Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти 20 червня 2018 року

20 червня 2018, 17:45

Інформація про засідання

Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

20 червня 2018 року

 

20 червня 2018 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. Головував: Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський О.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Констанкевич І.М., Кириленко І.Г., народний депутат України Карпунцов В.В.

Також у засіданні Комітету взяли участь Перший заступник Міністра освіти і науки України Ковтунець В.В., заступник Міністра охорони здоров’я України Лінчевський О.В., заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Бровченко Ю.П., заступник директора Департаменту інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Падучак Б.М., генеральний директор Директорату стратегічного планування та євроінтеграції Міністерства аграрної політики та продовольства України Жемойда О.В., керівник експертної групи з питань євроінтеграції Директорату стратегічного планування та євроінтеграції Міністерства аграрної політики та продовольства України Лозовицький О.С., радник в.о. Міністра охорони здоров’я України Совсун І.Р., експерт Проекту Європейського Союзу “Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні” Прохода Ю.Л., аташе з питань сільського господарства, продовольчої безпеки та земельної реформи оперативного відділу економічного співробітництва, соціального та регіонального розвитку ЄС Хелл Крістіан Бен, голова напрямку сільського господарства, санітарних та фітосанітарних заходів, група по організації підтримки України в Європейській Комісії Маркус Клінглер, працівники секретаріату Комітету з питань науки і освіти, представники наукового та освітянського середовища, громадських організацій та експерти.

 

Під час засідання Комітету з питань науки і освіти було розглянуто такі питання:

1.    Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо статусу керівника вищого навчального закладу) (реєстр. № 1151 від 02.12.2014, н.д.В.Петьовка).

Враховуючи відсутність автора законопроекту чи уповноважених ним осіб, розгляд питання було перенесено.

 

2. Проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Фінляндської Республіки про реалізацію проекту “Фінська підтримка реформи української школи” (реєстр. № 0190 від 04.06.2018, КМУ).

Згідно із п. 11 пояснювальної записки до законопроекту, його прийняття створюватиме необхідну правову основу для отримання технічної допомоги Уряду Фінляндської Республіки на суму до 6 млн. євро для реалізації проекту та підтримки заходів з імплементації концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти “Нова українська школа”.

Головне науково-експертне управління вважає, що проект Закону відповідає положенням пункту “є” частини другої статті 9 Закону України “Про міжнародні договори України” щодо ратифікації міжнародних договорів України, “ратифікація яких передбачена міжнародним договором або законом України”. Відтак, за результатами розгляду законопроекту зазначена Угода може бути ратифікована.

З урахуванням проведеного обговорення Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти вирішив рекомендувати Верховній Раді України цей законопроект, поданий Кабінетом Міністрів України прийняти за основу та в цілому та направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції.

 

3.    Проект Закону про внесення змін до статті 6 Закону України “Про вищу освіту” (щодо обов’язкової атестації осіб, які здобувають ступінь магістра медичного або фармацевтичного спрямування, інтернів) (реєстр. № 8364 від 17.05.2018., н.д.В.Карпунцов, Т.Бахтеєва, А.Шипко, І.Єфремова, О.Співаковський, І.Шурма).

Метою прийняття цього законопроекту, на думку його авторів, є врегулювання суспільних відносин у сфері організації та проведення єдиного державного кваліфікаційного іспиту для осіб, які здобувають ступінь магістра медичного або фармацевтичного спрямування шляхом внесення доповнень до Закону України “Про вищу освіту”.

Враховуючи актуальність даного законопроекту, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти вирішили провести 03 липня 2018 року круглий стіл з презентацією від Міністерства охорони здоров’я України, широким обговоренням та залученням відповідних фахівців. За результатами обговорення на круглому столі законопроект буде розглянутий на засіданні Комітету 04 липня 2018 року.

 

Враховуючи відсутність кворуму після години обговорень проекти Законів за реєстр. №№ 7259, 7402, 6023, 5694, 7539 не розглядались.