Працівники системи позашкільної освіти України провели засідання круглого столу на тему: «Актуальні питання позашкільної освіти в умовах децентралізації та реформування системи освіти» в контексті обговорення проекту Концепції позашкільної освіти

Красняков Є.В., головний консультант секретаріату Комітету
07 грудня 2017, 10:42

5 грудня 2017 року на базі Національного інституту стратегічних досліджень проведено засідання круглого столу на тему: «Актуальні питання позашкільної освіти в умовах децентралізації та реформування системи освіти».

У заході взяли участь представники Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, Національного інституту стратегічних досліджень, Національної академії педагогічних наук України, Інституту змісту освіти, Міжнародної асоціації позашкільної освіти, закладів позашкільної освіти та іноземних держав, засобів масової інформації, громадськість.

Учасники засідання обговорили результати наукового дослідження «Розроблення сучасної концепції позашкільної освіти в умовах децентралізації», виконаного за грантом Президента України (розпорядження Президента України № 114/2017 від 29.05.2017 р. «Про призначення грантів Президента України докторам наук для здійснення наукових досліджень на 2017 рік». Науковий керівник дослідження – завідувач кафедри позашкільної освіти Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, президент Міжнародної асоціації позашкільної освіти, доктор педагогічних наук, професор Биковська Олена Володимирівна).

Під час засідання були обговорені питання подальшого розвитку системи позашкільної освіти в контексті реалізації норм та положень Закону України «Про освіту» (нова редакція), особливості функціонування і розвитку закладів позашкільної освіти України в умовах децентралізації, а також функціонування та законодавче забезпечення позашкільної освіти в іноземних державах.

Учасниками засідання зроблено загальний висновок про те, то позашкільна освіта є невід’ємною складовою безперервної освіти України, а якісна позашкільна освіта є запорукою духовного розвитку суспільства, розвитку здібностей дітей та молоді у сфері освіти, науки, культури, фізичної культури і спорту та іншої творчості, здобуття ними професійних знань, вмінь і навичок, необхідних для їх соціалізації, подальшої самореалізації та професійної діяльності. Було наголошено, що проект Концепції та подальше її затвердження сприятиме розвитку позашкільної освіти її ефективному функціонуванню, зокрема, нормативно-правовому, організаційно-управлінському, кадровому, науково-методичному, фінансовому та матеріально-технічному забезпеченню. Концепція позашкільної освіти стане стратегічним нормативним актом, яким буде закладено основу для напрацювання спеціального Закону України «Про позашкільну основу».

За дорученням Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В. у заході взяв участь головний консультант секретаріату Комітету Красняков Є.В., який від імені Комітету та його секретаріату висловив подяку представникам системи позашкільної освіти, зокрема представникам Міжнародної асоціації позашкільної освіти, які під час доопрацювання базового Закону України «Про освіту» внесли значний позитивний внесок до змістовної частини зазначеного Закону.