазначено у Пояснювальній записці до проекту нормативного акту, його прийняття сприятиме формуванню засад державної сімейної політики, забезпеченню сприятливих умов для всебічного розвитку сім’ї як основи суспільства, захисту інституту сім’ї та сімейних цінностей України, створення належних умов для забезпечення додержання прав і законних інтересів дітей, поліпшення демографічної ситуації, заохочення народжуваності в Україні.

На думку авторів, одним із шляхів досягнення мети підвищення ефективності реалізації основних завдань державної політики України з питань сім’ї, дітей і молоді може стати розроблення та затвердження концептуального нормативно-правового акту Стратегії державної сімейної політики на відповідний термін.

Враховуючи актуальність питання, беручи до уваги експертні висновки Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства інформаційної політики України, Національної академії педагогічних наук України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та за результатами обговорення, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти одноголосно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови прийняти за основу та в цілому та направити рішення Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, який визначений головним під час підготовки законопроекту до розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

3.              Проект Постанови Верховної Ради України «Про призначення у 2019 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених».

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти, Голови Конкурсної комісії з присудження іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених і призначення Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок (далі Конкурсна комісія) О.В. Співаковського та розглянувши подання Конкурсної комісії кандидатур на присудження у 2019 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти одноголосно вирішив підтримати подання Конкурсної комісії рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови Верховної Ради України «Про призначення у 2019 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених» за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому.

 

4.              Проект Постанови Верховної Ради України «Про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2018 рік».

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти, Голови Конкурсної комісії з присудження іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених і призначення Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок (далі Конкурсна комісія) О.В. Співаковського та розглянувши подання Конкурсної комісії робіт на присудження вказаної Премії Верховної Ради України, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти одноголосно вирішив підтримати подання Конкурсної комісії та рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови Верховної Ради України «Про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2018 рік» за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому.

 

5.              Різне:

 

5.1.        Щодо інформації про участь України у міжнародній некомерційній асоціації WORLDSKILLS INTERNATIONAL та про підсумки проведення Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності «WORLDSKILLS UKRAINE» у 2018 році.

У 2016 році Україна долучилася до міжнародного руху WorldSkills International та EuroSkills – найбільших у світі міжнародних змагань з професійної майстерності серед учнів, студентів закладів освіти, молодих робітників у віці від 18 до 24 років.

WorldSkills International – міжнародна некомерційна організація, заснована в 1953 році. Зараз це наймасштабніший майданчик для студентів і молодих фахівців, щоб зорієнтуватися у професійній діяльності, переконатися в правильності свого вибору та задовольнити професійні амбіції. У діяльності організації беруть участь 74 країни. Щорічно конкурси проходять в країнах-учасниках і раз на два роки – глобально.

Всеукраїнський конкурс професійної майстерності «WORLDSKILLS UKRAINE» (далі – Конкурс) проводиться в Україні вже третій рік поспіль.

Мета Конкурсу в рамках нашої країни – це популяризація робітничих професій, професійна орієнтація молоді, залучення до процесу відновлення престижності професійної освіти представників бізнесу в рамках державно-приватного партнерства та регіональних органів влади, а також обмін досвідом між учасниками і запрошеними, поширення кращих інноваційних практик.

Цього року захід проходив 27 – 29 листопада 2018 року у місті Києві на території Арт-заводу Платформа (вул. Білоцерківська, 1).

Заслухавши та обговоривши інформацію Голови підкомітету з питань дошкільної, загальної середньої, інклюзивної освіти, а також забезпечення реалізації права на освіту осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія, територія проведення антитерористичної операції та територія населених пунктів на лінії зіткнення Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Креміня Т.Д., Заступника Міністра освіти і науки України Хобзея П.К., а також представників партнерських організацій з організації Конкурсу про участь України у міжнародній некомерційній асоціації WORLDSKILLS INTERNATIONAL та про підсумки проведення Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності «WORLDSKILLS UKRAINE» у 2018 році, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти одноголосно вирішив:

1. Інформацію про участь України у міжнародній некомерційній асоціації  WORLDSKILLS INTERNATIONAL та про підсумки проведення Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності «WORLDSKILLS UKRAINE» у 2018 році взяти до відома.

2. Рекомендувати обласним, Київській міській державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування сприяти участі учнів, студентів закладів освіти, молодих робітників у щорічному Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності “WORLDSKILLS UKRAINE”.

 

5.2.        Про роботу Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти за шосту сесію VІІІ скликання.

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету народного депутата України О.В. Співаковського про роботу Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти за шосту сесію VІІІ скликання Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти одноголосно вирішив інформацію про роботу Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти за шосту сесію VІІІ скликання взяти до відома.

 

5.3.        Про роботу Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти за сьому сесію VІІІ скликання.

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету народного депутата України О.В. Співаковського про роботу Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти за сьому сесію VІІІ скликання Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти одноголосно вирішив інформацію про роботу Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти за сьому сесію VІІІ скликання взяти до відома.

 

5.4.        Про роботу Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти за восьму сесію VІІІ скликання.

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету народного депутата України О.В. Співаковського про роботу Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти за восьму сесію VІІІ скликання Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти одноголосно вирішив інформацію про роботу Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти за восьму сесію VІІІ скликання взяти до відома.

 

Проекти Законів за реєстр. №№ 9018, 7046, 7046-1, 5040, 2968 не розглядались через відсутність авторів законопроектів чи уповноважених ними осіб на засіданні Комітету з питань науки і освіти.