19 травня 2018 року на території Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» відбувся Всеукраїнський відкритий фестиваль закладів позашкільної освіти України «Територія творчості» присвячений відзначенню 100-річчя позашкільного руху.

19 травня 2018, 18:30

 

Організаторами масштабного заходу стали: Міністерство освіти і науки України, Міністерство оборони України, Український державний центр позашкільної освіти, Департамент освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Громадська організація Всеукраїнське об’єднання «Коло. Медіа».

Саме заклади позашкільної освіти є майданчиками на якому відбувається формування творчої еліти нашої держави, яка в подальшому достойно представляє країну на міжнародній арені.

Продемонструвати свої здобутки цього року прибули близько 1500 вихованців кращих творчих колективів закладів позашкільної освіти України з усіх куточків нашої держави. Завдяки системній роботі у Всеукраїнському фестивалі «Територія творчості» взяли участь 536 166 дітей, що складає 43,3 % від усіх вихованців, що займаються у мистецьких гуртках.

На площі знань Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» урочисто відкрила захід та звернулася до учасників з вітальним словом від Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, а також від народних депутатів України – членів Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти – Голова підкомітету з питань позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти та освіти дорослих Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Констанкевич Ірина Мирославівна, яка наголосила на важливості таких заходів і мистецтва у житті країни. 

Привітали та побажали творчих здобутків юним даруванням Головний спеціаліст відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини Міністерства освіти і науки України – Бут Світлана Володимирівна; головний консультант секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, народний депутат України ІІ та ІІІ скликань – Красняков Євген Васильович; начальник Військово-музичного управління Збройних Сил України, Головний військовий диригент, полковник, Народний артист України – Дашковський Володимир Анатолійович і директор Українського державного центру позашкільної освіти – Шкура Геннадій Анатолійович.

Захід розпочався з Конкурсу дитячих духових оркестрів «Армія – дітям». А відкрив Конкурс урочистий марш-парад оркестрів-учасників та зведеними військовими оркестрами.

Управлінням цивільно-військового співробітництва генерального штабу Збройних сил України з учасниками та гостями фестивалю були проведені різноманітні спортивні змагання, майстер-класи з надання першої домедичної допомоги, безпеки та охорони життя, що в сьогоднішніх реаліях є вкрай важливим для кожного громадянина України.

Далі свято було перенесено до Центру культури і мистецтв Національного технічного університету, яке розпочалося церемонією нагородження кращих працівників системи позашкільної освіти України.

Освітян щиро привітала із віковим ювілеєм творчої діяльності позашкільного руху та вручили їм відомчі нагороди.

Концерт переможців Всеукраїнського відкритого фестивалю дитячої та юнацької творчості «Чисті роси», на якому були представлені кращі дитячі художні колективи України, об’єднав усіх учасників художньо-естетичного напряму. Він розпочався яскравою хореографічною композицією «Київ вітальний» у виконанні Народного художнього колективу «Дитячого спортивно-танцювального ансамблю «Пульс» Центру творчості дітей та юнацтва «Шевченківець» Шевченківського району міста Києва під керівництвом Народної артистки України – Наталії Борсук.

Переможцями Всеукраїнського фестивалю-конкурсу духових оркестрів «Армія дітям» стали: І місце – Духовий оркестр Ківшоватського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад" (Київська область); ІІ місце – Дитячий духовий оркестр Васильківського районного центру дитячої та юнацької творчості (Київська область); ІІІ місце – Народний художній колектив оркестр духових інструментів «Зміна» Комунального позашкільного навчального закладу «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості» (Кіровоградська область).

Приз глядацьких симпатій отримав дитячий духовий оркестр Маківського навчально-виховного комплексу Маківської об’єднаної територіальної громади Дунаєвецького району (Хмельницька область).

Гран-прі Всеукраїнського відкритого фестивалю дитячої та юнацької творчості «Чисті роси» присуджено Вікторії Дзюбі, вихованці дитячо-юнацького цирку «Але-ап» Київського палацу дітей та юнацтва.

Всеукраїнський фестиваль кращих дитячих художніх колективів України вже вчетверте створює яскраві події для тисяч українських дітей. Він став реальною комунікативною платформою для спілкування вихованців та педагогів та визнанням їхніх успіхів і досягнень, вибору нових напрямків майбутніх звершень.