Інформація про виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти і науки «Про роботу органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування Волинської області щодо дотримання законодавства України про освіту для забезпечення функціонування та якості дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої освіти» 24 листопада 2017 року.

24 листопада 2017, 18:56

 

24 листопада 2017 року на базі Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки у Волинській області відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти на тему: «Про роботу органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування Волинської області щодо дотримання законодавства України про освіту для забезпечення функціонування та якості дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої освіти».

У засіданні взяли участь народні депутати України – члени Комітету Олександр Співаковський, Тарас Кремінь, Ірина Констанкевич, Іван Кириленко, Перший заступник Міністра освіти та науки України Володимир Ковтунець, Голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик, Голова Волинської обласної ради Ігор Палиця, начальник Управління освіти, науки та молоді Волинської обласної державної адміністрації Людмила Плахотна, заступник директора з науково-експериментальної роботи Інституту професійно-технічної освіти Національної академії педагогічних наук України Людмила Єршова, голова Волинської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України Василь Грановський, голова Ради директорів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації Львівської області, директор Технологічного коледжу ДВНЗ «Національний лісотехнічний університет України» Роман Дадак, а також представники місцевої влади та органів місцевого самоврядування, закладів освіти, громадських організацій, експертного середовища та освітянської спільноти. Всього в актовій залі засідань Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, в якому проходило засідання Комітету, зібралось понад 300 учасників.

Головні завдання виїзного засідання полягали в:

1) визначенні проблемних питань, які необхідно вирішувати на законодавчому рівні, на рівні центральних органів виконавчої влади для забезпечення функціонування та якості дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої, післядипломної освіти. Тобто, які норми чинних законів заважають реалізовувати державну політику в галузі освіти; ухвалення яких нормативно-правових актів потрібно ініціювати (або до яких потрібно внести зміни) для втілення в життя чинних норм та положень освітянських законів;

2) визначити, що потрібно змінювати в процесі реформи системи освіти;

3) обговоренні проблем та пропозицій щодо імплементації Закону України «Про освіту», виконання законів України «Про загальну середню освіту», «Про позашкільну освіту», «Про дошкільну освіту», «Про професійно-технічну освіту», «Про вищу освіту»; про необхідність змін та уточнень до чинного законодавства, яке регулює відносини в сфері освіти;

4) обговоренні проблемних питань регіонального рівня, тобто Волинської області, вирішенню яких можна посприяти на рівні центральних органів державної виконавчої влади.

Верховною Радою України VIII скликання розпочато системну реформу системи вітчизняної освіти. Так, 1 липня 2014 року парламентом ухвалено нову редакцію Закону України «Про вищу освіту», 26 листопада 2015 року ухвалено Закон України «Про наукову та науково-технічну діяльність», а 5 вересня 2017 року прийнято базовий Закон України «Про освіту».

На черзі підготовка проектів Законів України «Про дошкільну освіту», «Про позашкільну освіту», «Про загальну середню освіту», «Про професійну (професійно-технічну) освіту», «Про фахову передвищу освіту», «Про освіту дорослих».

Тому існує нагальна необхідність отримання конкретних пропозицій стосовно безпосередніх заходів з імплементації Закону України «Про освіту» та відношення до них педагогічних працівників на місцях, адже тільки самі педагоги-практики зможуть надати вичерпну і правдиву експертизу.

Народні депутати – члени Комітету поспілкувалися з працівниками кількох найкращих освітніх закладів, керівниками, учнями. Була можливість обговорити імплементацію нового базового освітянського закону, необхідність підготовки законів про професійну та фахову передвищу освіту, недостатнє фінансування науки, науково-технічної діяльності, вищої школи, соціальне забезпечення і низькі зарплати викладачів університетів, дошкільників, позашкілля та багатьох інших, хто працює в освітянській галузі.

Спільна позиція є у членів Комітету щодо передачі на місцевий рівень коледжів і технікумів – усі переконані, що це може призвести до руйнації практикоорієнтованої сфери освіти, позитивно зарекомендованого досвіду і самих закладів освіти.

Засідання пройшло у діловій та конструктивній атмосфері, виступи учасників були виваженими, обґрунтованими, іноді гострими, але завжди конструктивними та направленими на досягнення корисного для освітнього середовища та країни в цілому результату, яким має бути формування громадянина України як освіченої, кваліфікованої, культурної особистості.

За результатами обговорення народними депутатами – членами Комітету було прийняте за основу рішення Комітету, яким передбачено низку рекомендацій Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, відповідним органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування щодо вирішення освітніх проблем та врахувати при остаточному опрацюванні рішення Комітету його тексту всі пропозиції та зауваження, що були висловлені освітянами Волині під час проведення засідання.

Наприкінці спільної роботи Перший заступник Голови Комітету Співаковським О.В. подякував за багаторічну сумлінну і самовіддану працю, високий професіоналізм та особисті заслуги під час виконання службових обов'язків, вагомий внесок у розвиток освіти на Волині та активну громадську позицію кращим освітянам області:

1. Безушкевичу Миколі Антоновичу – керівнику гуртка гри на духових інструментах Палацу учнівської молоді міста Луцька.

2. Бойко Олені Анатоліївні – вчителю української мови та літератури навчально-виховного комплексу «Локачинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-гімназія» Локачинського району Волинської області.

3. Вяльцевій Ларисі Степанівні – завідувачу комунальним закладом «Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №7 «Волиняночка» Володимир-Волинської міської ради».

4. Собуцькому Ростиславу Степановичу – директору Державного професійно-технічного навчального закладу «Луцьке вище професійне училище будівництва та архітектури».

5. Лякішевій Анні Володимирівні – доктору педагогічних наук, професору кафедри соціальної педагогіки і педагогіки вищої школи, декану факультету педагогічної освіти та соціальної роботи Східноєвропейської національного університету імені Лесі Українки.

Від щирого серця поздоровляємо всіх нагороджених та бажаємо їм натхнення, плідної професійної діяльності, підтримки друзів і родини та міцного здоров’я!