Перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський: «Ключова цінність країни – людина. Ключова цінність майбутнього країни – молода людина»

02 липня 2018, 17:28

Під час засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп), яке відбулось 02 липня 2018 року Олександр Співаковський звернув увагу своїх колег на декілька важливих моментів:

 

1.      Ключова цінність країни – людина. Ключова цінність майбутнього країни – молода людина.

«Та вже місяць поспіль ми не можемо розглянути проекти постанов №8418 “Про призначення у 2018 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених” та №8419 “Про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2017 рік”. На цю середу обидві постанови знову поставлені одинадцятим – дванадцятим номерами, що утворює значні ризики щодо можливості їх розгляду. Для того, щоб дати позитивний сигнал нашій талановитій молоді, та утримати її від імміграції за кордон, ми маємо зробити хоча б найменше – терміново прийняти ці постанови!»,– зауважив Перший заступник голови Комітету.

З огляду на це на засіданні він звернувся до своїх колег з проханням внести відповідні зміни до розкладу засідань Парламенту та розпочати пленарне засідання у цю середу саме з розгляду постанов №8418 і №8419.

 

2. На цьому тижні потрібно розглянути ще два законопроекти, які регулюють питання інтелектуальної власності.

Нещодавно було прийнято законопроект №7466 «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», а тепер, з метою забезпечення виконання Україною взятих на себе зобов’язань щодо імплементації Угоди про асоціацію необхідно продовжити розгляд пакету законопроектів, які регулюють питання інтелектуальної власності, та включити до порядку денного пленарного засідання у четвер, крім законопроекту №4571 «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних (щодо подолання піратства та поліпшення інвестиційного клімату)», також внесений Кабінетом Міністрів України законопроект №5699 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони інтелектуальної (промислової) власності».

«Вони вкрай важливі і доповнюють один одного», – наголосив Олександр Співаковський.

 

3. Для існування освіченої української нації та загалом майбутнього нашої держави надзвичайно важливо розглянути питання щодо ухвалення законопроекту №8385 про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо зміни системи управління закладами вищої освіти.

На думку Першого заступника голови Комітету, для того, щоб створювати відповідну потужну інфраструктуру освітньої сфери, нам потрібні суттєві та системні зміни. Це стосується і управління в університетах, і нової моделі їх фінансування, і системи вимірювань в освітньому процесі.