ОЛЕКСАНДР СПІВАКОВСЬКИЙ: Ми маємо нарешті прийняти рішення щодо фінансування коледжів і технікумів з обов’язковим врахуванням позиції Комітету з питань науки і освіти

04 грудня 2017, 16:05

       На цьому під час засідання Погоджувальної ради, 04 грудня 2017 року, наголосив Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський.

«На часі багато кваліфікованих фахівців покидають Україну, і я глибоко переконаний у тому, що такий потік еміграції значно послаблює нашу країну. Це викликає занепокоєння вже не тільки у нас. З приводу критичності цієї проблеми все голосніше висловлюються і наші європейські партнери. Зокрема, у своєму виступі на Всеукраїнському форумі «Громадська асамблея: SMART реформи» Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хьюг Мінгареллі наголосив на тому, що останнім часом його просто приголомшили скарги багатьох представників бізнесу в регіонах, які повідомляють про те, що вони стикаються з браком кваліфікованої робочої сили, оскільки багато молодих кваліфікованих українців просто виїжджають з України», - зазначив Олександр Співаковський.

Перший заступник Голови Комітету звернув увагу, що технікуми і коледжі, профтехосвіта, університети – це останнє “сито”, яке ще затримує молодь в нашій державі. Якщо ж ми приймаємо бюджет, у якому зазначається про те, що технікуми і коледжі з першого січня 2018 року будуть передані на фінансування з місцевих бюджетів, то цим ми ще більше поглиблюємо кризу міграції нашої молоді.

Саме тому прийняття бюджету в його існуючому варіанті може призвести до катастрофічних наслідків. На моє переконання, це буде велика помилка Уряду. Натомість, наш Комітет одноголосно запропонував іншу, цілком реальну модель, яка допоможе врятувати ситуацію.

Олександр Співаковський звернув увагу на те, що Комітетом пропонується:

По-перше - встановити, що фінансування закладів фахової передвищої освіти (технікумів і коледжів) державної власності до 01 липня 2018 року здійснюватиметься з державного бюджету України.

По-друге – з 1 липня 2018 року з державного бюджету України здійснюватиметься фінансування закладів фахової передвищої освіти державної власності, які увійшли до складу закладів вищої освіти, як їх структурні підрозділи. Зазначене входження здійснюється за рішенням трудових колективів таких закладів та їх засновників з подальшим затвердженням Кабінетом Міністрів України не пізніше місячного терміну з дня отримання таких рішень.

Ті ж заклади, які за своїм рішенням залишатимуться самостійними юридичними особами переходять на фінансування з місцевих бюджетів за відповідними домовленостями з місцевою владою.

По-третє – шляхом внесення змін до статті 85 Бюджетного кодексу України передбачити можливість фінансування навчальних закладів та наукових установ з різних бюджетів (диверсифіковане фінансування).

«Саме ці пропозиції були подані Комітетом до законопроекту “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України” (реєстр.№. 7116 від 15.09.2017), прийнятому Верховною Радою України у першому читанні 14 листопада 2017 року. І я звертаюсь до сумління своїх колег – якщо ми зараз мотивуємо молодих людей до того, щоб вони емігрували з України, то ми повинні зрозуміти і те, що будемо відповідати нашим нащадкам через 10-15 років», - підвів підсумок Олександр Співаковський і наголосив, - «Саме тому я прошу Бюджетний комітет прийняти відповідне рішення з обов’язковим врахуванням пропозицій нашого Комітету!».