Під час свого виступу на засіданні Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) 26 лютого 2018 року Перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський наголосив на необхідності проведення Дня інтелектуальної власності у Верховній Раді України.

26 лютого 2018, 17:18

Олександр Співаковський зауважив, що, на жаль, вже протягом значного часу Парламентом не приділяється належної уваги законодавчому врегулюванню проблем сфери інтелектуальної власності, а також авторських та суміжних прав, що викликає значну занепокоєність з боку наших закордонних партнерів.

«Через ці проблеми, серед яких – недосконалість системи колективного управління авторськими та суміжними правами, Україну віднесено до переліку «Priority Watch List» в рамках «Спеціальної доповіді 301» («Special 301» List)», - підкреслив Перший заступник голови Комітету і додав: «Подальше гальмування розв’язання питання діяльності організацій колективного управління в Україні містить ризики втрати доступу держави до Генералізованої системи преференцій США і спричинення економічних збитків нашій державі».

Олександр Співаковський звернув увагу, що в Комітеті з питань науки і освіти відбулася ґрунтовна спільна робота з Першим віце-прем'єр-міністром України – Міністром економічного розвитку і торгівлі України Степаном Кубівим, народними депутатами України Вікторією Сюмар, Марією Іоновою та Оленою Кондратюк щодо підготовки до розгляду Парламентом поданого Кабінетом Міністрів України законопроекту «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав (реєстраційний № 7466 від 28.12.17).

Результатом роботи стала одноголосна підтримка членами Комітету пропозиції прийняти за основу законопроект 7466. Для того, ж щоб виключити будь-які спекуляції навколо нього, ми обіцяємо на базі Комітету створити робочу групу, до складу якої увійдуть всі експерти з питань інтелектуальної власності, протягом місяця доопрацювати цей законопроект до другого читання, усунути всі існуючі в ньому розбіжності, і, вже у травні, винести остаточний проект Закону на розгляд Верховної Ради України.

«Також я звернувся до Голови Парламенту з пропозицією призначити на цьому пленарному тижні проведення Дня інтелектуальної власності, на якому розглянути, крім 7466, ще три проекти законів, нормами яких регулюються схожі питання, а саме:

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони географічних значень (реєстр. № 6023 від 03.02.2017, Кабінет Міністрів України);

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони інтелектуальної (промислової) власності (№ 5699 від 23.01.2017, Кабінет Міністрів України);

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення охорони прав на компонування напівпровідникових виробів (№ 5694 від 23.01.2017, Кабінет Міністрів України).

На моє глибоке переконання такий підхід знайде повну підтримку як у Парламенті, так і у наших європейських партнерів та Сполучених Штатів Америки», - зауважив парламентарій.

Перший заступник голови Комітету звернув увагу на те, що Голова Верховної Ради Андрій Парубій підкреслив, що він повністю підтримує позицію Комітету з питань науки і освіти.

«Я обіцяв, і це одна з моїх принципових позицій, щоб кожного пленарного тижня ми мали 2-3 законопроекти для європейської інтеграції. І законопроект 7466 є одним з ключових за цим напрямком» - зазначив у своєму виступі Андрій Володимирович.

«Однак, враховуючи надзвичайно щільний графік засідань цього пленарного тижня, розгляд усіх законопроектів за напрямком інтелектуальної власності фізично не може бути здійснений», - констатував Голова Верховної Ради України.

Підводячи підсумок, Андрієм Парубієм було запропоновано, щоб увесь повноцінний блок питань інтелектуальної власності було розглянуто наступного пленарного тижня, а законопроект реєстр.№ 7466, як надважливий та пріоритетний, було виокремлено та розглянуто вже 27 лютого.

З такою позицією погодились всі присутні у залі голови депутатських фракцій, груп та профільних комітетів.