Виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти на базі Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

04 червня 2018, 16:54

06 червня 2018 року Комітетом Верховної Ради України з питань науки і освіти буде проведене виїзне засідання, на якому будуть розглянуті наступні питання:

1.    «Про законодавче забезпечення розвитку вищої технічної освіти в Україні».

2.    Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо зміни системи управління закладами вищої освіти (реєстраційний номер 8385).

Вища освіта є головним чинником формування людського капіталу як стратегічного ресурсу та основний фактор економічного зростання країни, здатного забезпечити її майбутнє.

Зокрема, вища технічна освіта значною мірою визначає довгостроковий економічний розвиток держави, виступає каталізатором розроблення і впровадження високих технологій, забезпечує науково-технологічний рівень усіх галузей економіки держави. Тому розвиток вищої технічної освіти має бути одним з пріоритетів державної політики для утвердження України як високотехнологічної держави. Протягом останніх десятиліть вища технічна освіта значно втратила свій престиж, а її розвиток позначений низкою проблем, які потребують нормативно-правового врегулювання.

Запропонований проект змін до Закону «Про вищу освіту» спрямований насамперед на підвищення ефективності управління закладами вищої освіти, їхньої автономії та внутрішнього саморегулювання. Взаємне посилення різних управлінських ланок має відбутися шляхом розумного і виваженого розподілу повноважень, поєднання елементів демократії з ефективним контролем з боку ключових зовнішніх і внутрішніх стейкхолдерів. Автори проекту впевнені: внесення таких змін сприятиме інституційному зміцненню закладів і оздоровленню академічної сфери в цілому.

Також до порядку денного включені питання:

3. Про реалізацію пункту 13 Прикінцевих положень Закону України «Про державний бюджет України на 2018 рік» щодо розробки препаратів на основі олігонуклеотидів для нових методів діагностики та лікування раку.

4. Про розгляд звернення народного депутата України Біловола О.М. щодо відзначення на державному рівні 100-річчя від дня народження видатного вченого, лікаря, вчителя, засновника вітчизняної терапевтичної школи, громадського діяча, академіка Малої Л.Т.

У засіданні запланована участь Міністра освіти і науки України Гриневич Л.М., народних депутатів України, представників міністерств, центральних і обласних органів державної влади, ректорів Київських та регіональних закладів вищої освіти,  міжнародних та українських громадських організацій, інноваційних центрів, провідних науковців технічного профілю.

 

Початок заходу: 15:00.

 

Адреса: просп. Перемоги, 37,

головний корпус Національного технічного університету України

«Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»,

зала Вченої ради.

 

Акредитація представників ЗМІ за телефоном: (098) 990 99 07