Інформація про нараду Комітету з питань науки і освіти з ректорами державних закладів вищої освіти 01 жовтня 2018 року.

01 жовтня 2018, 15:45

01 жовтня 2018 року за ініціативи Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти відбулась нарада з ректорами державних закладів вищої освіти, які мають у своїй структурі коледжі, технікуми, що відповідно до статті 22 проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» та додатку № 10 до цього Закону з 1 січня 2019 року планується передати на фінансування з обласних бюджетів та бюджету міста Києва.

На нараді були присутні: Перший заступник Голови Комітету, Голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти народний депутат України Олександр Співаковський, Голова підкомітету з питань позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти та освіти дорослих Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти народний депутат України Ірина Констанкевич, Перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець, Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода, Заступник Міністра фінансів України Юрій Джигир, Директор департаменту видатків бюджету гуманітарної сфери Міністерства фінансів України Роман Єрмоличев, а також більше 20 керівників закладів вищої освіти, до складу яких входять технікуми та коледжі, про які йде мова.

Дане питання є дуже гострим для тисяч студентів та освітян, їх родин.

На засіданні Комітету з питань науки і освіти, що відбулося 19 вересня 2018 року усі його члени висловилися категорично проти ухвалення такого рішення.

Для впевненості у позиції, Комітет запросив інформацію в обласних державних адміністрацій і обласних рад, а також у міської ради і державної адміністрації міста Києва, також звернулися до ректорів університетів і академій з метою усвідомлення загальної позиції зацікавлених сторін. Аналіз даних, запитаних у ректорів закладів вищої освіти та у місцевих органів влади показав, що рішення про передачу технікумів, коледжів на місцевий бюджет не було обґрунтованим ні логічно, ні економічно.

Всього по Україні відповідно до статті 22 проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» та додатку 10 до нього передбачено здійснити передачу 69 коледжів, які входять до складу 29 закладів вищої освіти як структурні підрозділи та розташовані у 18 регіонах України (17 областях та в м. Києві). Всього за інформацією, отриманою Комітетом від зазначених університетів та місцевих органів влади, у цих технікумах та коледжах здобувають освіту понад 25 тисяч учнів та слухачів, та працюють понад 5 700 педагогічних та інших працівників. Загальний обсяг коштів, необхідний для забезпечення їх ефективної діяльності у 2019 році, відповідно до отриманих даних становить понад 1 млрд. 136 млн. грн. (на відміну від 800 млн. грн., як зазначається Міністерством фінансів України та Міністерством освіти і науки України).

Окрім того, за отриманою від місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування інформацією, вищезазначений проект закону в частині передачі видатків на фінансування цих 69 коледжів і технікумів з державного на обласні бюджети та бюджет м. Києва з цими органами влади не погоджувався. Практично всі місцеві органи державної влади та влади та органів місцевого самоврядування повідомляють про неспроможність місцевих бюджетів здійснювати утримання таких ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації, та можуть забезпечити їх належне фінансування лише у випадку отримання додаткового фінансування.

Таким чином, подані Кабінетом Міністрів України в проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» пропозиції щодо передачі з 1 січня 2019 року зазначених вище технікумів і коледжів, на фінансування з обласних бюджетів та бюджету м. Києва є необґрунтованими, вкрай загрозливими та такими, що можуть призвести до руйнації освітнього простору країни.

Також вважається, що крім вжиття негайних заходів щодо перерозподілу видатків на утримання закладів вищої освіти, необхідним є проведення зміни загальної моделі фінансування вищої освіти. Одним з шляхів вирішення цієї проблеми має стати профілізація вищої освіти, а саме – розміщення державного замовлення за напрямами (спеціальностями), з урахуванням профільності закладів вищої освіти (вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації).

Всі керівники державних закладів вищої освіти, які мають у своїй структурі коледжі, технікуми, котрі були присутні на засіданні висловились ПРОТИ ухвалення запропонованого Кабінетом Міністрів України проекту Закону про Державний бюджет України на 2019 рік (реєстр. № 9000 від 15.09.2018) та підтримали виключення з тексту законопроекту статті 22 та додатку 10 до нього.

Присутніми також було підтримане рішення Комітету з питань науки і освіти від 19 вересня 2018 року та пропозиція звернутись до Голови Верховної Ради України Андрія Володимировича Парубія, Прем’єр-міністра України Володимира Борисовича Гройсмана, Голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Андрія Васильовича Павелка щодо виключення при розгляді проекту Закону про Державний бюджет України на 2019 рік (реєстр. № 9000 від 15.09.2018) статті 22 проекту Закону та додатку 10 до цього законопроекту.