Інформація про розширене засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти 17 квітня 2018 року

17 квітня 2018, 18:08

17 квітня 2018 року відбулося розширене засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. Головував: Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський О.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Констанкевич І.М., Кириленко І.Г., народний депутат України, заступник голови Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю Рибчинський Є.Ю., народний депутат України, заступник Голови Комітету з питань європейської інтеграції Іонова М.М., народний депутат України, Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Сюмар В.П., народний депутат України, заступник Голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Опанасенко О. В., народний депутат України, секретар Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Кондратюк О.К.

Також у засіданні Комітету взяли участь заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Тітарчук М.І., радник Першого віце-прем’єра України – Міністра економічного розвитку і торгівлі України Стефанчук Р.О., радник Міністра освіти і науки України Шовкалюк В.С., генеральний директор Департаменту інновацій та трансферу технологій Міністерства освіти і науки України Чайка Д.Ю., директор Департаменту інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Жалдак В.О., заступник директора Департаменту інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Ярмоленко О.В., державний  експерт Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства культури України Волкова А.М., начальник управління з міжнародної співпраці Державної організації «Українське агентство з авторських та суміжних прав» Цимбал Л.А., заступник Голови Об’єднання громадських організацій «Всеукраїнське агентство авторів» Ступак С.К., член Національної спілки кінематографістів України, експерт групи «Культура» Реанімаційного пакету реформ Галетій С., експерт з питань авторського права, експерт групи «Політика національної пам’яті» Реанімаційного пакету реформ Гузій Д.М., менеджер Комітету побутової електроніки Європейської Бізнес Асоціації Куликова В.В., голова Ради Асоціації Телекомунікаційна Палата України Попова Т.В., представник Асоціації музичної індустрії України Бережний І.В., директор об’єднання підприємств «Українська ліга музичних прав» Ховхун Ю.Е., представник Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Неліна М.Г., директор напрямку Компанії «Воля-Кабель» Гріцак К.І., представник компанії Sony Ukraine Кисєльов О.В., представник медіа групи Starlightmedia Максимчук А.О., експерт офісу ефективного регулювання Самоходський І.О., директор об’єднання підприємств «Український музичний альянс» Калениченко П.А., представник Асоціації «Індустріальний Телевізійний Комітет» Сьомкін С., працівники секретаріату Комітету з питань науки і освіти, представники Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, українські та міжнародні експерти у сфері авторського права.

Також участь в засіданні взяли представники наших закордонних партнерів, а саме: Радник з економічних питань (громадянство США) Джон Пол Шутті (John Paul Schutte), представник Посольства США в Україні Сиза В.І., Перший Секретар відділу Торгівлі та економіки Представництва Європейського Союзу в Україні (Громадянин Франції) Жоселін Гуітон (Jocelyn Guitton), економіст відділу Торгівлі та економіки Представництва Європейського Союзу в Україні Попруга Оксана, перекладач Представництва Європейського Союзу в Україні Людмила Щербанюк.

 

Під час засідання Комітету з питань науки і освіти було розглянуто такі питання:

1.    Про затвердження внесення до порівняльної таблиці до другого читання проекту Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» (реєстр. № 7466 від 28.12.2017), поданого Кабінетом Міністрів України, додаткових пропозицій народних депутатів України.

 

Законопроект реєстр. № 7466 було прийнято за основу у першому читанні 01 березня 2018 р. На виконання Постанови Верховної Ради України 2313-VIII від 01 березня 2018 р. з метою якісного доопрацювання цього законопроекту до другого читання Комітетом з питань науки і освіти проведено колосальну роботу. Зокрема, було утворено робочу групу, до складу якої, окрім народних депутатів України та представників Уряду, увійшли представники всіх стейкходерів сфери інтелектуальної власності, у тому числі представників митецьких колективів, експертного середовища та громадських організацій.
До тексту законопроекту надійшло та було опрацьовано біля 400 поправок від народних депутатів України.

Окрім того, ще 15 і 16 квітня ми отримували рекомендації до тексту проекту Закону від урядових експертів США та Європейського Союзу. Обговорення цих пропозицій відбулося 16 квітня 2018 року - у режимі відеоконференції з міжнародними експертами за участі народних депутатів України та їх помічників і представників Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, а також 17 березня 2018 року – на базі Комітету з питань науки і освіти з народними депутатами України – авторами поправок. 
За результатами пропозицій міжнародних експертів, які були консолідовано підтримані народними депутатами України і представниками представників Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Першим заступником Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. та народним депутатом України, заступником Голови Комітету з питань європейської інтеграції Іоновою М.М. сьогодні (17 березня 2018р.)  було внесено відповідні поправки до законопроекту реєстр. № 7466.

За результатами розгляду першого питання порядку денного Комітет одноголосно вирішив затвердити додаткові пропозиції суб’єктів права законодавчої ініціативи до порівняльної таблиці до другого читання проекту Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» (реєстр. № 7466 від 28.12.2017), поданого Кабінетом Міністрів України та врахувати зазначені пропозиції при доопрацюванні законопроекту до другого читання.

 

2.    Проект Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» (реєстр. № 7466 від 28.12.2017, КМУ) (друге читання).

 

Заслухавши та обговоривши інформацію про друге читання проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» (реєстр. № 7466 від 28.12.2017), поданого Кабінетом Міністрів України, а також після палких дискусій учасників засідання по деяким положенням законопроекту, Комітетом Верховної Ради України з питань науки і освіти було ухвалене рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» (реєстр. № 7466 від 28.12.2017), поданого Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду прийняти в другому читанні та в цілому.

На часі текст законопроекту до другого читання перевіряється юристами і, сподіваємося, що 19 квітня 2018 року він буде винесений на розгляд до сесійної зали Верховної Ради України.