Інформація про засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти 04 квітня 2018 року

04 квітня 2018, 19:08

04 квітня 2018 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. Головував: Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський О.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Литвин В.М., Кремінь Т.Д., Констанкевич І.М., Кириленко І.Г.

Також у засіданні Комітету взяли участь заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Тітарчук М.І., заступник Міністра культури України Рибачук Ю.А., радник Міністра освіти і науки України Шовкалюк В.С.,  радник Першого віце-прем’єра України – Міністра економічного розвитку і торгівлі Стефанчук Р.О., директор Департаменту інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Жалдак В.О., заступник директора Департаменту інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Ярмоленко О.В., державний  експерт Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства культури України Волкова А.М., член правління Національної спілки кінематографістів України, кінорежисер Балаян Р.Г., заступника голови Національної спілки кінематографістів України Тримбач С.В., керівник Центру адвокації та лобіювання ВГО «Назалежна асоціація телерадіомовників» Большакова О.Ю., керівник ГО «Платформа музичних видавців» Гловацький Б.В., член Національної спілки кінематографістів України, експерт групи «Культура» Реанімаційного пакету реформ Галетій С., менеджер Комітету побутової електроніки Європейської Бізнес Асоціації Куликова В.В., голова Ради Асоціації Телекомунікаційна Палата України Попова Т.В., працівники секретаріату Комітету з питань науки і освіти, освітянської та наукової спільноти, експертів та громадських організацій.

Також участь в засіданні взяли представники наших закордонних партнерів, а саме: дипломат, питання торгівлі і прав інтелектуальної власності (громадянство США) Трей Ватсон (Trae Watson), Радник з економічних питань (громадянство США) Джон Пол Шутті (John Paul Schutte), Перший Секретар відділу Торгівлі та економіки Представництва Європейського Союзу в Україні (Громадянин Франції) Жоселін Гуітон (Jocelyn Guitton), економіст відділу Торгівлі та економіки Представництва Європейського Союзу в Україні Попруга Оксана, перекладач Представництва Європейського Союзу в Україні Людмила Щербанюк, експерт Всесвітньої організації інтелектуальної власності Міхалі Фічор.

На початку засідання Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський подякував членам робочої групи з підготовки законопроекту реєстр. № 7466 за високопрофесійну безперервну роботу протягом 14 днів. Члени робочої групи працювали по 10 годин щодня та опрацювали близько 400 правок, поданих народними депутатами України.
Дуже важлива була допомога закордонних партнерів (США, ЄС), Всесвітньої організації інтелектуальної власності. Комітет забезпечив відкритість і прозорість процесу підготовки законопроекту реєстр. № 7466 до другого читання, постійно знаходився у контакті з депутатами з різних фракцій, представниками експертного середовища, нашими міжнародними партнерами щодо отримання узгодженої позиції.

Також Олександр Співаковський поінформувати про те, що на адресу Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти надійшов лист посла США в Україні Марі Йованович щодо прохання відкласти прийняття рішення по законопроекту реєстр. № 7466 задля детального вивчення остаточної редакції проекту Закону про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав до другого читання міжнародними експертами.

Народні депутати - члени Комітету підтримали пропозицію Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В. щодо розгляду по суті законопроекту реєстр. № 7466 на наступному засіданні Комітету через два тижні надавши можливість, як членам Комітету так і міжнародним партнерам детально опрацювати законопроект.

 

Під час засідання Комітету з питань науки і освіти було розглянуто такі питання:

1 . Про затвердження змін до складу робочої групи з підготовки до другого читання проекту Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» (реєстр. № 7466 від 28.12.2017), поданого Кабінетом Міністрів України.

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В.,  відповідно до рішення Комітету з питань науки і освіти від 14 березня 2018 року, Комітет одноголосно вирішив за поданнями народних депутатів України – членів Комітету доповнити склад робочої групи з підготовки до другого читання проекту Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» (реєстр. № 7466 від 28.12.2017) та включити таких осіб:

-                 Білозір Оксана Володимирівна - народний депутат України, Голова підкомітету з питань економічного, секторального співробітництва та поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції;

-                 Загородній Сергій Вікторович - представник Всеукраїнської громадської організації «Автор»;

-                 Кулаков Сергій Артурович - представник Громадської організації «Захист прав творців»;

-                 Лі Артур Костянтинович - Голова Київської професійної спілки «Майстри екрану»;

-                 Солімчук Олег Ігорович - виконавчий директор Всеукраїнської громадської організації «Скарбниця авторів музики»;

-                 Черній Тетяна - представник Всеукраїнської Асоціації операторів кабельного телебачення і телеінформацій них мереж;

-                 Місєнко Вячеслав - представник групи телеканалів 1+1.

 

2. Про затвердження внесення до порівняльної таблиці проекту Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» (реєстр. № 7466 від 28.12.2017), поданого Кабінетом Міністрів України, додаткових пропозицій народних депутатів України.

Заслухавши інформацію Першого заступника Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. щодо пропозицій народних депутатів України Яценка Антона Володимировича, Співаковського Олександра Володимировича Іонової Марії Миколаївни, Княжицького Миколи Леонідовича, Литвина Володимира Михайловича, Данченка Олександра Івановича, Курячого Максима Павловича до проекту Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» (реєстр. № 7466 від 28.12.2017), який готується в Комітеті з питань науки і освіти до розгляду у другому читанні, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти вирішив інформацію Першого заступника Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. взяти до відома та відповідно до пункту четвертого частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» було прийнято рішення внести пропозиції народних депутатів України Яценка Антона Володимировича, Співаковського Олександра Володимировича Іонової Марії Миколаївни, Княжицького Миколи Леонідовича, Литвина Володимира Михайловича, Данченка Олександра Івановича, Курячого Максима Павловича до порівняльної таблиці проекту Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» (реєстр. № 7466 від 28.12.2017) та розглянути її у встановленому порядку під час підготовки законопроекту до другого читання.

Наприкінці засідання Комітету, радник з економічних питань Посольства США в Україні Джон Пол Шутті повідомив про підтримку урядом США реформ, що здійснюються в Україні у сфері інтелектуальної власності та подякував членам Комітету за розуміння та можливість детально ознайомитися із законопроектом.