Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександр Співаковський: «На цьому пленарному тижні Верховна Рада має розглянути урядовий законопроект «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав (реєстраційний № 7466 від 28.12.17)»

16 квітня 2018, 15:20

На цьому під час засідання Погоджувальної Ради депутатських фракцій (депутатських груп), яке відбулось 16 квітня 2018 року, наголосив Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександр Співаковський.

Нагадаємо, що 01 березня 2018 року проект Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» (реєстраційний № 7466 від 28.12.17) був прийнятий за основу.

Перший заступник Голови Комітету зазначив, що Комітет з питань науки і освіти виконав свою роботу. За два тижні важкої праці, робоча група по доопрацюванню цього проекту Закону підготувала його до другого читання. Було розглянуто опрацьовано всі пропозиції народних депутатів України. Засідання відбувались кожного дня з 10 ранку до 21 години вечора, оскільки всі учасники розуміли високу відповідальність за виконання домовленостей досягнутих з європейськими та американськими партнерами. 

Олександр Співаковський також зауважив, що для остаточного узгодження незначної кількості контроверсійних питань сьогодні відбудеться зустріч з нашими міжнародними партнерами. Завтра зранку, до засідання парламенту буде проведена зустріч за участі народних депутатів – учасників підготовки зазначеного законопроекту до другого читання з метою консолідації зусиль і виходу на результат 226+ у сесійній залі, а о 14.05 сплановано розгляд підготовленого до другого читання законопроекту та порівняльної таблиці до нього на розширеному засіданні Комітету. До участі в цьому засіданні запрошено всіх народних депутатів, які мають відношення до підготовки цього законопроекту, партнерів України з Європи і з Америки та учасників робочої групи. І якщо народні депутати України - члени Комітету підтримують прийняття цього проекту закону у другому читанні та в цілому, то вже в четвер можна включати це питання до порядку денного Верховної Ради України та розглядати його у сесійній залі.

«Таким чином ми виконаємо визначений дедлайн і отримаємо можливість виключити нашу державу з переліку «Priority Watch List» в рамках «Спеціальної доповіді 301» («Special 301» List)», - підводячи підсумок, підкреcлив Олександр Співаковський.

Окрім того, Першим заступником Голови Комітету на засіданні Погоджувальної ради була привернута увага представника Уряду – Першого віце-прем’єр-міністра України Степана Кубіва до ще одного дуже важливого питання.

Як відомо, 4 квітня 2018 року на засіданні Уряду, була прийнята Постанова Кабінету Міністрів України від 04.04.2018 р. №237 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти “Нова українська школа”. Норми вищезазначеного урядового рішення обмежують права всіх закладів вищої освіти, які мають ліцензії на здійснення освітньої діяльності, на підвищення кваліфікації педагогічних працівників. При цьому чомусь коло таких закладів обмежується виключно регіональними інститутами післядипломної освіти, що не може вважатись прийнятним, та дозволяє вести мову про штучну дискримінацію.

Враховуючи вищезазначене, Олександр Співаковський звернувся до Першого віце-прем’єр-міністра України Степана Кубіва з пропозицією підтримати ініціативу щодо внесення змін до відповідної Постанови, надавши право проведення підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладам вищої освіти, які мають відповідні ліцензії. Сподіваємось на підтримку Уряду в цьому важливому питанні.