Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександр Співаковський: «Ми розуміємо, що важливою передумовою входження України у світове співтовариство є повага до авторських інтелектуальних прав та забезпечення їх належного правового захисту»

12 березня 2018, 15:45

На цьому під час засідання Погоджувальної Ради депутатських фракцій (депутатських груп), яке відбулось 12 березня 2018 року, наголосив Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександр Співаковський.

Саме тому прийняття цих законопроектів дозволить не лише підвищити рівень захисту авторських та суміжних прав вітчизняних авторів, але й значно посилить позиції нашої держави у сфері інтелектуальної власності на міжнародному рівні.

Окрім того,  Перший заступник Голови Комітету у своєму виступі зазначив про необхідність включення до розкладу пленарних засідань тижня також внесеного Кабінетом Міністрів України законопроекту реєстр. № 5699 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони інтелектуальної (промислової) власності” та, фактично альтернативного до нього за своїм змістом, законопроекту реєстр. № 5419 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення публічності і недопущення зловживань в сфері реєстрації та обігу знаків для товарів і послуг, а також захисту та створення умов для реалізації прав їх власників”, поданого народним депутатом України Вікторією Пташник спільно з колективом співавторів.

«Було б дуже бажано, щоб ми вже на цьому тижні розглянули увесь пакет з п’яти законопроектів щодо врегулювання низки питань інтелектуальної власності. В крайньому випадку, необхідно розглянути законопроекти № 5699 і 5419 в одному пакеті не пізніше наступного пленарного тижня», - зауважив Олександр Співаковський.

Окрім того, парламентарій повідомив, що на виконання взятих на себе зобов’язань дорожньої карти щодо виконання зобов'язань України в межах асоціації з ЄС, вже в цю середу на засіданні Комітету буде затверджено склад робочої групи, яка розпочне роботу над підготовкою до другого читання законопроекту реєстр. № 7466 “Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав”, яку ми плануємо закінчити у найкоротші терміни та винести узгоджений проект цього Закону на розгляд Парламенту.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у своєму зустрічному слові повідомив, що через критичний ліміт парламентського часу на цьому тижні зможуть розглянути лише три законопроекти, по яких є голоси, а саме - № 5694, 6023, 4571.

Тому Андрій Володимирович запропонував, Комітету з питань науки і освіти попрацювати над проектами законів №5699 і 5419 та надати пропозиції щодо остаточного завершення питань інтелектуального блоку. “Дайте формулу і я обіцяю, як завжди, підтримати Вашу позицію і Вашу ініціативу” – зазначив Голова Парламенту.