Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський: «Прийняття законопроектів у сфері інтелектуальної власності буде потужним позитивним сигналом для наших міжнародних партнерів – Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки»

03 вересня 2018, 14:59

03 вересня 2018 р. на засіданні Погоджувальної ради депутатських фракцій і груп Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський запропонував Верховній Раді України наступний рік, через ухвалення Бюджету України, назвати роком інвестування в майбутнє нашої країни, роком інвестування в нашу освіту.

Щодо порядку денного – Олександр Співаковський подякував керівництву Верховної Ради України та керівництву Фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» за те, що на пленарне засідання 04 вересня винесено три законопроекти по інтелектуальній власності.

Перший заступник Голови Комітету нагадав, що 15 травня 2018 року парламентом було зроблено значний крок на шляху захисту прав інтелектуальної власності. А саме 246 голосами було прийнято Закон України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» (реєстр. № 7466), який вже підписаний Президентом України і набрав чинності.

У сесійному залі завтра планується розглянути:

Проект Закону про внесення змін до статті 5 Закону України "Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних" (щодо подолання піратства та поліпшення інвестиційного клімату), (реєстр. номер 4571 (друге читання)).

Законопроект стосується вдосконалення порядку одержання і використання контрольних голографічних маркувань для розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних з метою подолання піратства.

 

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони інтелектуальної (промислової) власності (реєстр. № 5699).

Законопроектом запроваджується дієвий механізм боротьби з «патентним тролінгом» – зловживанням недобросовісними особами правами на промислові зразки, які не є новими.

 

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони винаходів та корисних моделей (реєстр. № 7538).

Законопроект має на меті вдосконалення правової охорони винаходів та корисних моделей, запровадження сертифікатів додаткової охорони для медичних продуктів). Цей проект Закону забезпечить виведення нашої вітчизняної фармацевтичної галузі на новий конкурентоспроможний рівень та здешевлення якісних ліків до 100 разів.

Під час свого виступу Олександр Співаковський наголосив на важливості і висловив прохання включити до завтрашнього порядку денного ще два законопроекти, які також регулюють питання інтелектуальної власності, а саме:

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення охорони прав на компонування напівпровідникових виробів, реєстр. № 5694 (друге читання).

Законопроект спрямований на вдосконалення правової охорони компонування напівпровідникових виробів, тобто інтегральних мікросхем.

 

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень, реєстр. № 6023 (друге читання).

Законопроект фактично спрямований на імплементацію сучасних стандартів, директив і регламентів ЄС у національне законодавство щодо забезпечення якості сільськогосподарських продуктів та продуктів харчування; визначення вимог до технічних умов, яким повинен відповідати товар; запровадження визначення місця погодження товару.

«Розглянувши всі ці законопроекти завтра, фактично ми будемо мати повноцінний День захисту прав інтелектуальної власності в Україні. Відповідно, це буде потужний позитивний сигнал для наших міжнародних партнерів – Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки», – додав Олександр Співаковський.