ОЛЕКСАНДР СПІВАКОВСЬКИЙ: Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти вимагає розглянути законопроект щодо фінансування ВНЗ І-ІІ рівнів

13 листопада 2017, 17:40

На цьому під час засідання Погоджувальної Ради 13 листопада 2017 року наголосив Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександр Співаковський.

 

Народний депутат звернув увагу колег на те, що завтра – 14 листопада 2017 року знову передбачається розгляд проекту Державного бюджету України на 2018 рік та пов’язаного з ним Проекту Закону України № 7116 Про внесення змін до Бюджетного кодексу України, і тому вважається за необхідне остаточно визначитись з фінансуванням технікумів та коледжів.

Нормами зазначених вище проектів законів передбачено передачу фінансування вишів І – ІІ рівнів акредитації на місцеві бюджети, що, враховуючи їх фактичні можливості, не дасть змоги забезпечити їх потреби у повному обсязі та призведе до остаточного знищення системи професійно-технічної освіти.

«Ми всі розуміємо, що головний принцип формування бюджету – це баланс. Але неприпустимо робити баланс за рахунок дисбалансу розвитку людського капіталу в Україні, за рахунок руйнування системи підготовки, за рахунок руйнування цілої ланки системи освіти, адже це матиме дуже погані наслідки», зауважив Олександр Співаковський.

Комітет з питань науки і освіти одноголосно прийняв рішення розглянути законопроект 6506, нормами якого передбачається внесення змін до Бюджетного кодексу України, якими пропонується з Державного бюджету України фінансувати видатки не лише на вищу освіту (на оплату послуг з підготовки фахівців, наукових та науково-педагогічних кадрів на умовах державного замовлення у вищих навчальних закладах III-IV рівнів акредитації (університетах, академіях, інститутах), а також на вищі навчальні  заклади І-ІІ рівнів акредитації (коледжі, технікуми) державної власності).

«Розумію аргументи, які має голова ВР стосовно цього закону, нерішучість бюджетного комітету, але… нам всім відповідати за це рішення. Дуже просто зараз, в один момент, зруйнувати систему, яка формувалась майже сто роківстуденти, викладачі, технологічна база, тощо. Вкотре наголошую, так робити неприпустимо», – підвів підсумки Олександр Співаковський і підкреслив, – «Саме тому, я попросив сьогодні від імені Комітету з питань науки і освіти, і дуже сподіваюся, що це питання буде поставлене на голосування!».