Голова Верховної Ради України в урочистій обстановці вручив премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів і найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2016 рік

29 травня 2018, 09:36

25 травня 2018 року Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в урочистій обстановці у приміщенні конференц-залу Верховної Ради України вручив Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів і найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2016 рік.

14 вересня 2006 року з ініціативи Комітету Верховної Ради України український парламент ухвалив Постанову Верховної Ради України № 131-V  «Про встановлення щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів».

Ініціюючи вищезазначену Постанову народні депутати – члени Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти ставили за мету піднести роль та авторитет педагога в суспільстві, підвищити престижність праці вчителя, вихователя, майстра виробничого навчання, керівника гуртка тощо.

Відповідно до Положення про щорічну Премію Верховної Ради України клопотання про присудження Премії подають обласні ради, Київська міська рада (кандидатури в обов’язковому порядку затверджуються рішенням сесії).

За поданням Комітету з питань науки і освіти Верховна Рада України щорічно ухвалює Рішення «Про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічним, дошкільних та позашкільних навчальних закладів».

Лауреатам щорічної Премії вручається Диплом, Нагрудний знак та грошова частина Премії у сумі 20 тисяч гривен.

Цього року Премія присуджується вже вдев'яте.

Лауреатами щорічної Премії за період з 2008 по 2017 роки стали 262 педагога.

Серед лауреатів Премії цього року 16 представників системи загальної середньої освіти; 2 - професійно-технічної; 6 – дошкільної; 3 позашкільної освіти. Це представники усіх регіонів України.

Вкрай важливим є те, що серед лауреатів не лише керівники навчальних закладів, але й вчителі загальноосвітніх навчальних закладів, керівники гуртків позашкільних навчальних закладів, вихователі дитячих садків, представники навчальних закладів не лише великих міст, але й педагоги з районних центрів, сільських населених пунктів.

З метою сприяння розвитку вітчизняної науки і техніки, активізації участі талановитих молодих учених у проведенні міждисциплінарних фундаментальних і прикладних наукових досліджень та науково-технічних розробок, інноваційному розвитку держави, підвищенню престижу наукового працівника та його ролі у суспільстві Верховна Рада України з 1 січня 2008 року заснувала Премію найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок.

Починаючи з 2008 року Верховною Радою України щорічно встановлюється 20 таких Премій.

Розмір Премії складає 20 тис. гривен кожна. Особам, яким присуджено Премію, в урочистій обстановці вручаються диплом і нагрудний знак установленого зразка.

На здобуття Премії Верховної Ради для найталановитіших молодих учених в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2016 рік було висунуто 64 роботи з 14-ти областей України та м. Києва.

Загалом лауреатами Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок стали 42 науковця, з яких 25 жінок і 17 чоловіків.

За словами Голови Верховної Ради, підтримка і розбудова вітчизняної науки, формування умов для плідної роботи науковців, насамперед молоді, та їх активної участі в соціально-економічному, політичному та духовно-культурному житті держави є «соціально-важливою». «Україна має величезний науковий потенціал, і на жаль, багато хто шукає перспективи для розвитку своїх знань за кордоном. Але дуже важливо показати в Україні, що ми бачимо і шануємо молодих вчених. І Верховна Рада України буде робити все можливе для того, щоб відшуковувати тих людей, які присвятили своє життя науці, щоб відзначати їх і давати їм змогу розвивати свої знання в Українській Державі і надалі», – сказав А. Парубій (http://iportal.rada.gov.ua/news/Top-novyna/158783.html).

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій привітав молодих науковців – лауреатів Премії Верховної Ради України та бажав їм міцного здоров’я, мирного неба, натхнення, успіхів та плідної роботи в ім’я України.

У заході взяв участь Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександр Співаковський, який у своєму вітальному слові наголосив на тому, що на теперішньому етапі, коли Україна спрямовує свої устремління до європейської та світової інтеграції, зумовлює необхідність інтенсивних змін у політичному, економічному й соціальному житті нашої держави питання освітньої політики держави стають все більш актуальними. Саме тому останніми роками відбуваються реформаційні процеси в освітній та науковій галузі, спрямовані на оновлення законодавства про освіту та науку відповідно до реалій сьогодення

Завершуючи свій виступ, Олександр Співаковський наголосив на тому, що бути педагогом або науковцем – це покликання і важка щоденна праця і подякував усім лауреатам премій за таку важливу для держави роботу.

 

Фото за посиланням: https://m.facebook.com/OsvitaUkrainy/albums/1773291536088595/, архів - https://fex.net/370768332970