Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти 19 вересня 2018 року

19 вересня 2018, 18:43

 

19 вересня 2018 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. Головував: Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський О.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Кириленко І.Г., Литвин В.М., Кремінь Т.Д., Скрипник О.О., Констанкевич І.М., народний депутат України Галасюк В.В., народний депутат України Фролов М.О.

Також у засіданні Комітету взяли участь Перший заступник Міністра освіти і науки України Ковтунець В.В., генеральний директор Директорату науки Міністерства освіти і науки України Чеберкус Д.В., заступник директора Департаменту у справах ветеранів, осіб з інвалідністю та постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи – начальник відділу реалізації політики щодо осіб з інвалідністю Міністерства соціальної політики України Дзюба Л.П., віце-президент Національної академії мистецтв України Бітаєв В.А., віце-президент Національної академії аграрних наук України Роїк М.В., заступник головного ученого секретаря Національної академії правових наук України Яковлєв А.А., начальник управління орендних відносин Фонду державного майна України Білько С.В., директор Інститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Корецького Національної академії наук України Чехун В.Ф., член Президії МГО «Рада з екологічної безпеки» Грищук В.П., в.о. директора Державної наукової установи «Державний центр інноваційних біотехнологій» Міністерства освіти і науки України Синицин В.А., заступник директора з наукової роботи Державної наукової установи «Державний центр інноваційних біотехнологій» Міністерства освіти і науки України Оксамитний В.М., проректор з наукової роботи Державного університету та інфраструктури Скок П.О., в.о. директора Коледжу морського і річкового флоту Державного університету та інфраструктури Герштман О.В., голова Правління ГО «Всеукраїнська Асоціація працівників вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації», директор Київського коледжу будівництва, архітектури та дизайну Булгаков В.А., голова Всеукраїнської Ради директорів вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації, директор Київського технікуму електронних приладів Похресник А.К., заступник Голови професійної спілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України Клименко К.Л., голова Київської міської Громадської Спілки «Освіторія» Литвин З., аналітик Центру аналізу та розробки законодавства Асоціації міст України Мозгова Л.А., журналіст газети «Освіта України» Шулікін Д.А., працівники секретаріату Комітету з питань науки і освіти, представники технікумів та коледжів, освітянської та наукової спільноти, громадських організацій та експерти. Усього були присутні понад 40 учасників.

 

Під час засідання Комітету з питань науки і освіти було розглянуто такі питання:

1.              Проект Закону про Державний бюджет України на 2019 рік (реєстр. № 9000 від 15.09.2018, Кабінет Міністрів України) в частині передачі видатків на оплату послуг з підготовки фахівців у вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації державної власності без статусу окремих юридичних осіб, які входять до складу вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації державної власності, що не мають статусу національного, на фінансування з обласних бюджетів та бюджету міста Києва (стаття 22 законопроекту).

Заслухавши та обговоривши інформацію Першого заступника Міністра освіти і науки України Ковтунця В.В., Першого заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Співаковського О.В., а також враховуючи виступи інших учасників засідання Комітет відзначає, що передбачені законопроектом заходи щодо скорочення витрат на освіту шляхом передачі низки технікумів та коледжів (вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації), які є структурними підрозділами закладів вищої освіти (вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації) на фінансування з місцевих бюджетів, характеризуються високим ризиком щодо функціонування вищезазначених технікумів і коледжів і потребують коригування (стаття 22 законопроекту).

Протягом обговорення цього питання народними депутатами України – членами Комітету було одноголосно прийнято рішення інформацію Першого заступника Міністра освіти і науки України Ковтунця В.В. взяти до відома та направити та рекомендувати Верховній Раді України при розгляді проекту Закону про Державний бюджет України на 2019 рік (реєстр. № 9000 від 15.09.2018, внесений Кабінетом Міністрів України) статтю 22 проекту Закону та додаток 10 до законопроекту виключити; внести зміни до Додатку 3 до законопроекту передбачивши зменшення видатків за бюджетною програмою КПКВК 2211230 «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» на суму 800 000, 00 тис. грн. та збільшення видатків за бюджетною програмою КПКВК 2201160 «Підготовка кадрів вищими навчальними закладами ІІІ і ІV рівнів акредитації та забезпечення діяльності їх баз практики» на суму 800 000, 00 тис. грн.

Рішення Комітету направити до Кабінету Міністрів України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету та Міністерства освіти і науки України.

Також було підтримано пропозицію Першого заступника Міністра освіти і науки України Володимира Ковтунця щодо включення до проекту рішення рекомендації Верховній Раді України щодо перейменування бюджетної програми КПКВ 2201420 0941, змінивши її назву з «Підготовка кадрів Подільським спеціальним навчально-реабілітаційним соціально-економічним коледжем та Харківським державним соціально-економічним коледжем» на «Фінансування коледжів і технікумів, які мають загальнодержавне значення».

 

2.              Про розгляд звернення голови Київської міської Громадської Спілки “ОСВІТОРІЯ” З. Литвин щодо виступу найкращого вчителя України за версією Global Teacher Prize Ukraine 2017 Паула Пшенички у Верховній Раді України.

Заслухавши інформацію Голови Київської міської Громадської Спілки “ОСВІТОРІЯ” Зої Литвин щодо виступу найкращого вчителя України за версією Global Teacher Prize Ukraine 2017 Паула Пшенички у Верховній Раді України, члени Комітету прийняли одноголосне рішення звернутись до Голови Верховної Ради України А. Парубія з проханням розглянути можливість виступів переможців Всеукраїнського конкурсу «Учитель року 2018» та найкращого вчителя України за версією Global Teacher Prize Ukraine 2017 у сесійній залі Верховної Ради України перед народними депутатами України з метою привернення уваги до необхідності підвищення престижу вчительської професії в суспільстві та ролі вчителя при здійсненні реформ у сфері освіти.

 

3.              Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про освіту” (щодо використання об’єктів та майна державних і комунальних закладів освіти) (реєстр. № 8334 від 02.05.2018, н.д.С.Тарута).

Розглянувши даний проект Закону, Комітет відзначає, що законопроектом пропонується внести зміни до статті 80 Закону України “Про освіту”, згідно з якими дозволяється надання в оренду об’єктів та майна державних та комунальних закладів з метою розміщення закладів громадського харчування, копіювальних та поліграфічних центрів, банкоматів та терміналів самообслуговування. Відповідні зміни, в разі їх впровадження, допоможуть закладам освіти, як зазначено у пояснювальній записці до проекту, забезпечити освітній процес належними умовами для праці та здобуття освіти, а також отримати додаткове фінансування.

Також при обговоренні народними депутатами – членами Комітету було запропоновано розширити перелік напрямків, за якими дозволяється передавати майно закладів вищої освіти в оренду, зокрема для розміщення бізнес-інкубаторів та кластерів.

Враховуючи вищезазначене, а також експертні висновки Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Міністерства освіти і науки України, Асоціації міст України, Комітет одноголосно вирішив рекомендувати Верховній Раді України поданий законопроект прийняти за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань освіти і науки підготувати його до другого читання з урахуванням оголошених на засіданні пропозицій.

 

4.              Проект Закону про внесення змін до додатка № 3 до Закону України “Про Державний бюджет України на 2018 рік” (щодо підвищення державної підтримки Національної академії наук України та національних галузевих академій наук) (реєстр. № 8040 від 14.02.2018, н.д.О.Вілкул, Д.Колєсніков, К.Павлов, А.Гальченко)

Зазначений законопроект підготовлено з метою врегулювання проблеми недофінансування вітчизняних наукових установ шляхом збільшення бюджетного фінансування за загальним фондом за рахунок перерозподілу видаткової частини Державного бюджету з метою забезпечення існування та розвитку науки в Україні – Національної академії наук України та національних галузевих академій наук, а також для забезпечення збереження вітчизняної науки, запобігання відтоку за межі України випускників навчальних закладів та молодих вчених тощо.

Зокрема у законопроекті шляхом внесення змін до додатка № 3 «Розподіл видатків Державного бюджету України на 2018 рік», затвердженого Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», пропонується збільшити загалом на 819784,3 тис. грн. видатки на фінансування окремих бюджетних програм: Національній академії наук України – на 364705,7 тис. грн.; Національній академії педагогічних наук України – на 15881,4 тис. грн.; Національній академії мистецтв України – на 4197,2 тис. грн.; Національній академії правових наук України – на 19516,5 тис. грн.; Національній академії аграрних наук України – на 415483,5 тис. грн. та одночасно зменшити на цю ж суму видатки Міністерству внутрішніх справ України.

За результатами проведеного обговорення Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти більшістю голосів вирішив рекомендувати Верховній Раді України поданий законопроект за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу з урахуванням зауважень Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства фінансів України та Міністерства внутрішніх справ України щодо визначення іншого обґрунтованого джерела покриття збільшення витрат на підвищення державної підтримки Національної академії наук України та національних галузевих академій наук та направити це рішення Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, визначеного головним з підготовки даного законопроекту.

 

5.              Про діяльність Державної наукової установи «Державний центр інноваційних біотехнологій».

Підставою до винесення цього питання на розгляд Комітету виступило звернення від співробітників Державної наукової установи «Державний центр інноваційних біотехнологій» Міністерства освіти і науки України щодо необхідності забезпечення нормальної роботи установи і належного фінансування наукових досліджень. Комітет направив це звернення до Кабінету Міністрів України для розгляду і прийняття відповідного рішення задля збереження наукового потенціалу вказаного центру.

За результатами проведеного обговорення Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти відзначив необхідність забезпечення нормальної роботи Державної наукової установи “Державний центр інноваційних біотехнологій” та ефективного використання його потенціалу і одноголосно вирішив інформацію про діяльність Державної наукової установи «Державний центр інноваційних біотехнологій» взяти до відома та рекомендувати керівництву Міністерства освіти і науки України, Державної наукової установи «Державний центр інноваційних біотехнологій» налагодити ефективну роботу установи з повноцінним використанням його наукового потенціалу і майнового комплексу. Рекомендувати Міністерству освіти і науки України у найкоротший термін провести державну атестацію Державної наукової установи «Державний центр інноваційних біотехнологій» і результати атестації надати до Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

 

6.              Проект Постанови Верховної Ради України про проведення парламентських слухань на тему: “Збалансований розвиток людського капіталу в Україні: завдання освіти і науки” (19 грудня 2018 року).

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Олександра Співаковського, члени Комітету – народні депутати України одноголосно прийняли рішення підтримати пропозицію Першого заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти щодо необхідності проведення Парламентських слухань на тему: «Збалансований розвиток людського капіталу в Україні: завдання освіти і науки» 19 грудня 2018 року о 15-00 в залі пленарних засідань Верховної Ради України та відповідний проект Постанови Верховної Ради України підтримати і внести його на розгляд Верховної Ради України.

 

7.              Проект Постанови про внесення зміни до Постанови Верховної Ради України “Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради України студентам вищих навчальних закладів” щодо збільшення розміру іменних стипендій Верховної Ради України (реєстр. № 9101 від 19.09.2018, н.д.О.Співаковський та ін.).

Комітет зазначив, що в умовах трансформації українського суспільства зростає потреба підготовки висококваліфікованих кадрів, конкурентоспроможних і ефективних на ринку праці. Для заохочення студентів з боку держави, мотивації їх до більш якісного та наполегливого здобуття знань, професійного розвитку і вдосконалення встановлюються академічні стипендії. Однією з найбільш престижних є іменна академічна стипендія Верховної Ради України, що призначається студентам-відмінникам, які, крім особливих успіхів в навчанні та науковій діяльності, мають значні досягнення в суспільно-громадській роботі.

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Олександра Співаковського, члени Комітету – народні депутати України одноголосно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України установити такі розміри іменних стипендій Верховної Ради України:

для студентів технікумів, коледжів, училищ (вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації), які навчаються за освітнім ступенем (освітньо-кваліфікаційним рівнем) «молодший спеціаліст» або «бакалавр», - 2130 гривень на місяць;

для студентів університетів, академій, інститутів, консерваторій (вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації), наукових установ, які навчаються за освітнім ступенем (освітньо-кваліфікаційним рівнем) «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», — 2720 гривень на місяць.

 

8.              Про внесення змін до плану роботи Комітету з питань науки і освіти на період дев’ятої сесії восьмого скликання.

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. щодо внесення змін до плану роботи Комітету на період дев’ятої сесії восьмого скликання Комітет ухвалив взяти інформації до відома та внести зазначені зміни до плану роботи Комітету.

 

Проект Закону за реєстр. № 8285 не розглядався через відсутність автора законопроекту.