Інформація про результати засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти 20 вересня 2017 року

20 вересня 2017, 14:44

20 вересня 2017 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. Головував: Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський О.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Литвин В.М., Кремінь Т.Д., Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Констанкевич І.М., Поплавський М.М., народний депутат України Марченко О.О.

Також у засіданні Комітету взяли участь Міністр освіти і науки України Гриневич Л.М., Перший заступник Міністра освіти і науки України Ковтунець В.В., заступник Міністра освіти і науки України Стріха М.В., директор Департаменту професійно-технічної освіти Міністерства освіти і науки України Кучинський М.С., Радник Голови Верховної Ради України Пронюк Н.О., заступник директора Департаменту соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Міністерства соціальної політики України Уяздовський В.О., Віце-президент Національної академії наук України Загородній А.Г., Перший віце-президент Національної академії педагогічних наук України Луговий В.І., Віце-президент Національної академії медичних наук України Заболотний Д.І., Віце-президент Національної академії правових наук України Тихий В.П., заступник директора з наукової роботи Інституту професійно-технічної освіти Національної академії педагогічних наук України Романова Г.М., Головний учений секретар Національної академії наук України Богданов В.Л., начальник відділу прогнозування бюджетних програм та фінансового забезпечення апарату Президії Національної академії аграрних наук України Паляничко Н.І., начальник фінансово-економічного управління апарату президії Національної академії медичних наук України Наумова Л.Ю., керівник робочої групи Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій Ємець А.І., заступник Голови Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій Колежук О.К., Голова ЦК профспілки працівників Національної академії наук України Широков А.І., директор Київського технікуму готельного господарства Матвієнко А.Т., член Президії Всеукраїнської асоціації працівників професійно-технічної освіти, директор Вищого професійного училища № 7 м. Кременчук Полтавської області Несен М.Г., член Президії Всеукраїнської асоціації працівників професійно-технічної освіти, голова Ради директорів професійно-технічних навчальних закладів міста Києва, директор міжрегіонального центру ювелірного мистецтва м. Києва Авраменко О.О., директор Київського технікуму готельного господарства Матвієнко А.Т., головний спеціаліст відділу зв’язків із засобами масової інформації Міністерства освіти і науки України Дупак М.К., працівники секретаріату Комітету з питань науки і освіти, представники наукового та освітянського середовища, експертів та громадських організацій.

 

Під час засідання Комітету з питань науки і освіти було розглянуто такі питання:

 

1.    Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо фінансування ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації) (реєстр. № 6506 від 25.05.2017, н.д.О.Марченко, І.Луценко, О.Співаковський та ін.).

Проект Закону України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо фінансування ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації)” (реєстр. № 6506 від 25.05.2017), внесено народними депутатами України в порядку законодавчої ініціативи (всього 40 авторів), з метою гарантування забезпечення належного фінансування вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації державної форми власності за рахунок коштів Державного бюджету України і недопущення їх передачі на фінансування до місцевих бюджетів.

За результатами обговорення законопроекту, усвідомлюючи загрозливість ситуації, що може виникнути та у зв’язку з передачею на фінансування з місцевих бюджетів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації державної форми власності, підпорядкованих різним центральним органам виконавчої влади, а також зважаючи на важливість відповідної ланки освіти, що здійснює підготовку практикоорієнтованих фахівців для економіки країни, та маючи переконання, що сфера освіти є пріоритетом державної політики, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти одноголосно прийняв рішення рекомендувати цей законопроект Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому, з урахуванням пропозицій Міністерства освіти і науки України.

 

2.    Про стан виконання Рекомендацій парламентських слухань на тему: “Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення” (1 червня 2016 року).

Заслухавши інформацію Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич, народного депутата України – члена Комітету з питань науки і освіти Ірини Констанкевич про Рекомендації парламентських слухань на тему: “Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення”, схвалені Постановою Верховної Ради України від 7 вересня 2016 року № 1493-VIII, та враховуючи інформацію інших центральних органів виконавчої влади, Національної академії педагогічних наук України, інформацію, що надана під час обговорення даного питання, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти вирішив інформацію щодо виконання Рекомендацій парламентських слухань взяти до відома та продовжити до 2018 року контроль за виконанням Рекомендацій парламентських слухань.

 

3.    Інформація про проект Закону України “Про Державний бюджет України на 2018 рік”.

Обговорення зазначеного проекту закону відбулося за участю народних депутатів України – членів Комітету, представників Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України та галузевих національних академій наук України, представників Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій, працівників профспілки працівників Національної академії наук України.

Протягом обговорення народними депутатами України та іншими учасниками засідання Комітету було висловлено низку суттєвих пропозицій і доповнень до поданого законопроекту “Про Державний бюджет України на 2018 рік”.

Народні депутати України – члени Комітету прийняли одноголосне рішення рекомендувати Кабінету Міністрів України та Комітету Верховної Ради України з питань бюджету при доопрацюванні проекту Закону України “Про Державний бюджет України на 2018 рік” врахувати низку пропозиції висловлених народними депутатами України – членами Комітету, Міністерством освіти і науки України, Національною академією наук України та галузевими національними академіями наук України, які випливають з законів України та рішень Верховної Ради України щодо формування та реалізації державної освітньої та науково-технічної політики.

 

4.    Проект Закону про внесення змін до пункту 4 розділу ІI “Прикінцеві положення” Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” щодо фінансування загальноосвітніх навчальних закладів (реєстр. № 6645 від 23.06.2017, н.д.Т.Кремінь, І.Бриченко, О.Співаковський, О.Медуниця, М.Княжицький).

Проектом Закону України шляхом внесення змін до Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансування загальноосвітніх навчальних закладів», зокрема до пункту 4 розділу ІІ “Прикінцеві положення” пропонується на законодавчому рівні надати можливість фінансування за рахунок освітньої субвенції загальноосвітніх навчальних закладів, розташованих у гірських населених пунктах та у важкодоступній місцевості, навіть у випадках якщо кількість учнів у них становить менше 25 осіб.

Враховуючи актуальність питання, а також спираючись на власне Рішення виїзного засідання Комітету від 12.07.2017 року “Гірська загальноосвітня школа: стан, проблеми, перспективи розвитку (на прикладі Івано-Франківської області)” Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти вирішив одноголосно рекомендувати поданий законопроект Верховній Раді України прийняти за основу і в цілому.

 

5.    Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС) (реєстр. № 6656 від 27.06.2017, н.д.В.Литвин).

Метою вказаного законопроекту є забезпечення належного соціального статусу потерпілих громадян, які зазнали впливу радіоактивного опромінення внаслідок Чорнобильської катастрофи, та недопущення соціальної напруги, збільшення судових справ до органів державної влади. У зв’язку з цим передбачається внести зміни до пункту 1 частини першої статті 14 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, а саме доповнити його абзацом такого змісту: «Особам, які постійно проживали або постійно працювали чи постійно навчалися на території, яка до 1 січня 2015 року була віднесена до зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися в цій зоні не менше чотирьох років і віднесеним до категорії 4 та щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, видається посвідчення особи, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи категорії 1».

З урахуванням проведеного обговорення Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти вирішив рекомендувати цей законопроект Верховній Раді України Закону України за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу, з урахуванням зауважень Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Міністерства соціальної політики України під час доопрацювання законопроекту до другого читання.

 

6.    Різне:

 

6.1.        Про внесення змін до плану роботи Комітету з питань науки і освіти на період  сьомої сесії восьмого скликання.

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. щодо внесення змін до плану роботи Комітету на період сьомої сесії восьмого скликання Комітету ухвалив взяти інформацію до відома та внести зазначені зміни до плану роботи Комітету.

6.2.        Про затвердження складу робочої групи з підготовки комплексного проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту”.

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В., Комітет ухвалив затвердити склад робочої групи з підготовки комплексного проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту”.

 

Проекти Законів за реєстр. №№ 6092, 6092-1, 6634, 2064а, 2084а, 6520 та проект Постанови за реєстр. № 6488 не розглядались через відсутність авторів законопроектів.